Fwd: romanrecensies Het hoedenatelier

Nieuws
In 1830 runt de twintigjarige, vaderloze Elise Rosen samen met moeder Charlotte en oma Anna een hoedenatelier in Kassel, Westfalen. Op een goede dag maakt ze kennis met de adellijke Sybilla von Schönhoff en er ontwikkelt zich een fijne vriendschap tussen de jonge vrouwen, ondanks het klassenverschil. In diezelfde tijd wordt Elise tot over haar oren verliefd op gardeofficier Johann Georg von Haynau. Groot is haar schrik als ze erachter komt dat de charmante jongeman verloofd blijkt te zijn met Sybilla. Recept voor problemen, want ze houdt van haar vriendin en wil haar absoluut niet kwetsen. Om zichzelf af te leiden begint Elise een speurtocht naar haar vader. Moeder Charlotte zegt dat die dood is en laat verder niets over de man los.
Marianne Hoksbergen
zaterdag 26 november 2022 om 03:22
Het hoedenatelier

Marie Lamballe
Het hoedenatelier Marie Lamballe beeld nd

Het hoedenatelier dompelt de lezer onder in romantische verwikkelingen en geeft tegelijkertijd een kijkje in de roerige tijd in Kassel na de napoleontische bezetting, met een keurvorst die meer tijd besteedt aan zijn maîtresse dan aan zijn volk. Het verhaal kent een onverwachte ontknoping en eindigt met een cliffhanger die vraagt om een vervolg. Lekker leesvoer voor lange winteravonden. ◀

roman

Roerige tijden in Kassel anno 1830

Het hoedenatelier

Marie Lamballe (vert. Hilke Makkink).

Uitg. Boekerij, Amsterdam 2022.

447 blz. € 20,99

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Romanrecensies Rozen in de nacht

In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk.

Afbeelding

Pleidooi voor een zelfbewuste democratie

Binnenkort is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel ging deze oorlog voor Nederland niet meer om 'Rusland tegen Oekraïne', maar om 'wij tegen zij': het democratische Europa, tegen het autocratische Rusland van Poetin.

Afbeelding

Niets zo onvoorspelbaar als geschiedenis

Geschiedenis is lenig en buigbaar. En zeker als er over feiten geen eensgezindheid bestaat, ligt de weg naar de meest bizarre interpretaties van het verleden open. Regimes en dictators maken er handig gebruik van. Maar het komt ook voor in democratieën. 'Niemand is immuun.'

Afbeelding

Drie levens verbonden door migratiecrisis

In Het gouden uur volgen we het verhaal door de ogen van drie verschillende personages. Deze personages zijn met elkaar verbonden, maar juist daarom ontzettend alleen.

Afbeelding

Sterke mannen houden vooral van elkaar

Ook in een democratie kan er ruimte ontstaan voor 'de sterke man'. Die kan zichzelf doordrukken of worden gewenst door het volk dat hij zegt te vertegenwoordigen. Maar zijn macht is niet onbeperkt en het 'tijdperk van' lijkt alweer voorbij.

Afbeelding

Over Bach en het verlangen naar verlossing

Deze vrijdag valt in een bijzondere week. Van 26 januari tot 1 februari is het de week van de poëzie. Deze keer met als thema 'vriendschap' en een geschenk onder de veelbelovende titel Er staat te gebeuren.