Joop den Uyl en Dries van Agt zijn legendarisch. Dit boek onthult de feiten achter de legende

Recensie
In Grote idealen, smalle marges komen alle grote thema’s van de Haagse politiek in de jaren zeventig voorbij. De jaren zeventig, de jaren van Joop den Uyl, Dries van Agt en Hans Wiegel, waren vaak net iets anders dan de herinnering het wil.
Willem Bouwman
donderdag 6 oktober 2022 om 13:05
Minister-president Dries van Agt luistert naar oppositieleider Joop den Uyl, juni 1978.
Minister-president Dries van Agt luistert naar oppositieleider Joop den Uyl, juni 1978. beeld anp

‘In weinige jaren zijn de bordjes in politiek Nederland totaal verhangen. De kemphanen van het rode blok kraaien koning.’ Deze zinnen lazen de lezers van het Nederlands Dagblad in het hoofdartikel van 15 mei 1973 , vier dagen nadat het kabinet-Den Uyl was aangetreden. 

Het kabinet-Den Uyl, het meest linkse kabinet van na de oorlog, was van plan de samenleving ingrijpend te hervormen. Het kabinet stond onder leiding van Joop den Uyl, de leider van de grootste regeringspartij, de PvdA. Zelden had een partij zo veel kansen om haar idealen te verwezenlijken, leek het. De PvdA was de grootste partij van het land en na vier jaar regeren werd ze nog groter: bij de Kamerverkiezingen van 1977 groeide ze van 43 naar 53 zetels.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Blijf in je eigen blikveld

Plotseling ging op een stille zondag de bel. Terwijl ik naar de deur liep, zag ik een politieagent op de stoep staan. Er verliep misschien maar anderhalve seconde tussen die waarneming en het moment waarop hij zei: ‘Schrik niet meneer, we zijn bezig met een buurtonderzoek in ve..

Afbeelding

Beeldend kunstenaar Marc de Klijn woont en werkt in Israël, samen met zijn vrouw die gedichten schrijft. Wekelijks volgt hij het leesrooster van de synagoge waar een gedeelte uit de Thora, de eerste vijf boeken van Mozes, wordt gelezen.

Afbeelding

Abraham had twee zonen, Izak en Ismaël. Izak is de vader van Jakob, Israël. Ismaël is de vader van … de islamieten. Althans, zo wordt het beweerd, en volgens de schrijver van dit cahier, voorheen gemeentepredikant en studentenpastor in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, zo wo..

Afbeelding

De naam van Rochus Zuurmond (1930-2020) zal bij de wat oudere theologen en predikanten herinneren aan een hoogleraar bijbelse theologie van de Universiteit van Amsterdam.

Afbeelding

Schrijver John Irving is vader van een trans dochter: ‘Juist voor outsiders voel ik empathie’

John Irving (80) schreef al over transgender personen toen die term nog niet eens bestond in De wereld volgens Garp (1978). Toen wist hij ook nog niet dat hij vader zou worden van een trans dochter.

Afbeelding

Kan het moderne humanisme zonder zijn christelijke wortels?

Een notie als erfzonde maakt ons volgens de Nederlands-gereformeerde predikant Jan van Helden alert op het gegeven dat het kwaad altijd weer de kop zal opsteken.