Stoppen met economische groei maakt ons gelukkiger, zegt deze econoom

Interview
Econoom Paul Schenderling wil het roer drastisch omgooien. Het economische groeimodel is failliet. Met vertegenwoordigers van 11 politieke partijen bracht hij het alternatief van een postgroei-economie in kaart.
Piet H. de Jong
donderdag 20 oktober 2022 om 10:00
Paul Schenderling: 'Leven van genoeg begint met leren minder te consumeren, je hebt dan minder geld nodig en kunt minder gaan werken. De tijd die je extra krijgt kun je gebruiken om elkaar van dienst te zijn.'
Paul Schenderling: 'Leven van genoeg begint met leren minder te consumeren, je hebt dan minder geld nodig en kunt minder gaan werken. De tijd die je extra krijgt kun je gebruiken om elkaar van dienst te zijn.' beeld Jaco Klamer

In een postgroei-samenleving wordt de rekening neergelegd bij de tien procent rijksten. Dat is een kwestie van rechtvaardigheid. Mensen met een hoger inkomen vervuilen meestal meer. In een postgroei-samenleving wordt verspilling tegengegaan en is er minder stress. 

Steeds meer wetenschappers weten het: economische groei is onhoudbaar gelet op de negatieve gevolgen voor het milieu. De nieuwe economische term die rond zoemt is postgroei. Econoom en schrijver Paul Schenderling (34) wilde voor Nederland uitzoeken hoe die visie uitpakt voor gewone mensen in hun dagelijks leven. Om te voorkomen dat het een eenmansproject met een hoog idealistisch gehalte zou worden, zocht hij mede-auteurs op uit de kring rondom politieke partijen. Met vertegenw..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fwd: romanrecensies Het hoedenatelier

In 1830 runt de twintigjarige, vaderloze Elise Rosen samen met moeder Charlotte en oma Anna een hoedenatelier in Kassel, Westfalen. Op een goede dag maakt ze kennis met de adellijke Sybilla von Schönhoff en er ontwikkelt zich een fijne vriendschap tussen de jonge vrouwen, ondan..

Afbeelding

Fwd: romanrecensies Bidden tussen het onkruid

De slachtingen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog komen dichtbij in Bidden tussen het onkruid, de nieuwe roman van Tara Johnson. In april 1861 ontvlucht Cassandra Kendrick het dorp Howell in Michigan (VS) en daarmee haar gewelddadige vader.

Afbeelding

De Nederlandse geschiedenis bestaat bij de gratie van het buitenland. Dat bewijst dit boek

Het besef is doorgedrongen dat de Nederlandse geschiedenis nauw verweven is met gebeurtenissen en ontwikkelingen in het buitenland. Hoe kan het anders met een land dat in de delta van de grote Europese rivieren ligt?

Afbeelding

De (mis)vormende jaren van Donald Trump

Boeken over het fenomeen Trump zijn er in overvloed, maar dit is een bijzonder exemplaar. Het accent ligt op de jonge Donald en de auteur is de Witte Huis-specialist van The New York Times.

Afbeelding

Er zijn christenen die moeite hebben met het Oude Testament. Om verschillende redenen. Een van de redenen is het vinden van de rode draad, waar gaat het om in al die verhalen? En hoe pas je die oude teksten toe in het moderne leven? De schrijver doet haar best om een soort gids..

Afbeelding

Wie regelmatig preekt, zal de vraag achter dit boek herkennen: heb ik er zin in? Dit boek doet een poging om die zin te zoeken, vast te houden en vooral te stimuleren.