Oekraïnse schrijver Andrej Koerkov: ‘Oekraïne en Rusland verschillen als dag en nacht’

Interview
Zijn nieuwe roman en een verfilming van de meest recente moeten wachten. De Oekraïense schrijver Andrej Koerkov crost in zijn Mitsubishi Grandis heel Europa door. Hij verdedigt zijn land en het Russisch, zijn taal. ‘Die combinatie valt niet bij iedereen goed.’
Herman Veenhof
donderdag 13 oktober 2022 om 19:00
De Oekraïense schrijver Andrej Koerkov.
De Oekraïense schrijver Andrej Koerkov. beeld anp / Phil Nijhuis

‘Vladimir Poetin denkt dat Oekraïners en Russen bij elkaar horen, dat we maar beter één land kunnen vormen. De grote natie van weleer, te bereiken door alle andersdenkenden dood te slaan of te knechten. Nou, Oekraïne en Rusland verschillen als dag en nacht. Russen zijn collectief en worden beheerst door angst en wegkijken. Dat hebben ze geleerd in vijf eeuwen tsaar en partijleider. Oekraïners vormen een verzameling individualisten. 

Er zijn vierhonderd politieke partijen actief in dat land, zelfs voor een democratie wat veel. En het is typerend dat het juist in Oekraïne met de kolchozen en de landbouwcollectivisatie helemaal fout ging. Boeren willen een eigen stuk grond en verbouwen wat ze zelf kiezen. Dat is niet gek als je met de vrucht..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.