Een van de bekendste feiten uit de vaderlandse geschiedenis klopt niet, zegt deze historicus

Achtergrond
Historicus Johan Visser onderzocht een bekend verhaal uit de vaderlandse geschiedenis en trekt een gedurfde conclusie: het verhaal klopt waarschijnlijk niet.
Willem Bouwman
woensdag 30 november 2022 om 10:39 aangepast 16:28
De IJssel bij Zutphen met rechts de toren van de Walburgiskerk.
De IJssel bij Zutphen met rechts de toren van de Walburgiskerk. beeld wikimedia commons

Het geijkte verhaal over het begin van de Tachtigjarige Oorlog heeft enkele vaste bestanddelen. De slag bij Heiligerlee, de verovering van Den Briel en het ontzet van Leiden ontbreken zelden. In de herinnering leven ze voort, geregeld worden ze herdacht.

Op 1 april dit jaar was het 450 jaar geleden dat de watergeuzen Den Briel veroverden, waarna vele steden hun poorten openden voor Willem van Oranje, de leider van de Opstand tegen Spanje. Het jubileum is niet onopgemerkt gebleven. In de media is er aandacht aan besteed, er verschenen tal van boeken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Moet een schrijver over alles kunnen schrijven? 'De literaire vrijheid staat onder druk'

Pim Lammers trekt zich terug als schrijver van Kinderboekenweekgedicht nadat hij doodsbedreigingen kreeg vanwege een verhaal over seksueel misbruik. Betekent dit dat je daarom maar beter niet over misbruik kunt schrijven?

Afbeelding

Gekmakende spanning en hemeltergende feesten

Dertien jaar heeft Bret Easton Ellis zijn lezers laten wachten op een nieuwe roman. In Scherven keert de Amerikaanse schrijver, net als in zijn debuut Less Than Zero, terug naar zijn highschool in Los Angeles.

Afbeelding

Nederland is klaar voor een nieuwe taal, gelooft Mounir Samuel

Taal is niet neutraal, maar een spiegel van de samenleving. Schrijver Mounir Samuel denkt dat Nederland klaar is voor een grondige herziening van de Nederlandse taal. ‘Dit boek gaat een sociale revolutie ontketenen'

Afbeelding

De Slag om Stalingrad geldt als een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog

Toen het Duitse leger na maanden de strijd om Stalingrad opgaf, op 2 februari 1943, stond vrijwel niets meer overeind. Behalve één gebouw: Pavlovs huis. Maar dat bleek een legende, concludeert de Britse historicus Iain MacGregor in zijn nieuwe boek.

Afbeelding

Na de watersnoodramp zag de koningin het 'beginpunt van de verbroedering der mensheid'

Misschien betaalden de slachtoffers van de watersnoodramp van 1953 met hun levens voor een snellere eenwording van Europa. Dacht een Deense hulpverlener.

Afbeelding

Romanrecensies Rozen in de nacht

In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk.