Oekraïnse schrijver Andrej Koerkov: ‘Oekraïne en Rusland verschillen als dag en nacht’

Interview
Zijn nieuwe roman en een verfilming van de meest recente moeten wachten. De Oekraïense schrijver Andrej Koerkov crost in zijn Mitsubishi Grandis heel Europa door. Hij verdedigt zijn land en het Russisch, zijn taal. ‘Die combinatie valt niet bij iedereen goed.’
Herman Veenhof
donderdag 13 oktober 2022 om 19:00
De Oekraïense schrijver Andrej Koerkov.
De Oekraïense schrijver Andrej Koerkov. beeld anp / Phil Nijhuis

‘Vladimir Poetin denkt dat Oekraïners en Russen bij elkaar horen, dat we maar beter één land kunnen vormen. De grote natie van weleer, te bereiken door alle andersdenkenden dood te slaan of te knechten. Nou, Oekraïne en Rusland verschillen als dag en nacht. Russen zijn collectief en worden beheerst door angst en wegkijken. Dat hebben ze geleerd in vijf eeuwen tsaar en partijleider. Oekraïners vormen een verzameling individualisten. 

Er zijn vierhonderd politieke partijen actief in dat land, zelfs voor een democratie wat veel. En het is typerend dat het juist in Oekraïne met de kolchozen en de landbouwcollectivisatie helemaal fout ging. Boeren willen een eigen stuk grond en verbouwen wat ze zelf kiezen. Dat is niet gek als je met de vrucht..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Blijf in je eigen blikveld

Plotseling ging op een stille zondag de bel. Terwijl ik naar de deur liep, zag ik een politieagent op de stoep staan. Er verliep misschien maar anderhalve seconde tussen die waarneming en het moment waarop hij zei: ‘Schrik niet meneer, we zijn bezig met een buurtonderzoek in ve..

Afbeelding

Beeldend kunstenaar Marc de Klijn woont en werkt in Israël, samen met zijn vrouw die gedichten schrijft. Wekelijks volgt hij het leesrooster van de synagoge waar een gedeelte uit de Thora, de eerste vijf boeken van Mozes, wordt gelezen.

Afbeelding

Abraham had twee zonen, Izak en Ismaël. Izak is de vader van Jakob, Israël. Ismaël is de vader van … de islamieten. Althans, zo wordt het beweerd, en volgens de schrijver van dit cahier, voorheen gemeentepredikant en studentenpastor in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, zo wo..

Afbeelding

De naam van Rochus Zuurmond (1930-2020) zal bij de wat oudere theologen en predikanten herinneren aan een hoogleraar bijbelse theologie van de Universiteit van Amsterdam.

Afbeelding

Schrijver John Irving is vader van een trans dochter: ‘Juist voor outsiders voel ik empathie’

John Irving (80) schreef al over transgender personen toen die term nog niet eens bestond in De wereld volgens Garp (1978). Toen wist hij ook nog niet dat hij vader zou worden van een trans dochter.

Afbeelding

Kan het moderne humanisme zonder zijn christelijke wortels?

Een notie als erfzonde maakt ons volgens de Nederlands-gereformeerde predikant Jan van Helden alert op het gegeven dat het kwaad altijd weer de kop zal opsteken.