Schrijver John Irving is vader van een trans dochter: ‘Juist voor outsiders voel ik empathie’

Interview
John Irving (80) schreef al over transgender personen toen die term nog niet eens bestond, in De wereld volgens Garp, waarmee hij in 1978 doorbrak. Toen wist hij ook nog niet dat hij vader zou worden van een trans dochter. ‘Mijn moeder zei vroeger: als vrouwen al slecht behandeld worden, denk je dan eens in wat het lot is van seksuele minderheden.’
Maurice Hoogendoorn
donderdag 1 december 2022 om 17:35
John Irving: 'In mijn boeken stel ik me steeds worstcasescenario’s voor, ik creëer rampen voor mijn personages.'
John Irving: 'In mijn boeken stel ik me steeds worstcasescenario’s voor, ik creëer rampen voor mijn personages.' beeld anp / Marcel Antonisse

Bij een roman van John Irving gelden een paar zekerheidjes. Allereerst: het wemelt van de bonte personages, van minderheden en non-conformisten. Wat je van zijn boeken leert, is dat niemand ‘normaal’ is; we zijn zowel uniek en waardevol als hopeloze gevallen. Zo ook de familie van Adam Brewster in de nieuwste roman van de Amerikaanse bestsellerauteur, De laatste skilift

Een ander gegeven dat geregeld terugkeert in Irvings oeuvre geldt ook voor deze nieuwe roman: de hoofdpersoon, Adam, is zonder vader opgegroeid en op zoek naar wie zijn biologische vader is. Al die vaderloze jongens in Irvings boeken zijn terug te voeren op zijn eigen leven: hij heeft zijn vader, John Wallace Blunt, nooit ontmoet. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat deden Adam en Eva nadat ze het paradijs uitgestuurd waren?

Vragen als deze krijgen een antwoord in boeken die Joden schreven rond het begin van onze jaartelling. Daniël De Waele onthult die vergeten rijkdom van deze Joodse geschriften uit de oudheid.

Afbeelding

Nico van Nieuwenhuysen, de foutste arts van Nederland, wordt het liefst vergeten

Nicolaas van Nieuwenhuysen, een bekwaam chirurg, werd kamparts in kamp Amersfoort. Was hij gestoord? Zijn kleinzoon, die psychiater is, waagde zich aan een diagnose.

Afbeelding

Schrijver Benno Barnard strijdt vanuit Engeland voor beschaving. 'Onze samenleving is gepsychologiseerd'

Schrijver Benno Barnard strijdt vanuit Engeland voor de beschaving en de handkus en prijst de schoonheid van de anglicaanse liturgie. Hij noemt zich 'de minst vrome christen uit het Nederlandse taalgebied'.

Afbeelding

Moet een schrijver over alles kunnen schrijven? 'De literaire vrijheid staat onder druk'

Pim Lammers trekt zich terug als schrijver van Kinderboekenweekgedicht nadat hij doodsbedreigingen kreeg vanwege een verhaal over seksueel misbruik. Betekent dit dat je daarom maar beter niet over misbruik kunt schrijven?

Afbeelding

Gekmakende spanning en hemeltergende feesten

Dertien jaar heeft Bret Easton Ellis zijn lezers laten wachten op een nieuwe roman. In Scherven keert de Amerikaanse schrijver, net als in zijn debuut Less Than Zero, terug naar zijn highschool in Los Angeles.

Afbeelding

Nederland is klaar voor een nieuwe taal, gelooft Mounir Samuel

Taal is niet neutraal, maar een spiegel van de samenleving. Schrijver Mounir Samuel denkt dat Nederland klaar is voor een grondige herziening van de Nederlandse taal. ‘Dit boek gaat een sociale revolutie ontketenen'