Stoppen met economische groei maakt ons gelukkiger, zegt deze econoom

Interview
Econoom Paul Schenderling wil het roer drastisch omgooien. Het economische groeimodel is failliet. Met vertegenwoordigers van 11 politieke partijen bracht hij het alternatief van een postgroei-economie in kaart.
Piet H. de Jong
donderdag 20 oktober 2022 om 10:00
Paul Schenderling: 'Leven van genoeg begint met leren minder te consumeren, je hebt dan minder geld nodig en kunt minder gaan werken. De tijd die je extra krijgt kun je gebruiken om elkaar van dienst te zijn.'
Paul Schenderling: 'Leven van genoeg begint met leren minder te consumeren, je hebt dan minder geld nodig en kunt minder gaan werken. De tijd die je extra krijgt kun je gebruiken om elkaar van dienst te zijn.' beeld Jaco Klamer

In een postgroei-samenleving wordt de rekening neergelegd bij de tien procent rijksten. Dat is een kwestie van rechtvaardigheid. Mensen met een hoger inkomen vervuilen meestal meer. In een postgroei-samenleving wordt verspilling tegengegaan en is er minder stress. 

Steeds meer wetenschappers weten het: economische groei is onhoudbaar gelet op de negatieve gevolgen voor het milieu. De nieuwe economische term die rond zoemt is postgroei. Econoom en schrijver Paul Schenderling (34) wilde voor Nederland uitzoeken hoe die visie uitpakt voor gewone mensen in hun dagelijks leven. Om te voorkomen dat het een eenmansproject met een hoog idealistisch gehalte zou worden, zocht hij mede-auteurs op uit de kring rondom politieke partijen. Met vertegenw..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden

Nederlands kolonialisme had niet alleen gevolgen voor landen en volken ver weg, maar veranderde ook de Nederlandse samenleving. De bloei van een havenstad als Middelburg was onlosmakelijk met slavernij verbonden, terwijl iemand als Abel Tasman, uit het Groningse Lutjegast, bij..

Afbeelding

De vitale stem van Rushdie

In zijn nieuwe roman Victoriestad keert Salman Rushdie met een sprookjesachtig verhaal terug naar zijn geboorteland India. Rushdie had het manuscript net voltooid toen hij afgelopen zomer werd neergestoken en het zicht aan één oog verloor.

Afbeelding

Eleanor Catton is terug met een ecothriller

Eleanor Catton schreef met Het woud van Birnam een spannende ecothriller, waarin de paden van een miljardair en een activistisch tuinderscollectief kruisen.

Afbeelding

De debuutroman van een vluchtelingenkind. 'Ik ben een geprivilegieerde versie van mijn moeder'

Journalist Maral Noshad Sharifi was vier jaar toen ze Iran met haar moeder ontvluchtte. In haar debuutroman Citroeninkt onderzoekt ze wat een vluchtervaring doet met een kind.

Afbeelding

Een geur van vuilnis en uitwerpselen maakte de kathedraal van Antwerpen letterlijk adembenemend

Prostituees rondom de kerk, lijklucht in de kerk, honden op het altaar: de kathedraal van Antwerpen deed denken aan de tempel die door Jezus gereinigd werd. ‘Slijk, vuilnis, bedorven water, geronnen bloed en uitwerpselen.’

Afbeelding

Keizer zonder kleren. De ambities van de Hohenzollerns waren torenhoog, maar hielpen ze Hitler in het zadel?

Tien jaar is hij nu, de achterachterachterkleinzoon van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Zijn Hohenzollern-dynastie hield tot 9 maart vast aan enorme claims. Historicus Stephan Malinowski werd ongewild partij.