Joden spugen bij het horen van Jezus’ naam: die fabel blijkt nog steeds in omloop

Interview
Joden stinken, zijn wreed, hebzuchtig en niet eerlijk. Ewoud Sanders, Nederlands taalhistoricus en journalist, onderzocht de beeldvorming over Joden in 350 Nederlandse jeugdverhalen.
Ilona de Lange
donderdag 10 november 2022 om 13:14
'Juist de stereotyperingen van Joden en hun verhouding tot het christendom zijn het hardnekkigst.'
'Juist de stereotyperingen van Joden en hun verhouding tot het christendom zijn het hardnekkigst.' beeld anp / Hollandse Hoogte / Sandra Uittenbogaart

Ewoud Sanders promoveerde in 2017 al op jeugdverhalen over Jodenbekering - dit blijkt het hardnekkigste genre te zijn wat negatieve stereotyperingen betreft. Zijn meest recente inventarisatie ging hem, zoon van een Joodse vader, niet in de koude kleren zitten.

Wanneer duiken Joden voor het eerst op in Nederlandse kinderboeken?
‘Aan het eind van de achttiende eeuw. Er leven dan ongeveer twintigduizend Joden in Nederland en de grote meerderheid leeft in stuitende armoede. Ze mogen weinig beroepen uitvoeren, dus Nederlanders kennen hen alleen als straatventer of ‘voddenjood’ - iemand die kapotte kleding opknapt en verkoopt. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie bepaalt wat 'normaal' is?

'Normaliteit' deed dankzij de uitvinding van de statistiek tweehonderd jaar geleden haar intrede in de Europese en Angelsaksische geneeskunde, fysiologie, psychologie, sociologie en criminologie. Dit had kwalijke effecten, stelt Sarah Chaney (1978).

Afbeelding

De strijd om de ruimte wordt maar geen echt gevecht

We kunnen niet zonder ruimtelijke ordening, een visie die op het niveau van de landelijke overheid wordt ontwikkeld. Dat maakt Jozef Keulartz heel duidelijk. Maar hij had wel scherper positie mogen kiezen.

Afbeelding

Ideaal vakantieboek over een mysterieuze munt

Richard Osinga schreef een toegankelijk en spannend verhaal dat tegelijk de grote vragen niet schuwt. Over drie mensen die worden verbonden door een mysterieuze munt in Congo.

Afbeelding

Staan in de schoenen van de christen-Palestijn

Munther Isaac, Palestijns christen en theoloog, hoopt dat lezers van zijn boek Aan de andere kant van de muur in de schoenen van christen-Palestijnen gaan staan.

Afbeelding

Marteling is niet middeleeuws maar modern mensenwerk

Martelkamers en martelwerktuigen. Het is niet alleen iets voor toeristisch aangeprezen, wat dubieuze musea in Amsterdam of Londen, het gebeurt hier en nu, door mensen die het als baan doen, en ondanks internationale wetgeving.

Afbeelding

Literair schaakspel in Argentinië

Wie Schaaknovelle van Stefan Zweig heeft gelezen, kent ook Mirko Czentowic, zijn fictieve schaakgrootmeester. Bekende literaire, maar ook historische personages, figureren in de nieuwste 'documentaireroman' van Ariel Magnus, die flaneert tussen de tragiek van de Joodse ballings..