Joop den Uyl en Dries van Agt zijn legendarisch. Dit boek onthult de feiten achter de legende

Recensie
In Grote idealen, smalle marges komen alle grote thema’s van de Haagse politiek in de jaren zeventig voorbij. De jaren zeventig, de jaren van Joop den Uyl, Dries van Agt en Hans Wiegel, waren vaak net iets anders dan de herinnering het wil.
Willem Bouwman
donderdag 6 oktober 2022 om 13:05
Minister-president Dries van Agt luistert naar oppositieleider Joop den Uyl, juni 1978.
Minister-president Dries van Agt luistert naar oppositieleider Joop den Uyl, juni 1978. beeld anp

‘In weinige jaren zijn de bordjes in politiek Nederland totaal verhangen. De kemphanen van het rode blok kraaien koning.’ Deze zinnen lazen de lezers van het Nederlands Dagblad in het hoofdartikel van 15 mei 1973 , vier dagen nadat het kabinet-Den Uyl was aangetreden. 

Het kabinet-Den Uyl, het meest linkse kabinet van na de oorlog, was van plan de samenleving ingrijpend te hervormen. Het kabinet stond onder leiding van Joop den Uyl, de leider van de grootste regeringspartij, de PvdA. Zelden had een partij zo veel kansen om haar idealen te verwezenlijken, leek het. De PvdA was de grootste partij van het land en na vier jaar regeren werd ze nog groter: bij de Kamerverkiezingen van 1977 groeide ze van 43 naar 53 zetels.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een van de bekendste feiten uit de vaderlandse geschiedenis klopt niet, zegt deze historicus

Generaties onderwijzers vertelden over het ‘bloedbad van Zutphen’ in 1572, vaak zo indringend, dat hun leerlingen het nooit meer vergaten. Het historische beeld van het bloedbad lijkt uit steen gehouwen.

Afbeelding

Thrillerschrijvers Faber en Pedersen: ‘Spannende boeken moeten meer bieden dan alleen misdaad’

De spannende boeken van het Deense echtpaar Faber en Pedersen draaien niet alleen om moord en doodslag, ook de privélevens van hun personages spelen een rol. Ze schrijven over hun motieven.

Afbeelding

Fwd: romanrecensies Het hoedenatelier

In 1830 runt de twintigjarige, vaderloze Elise Rosen samen met moeder Charlotte en oma Anna een hoedenatelier in Kassel, Westfalen. Op een goede dag maakt ze kennis met de adellijke Sybilla von Schönhoff en er ontwikkelt zich een fijne vriendschap tussen de jonge vrouwen, ondan..

Afbeelding

Fwd: romanrecensies Bidden tussen het onkruid

De slachtingen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog komen dichtbij in Bidden tussen het onkruid, de nieuwe roman van Tara Johnson. In april 1861 ontvlucht Cassandra Kendrick het dorp Howell in Michigan (VS) en daarmee haar gewelddadige vader.

Afbeelding

De Nederlandse geschiedenis bestaat bij de gratie van het buitenland. Dat bewijst dit boek

Het besef is doorgedrongen dat de Nederlandse geschiedenis nauw verweven is met gebeurtenissen en ontwikkelingen in het buitenland. Hoe kan het anders met een land dat in de delta van de grote Europese rivieren ligt?

Afbeelding

De (mis)vormende jaren van Donald Trump

Boeken over het fenomeen Trump zijn er in overvloed, maar dit is een bijzonder exemplaar. Het accent ligt op de jonge Donald en de auteur is de Witte Huis-specialist van The New York Times.