Fwd: romanrecensies Bidden tussen het onkruid

Nieuws
De slachtingen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog komen dichtbij in Bidden tussen het onkruid, de nieuwe roman van Tara Johnson. In april 1861 ontvlucht Cassandra Kendrick het dorp Howell in Michigan (VS) en daarmee haar gewelddadige vader. Die wil haar uithuwelijken aan een verachtelijke buurman. Cassies oplossing is eenvoudig, maar heeft verregaande gevolgen. Ze vermomt zich als man, wordt Thomas Turner en sluit zich aan bij het Unie-leger van president Lincoln. Dat strijdt tegen de zuidelijke staten die de slavernij willen handhaven. Tijdens de gevechten raakt ze bevriend met Gabriel Avery, een fotograaf die de gebeurtenissen vastlegt. Vriendschap of niet, Cassie zal haar geheim moeten bewaren. Intussen worstelt Gabe met fouten uit zijn eigen verleden.
Marianne Hoksbergen
zaterdag 26 november 2022 om 03:22
Bidden tussen het onkruid

Tara Johnson
Bidden tussen het onkruid Tara Johnson beeld nd

Bidden tussen het onkruid laat de lezer getuige zijn van gruwelijke oorlogsscènes, die in wezen vredelievende mensen moeten doormaken. De roman is spannend en laat zien hoe moeilijk vergeven is, vooral jezelf. Cassie en Gabe kunnen dat niet, maar hebben daarvoor de hulp van hun hemelse Vader nodig. Mooi (cadeau)boek. ◀

roman

Hoe Cassie Unie-soldaat Turner werd

Bidden tussen het onkruid

Tara Johnson (vert. Connie van de Velde). KokBoekencentrum Uitgevers 2022.

368 blz. € 22,99

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Romanrecensies Rozen in de nacht

In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk.

Afbeelding

Pleidooi voor een zelfbewuste democratie

Binnenkort is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel ging deze oorlog voor Nederland niet meer om 'Rusland tegen Oekraïne', maar om 'wij tegen zij': het democratische Europa, tegen het autocratische Rusland van Poetin.

Afbeelding

Niets zo onvoorspelbaar als geschiedenis

Geschiedenis is lenig en buigbaar. En zeker als er over feiten geen eensgezindheid bestaat, ligt de weg naar de meest bizarre interpretaties van het verleden open. Regimes en dictators maken er handig gebruik van. Maar het komt ook voor in democratieën. 'Niemand is immuun.'

Afbeelding

Drie levens verbonden door migratiecrisis

In Het gouden uur volgen we het verhaal door de ogen van drie verschillende personages. Deze personages zijn met elkaar verbonden, maar juist daarom ontzettend alleen.

Afbeelding

Sterke mannen houden vooral van elkaar

Ook in een democratie kan er ruimte ontstaan voor 'de sterke man'. Die kan zichzelf doordrukken of worden gewenst door het volk dat hij zegt te vertegenwoordigen. Maar zijn macht is niet onbeperkt en het 'tijdperk van' lijkt alweer voorbij.

Afbeelding

Over Bach en het verlangen naar verlossing

Deze vrijdag valt in een bijzondere week. Van 26 januari tot 1 februari is het de week van de poëzie. Deze keer met als thema 'vriendschap' en een geschenk onder de veelbelovende titel Er staat te gebeuren.