Thrillerschrijvers Faber en Pedersen: ‘Spannende boeken moeten meer bieden dan alleen misdaad’

Interview
De spannende boeken van het Deense echtpaar Faber en Pedersen draaien niet alleen om moord en doodslag, ook de privélevens van hun personages spelen een rol. Daarbij kijken ze naar maatschappelijke ontwikkelingen en naar gebeurtenissen die henzelf betreffen. ‘Een thriller moet ook verhalen bevatten die op de actualiteit zijn gebaseerd.’
Gijs Korevaar
dinsdag 29 november 2022 om 15:22
Janni Pedersen (l) en Kim Faber
Janni Pedersen (l) en Kim Faber beeld Thomas Howalt Andersen

Journalist en schrijfster Janni Pedersen kan zich het aangrijpende moment in een Deense rechtszaal nog goed herinneren. De officier van justitie pakte een stopwatch, vroeg iedereen muisstil te zijn en startte de tijd. Pedersen: ‘Het was een rechtszaak tegen een man, die twee vrouwen had gewurgd. We moesten in de zaal 4,5 minuut stil zijn; dat is de tijd die het duurt om iemand door wurging om het leven te brengen.’

Pedersen en haar man Kim Faber zijn in Amsterdam om hun nieuwe boek, Stikdonker, onder de aandacht te brengen. In die ijzingwekkend spannende thriller worden vrouwen gewurgd en met ontbloot onderlijf in de struiken van een park gevonden. ‘In boeken en films lijkt wurgen bijna net zo snel als de dood door een kogel’, ve..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Romanrecensies Rozen in de nacht

In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk.

Afbeelding

Pleidooi voor een zelfbewuste democratie

Binnenkort is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel ging deze oorlog voor Nederland niet meer om 'Rusland tegen Oekraïne', maar om 'wij tegen zij': het democratische Europa, tegen het autocratische Rusland van Poetin.

Afbeelding

Niets zo onvoorspelbaar als geschiedenis

Geschiedenis is lenig en buigbaar. En zeker als er over feiten geen eensgezindheid bestaat, ligt de weg naar de meest bizarre interpretaties van het verleden open. Regimes en dictators maken er handig gebruik van. Maar het komt ook voor in democratieën. 'Niemand is immuun.'

Afbeelding

Drie levens verbonden door migratiecrisis

In Het gouden uur volgen we het verhaal door de ogen van drie verschillende personages. Deze personages zijn met elkaar verbonden, maar juist daarom ontzettend alleen.

Afbeelding

Sterke mannen houden vooral van elkaar

Ook in een democratie kan er ruimte ontstaan voor 'de sterke man'. Die kan zichzelf doordrukken of worden gewenst door het volk dat hij zegt te vertegenwoordigen. Maar zijn macht is niet onbeperkt en het 'tijdperk van' lijkt alweer voorbij.

Afbeelding

Over Bach en het verlangen naar verlossing

Deze vrijdag valt in een bijzondere week. Van 26 januari tot 1 februari is het de week van de poëzie. Deze keer met als thema 'vriendschap' en een geschenk onder de veelbelovende titel Er staat te gebeuren.