Een van de bekendste feiten uit de vaderlandse geschiedenis klopt niet, zegt deze historicus

Achtergrond
Historicus Johan Visser onderzocht een bekend verhaal uit de vaderlandse geschiedenis en trekt een gedurfde conclusie: het verhaal klopt waarschijnlijk niet.
Willem Bouwman
woensdag 30 november 2022 om 10:39 aangepast 16:28
De IJssel bij Zutphen met rechts de toren van de Walburgiskerk.
De IJssel bij Zutphen met rechts de toren van de Walburgiskerk. beeld wikimedia commons

Het geijkte verhaal over het begin van de Tachtigjarige Oorlog heeft enkele vaste bestanddelen. De slag bij Heiligerlee, de verovering van Den Briel en het ontzet van Leiden ontbreken zelden. In de herinnering leven ze voort, geregeld worden ze herdacht.

Op 1 april dit jaar was het 450 jaar geleden dat de watergeuzen Den Briel veroverden, waarna vele steden hun poorten openden voor Willem van Oranje, de leider van de Opstand tegen Spanje. Het jubileum is niet onopgemerkt gebleven. In de media is er aandacht aan besteed, er verschenen tal van boeken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden

Nederlands kolonialisme had niet alleen gevolgen voor landen en volken ver weg, maar veranderde ook de Nederlandse samenleving. De bloei van een havenstad als Middelburg was onlosmakelijk met slavernij verbonden, terwijl iemand als Abel Tasman, uit het Groningse Lutjegast, bij..

Afbeelding

De vitale stem van Rushdie

In zijn nieuwe roman Victoriestad keert Salman Rushdie met een sprookjesachtig verhaal terug naar zijn geboorteland India. Rushdie had het manuscript net voltooid toen hij afgelopen zomer werd neergestoken en het zicht aan één oog verloor.

Afbeelding

Eleanor Catton is terug met een ecothriller

Eleanor Catton schreef met Het woud van Birnam een spannende ecothriller, waarin de paden van een miljardair en een activistisch tuinderscollectief kruisen.

Afbeelding

De debuutroman van een vluchtelingenkind. 'Ik ben een geprivilegieerde versie van mijn moeder'

Journalist Maral Noshad Sharifi was vier jaar toen ze Iran met haar moeder ontvluchtte. In haar debuutroman Citroeninkt onderzoekt ze wat een vluchtervaring doet met een kind.

Afbeelding

Een geur van vuilnis en uitwerpselen maakte de kathedraal van Antwerpen letterlijk adembenemend

Prostituees rondom de kerk, lijklucht in de kerk, honden op het altaar: de kathedraal van Antwerpen deed denken aan de tempel die door Jezus gereinigd werd. ‘Slijk, vuilnis, bedorven water, geronnen bloed en uitwerpselen.’

Afbeelding

Keizer zonder kleren. De ambities van de Hohenzollerns waren torenhoog, maar hielpen ze Hitler in het zadel?

Tien jaar is hij nu, de achterachterachterkleinzoon van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Zijn Hohenzollern-dynastie hield tot 9 maart vast aan enorme claims. Historicus Stephan Malinowski werd ongewild partij.