Joop den Uyl en Dries van Agt zijn legendarisch. Dit boek onthult de feiten achter de legende

Recensie
In Grote idealen, smalle marges komen alle grote thema’s van de Haagse politiek in de jaren zeventig voorbij. De jaren zeventig, de jaren van Joop den Uyl, Dries van Agt en Hans Wiegel, waren vaak net iets anders dan de herinnering het wil.
Willem Bouwman
donderdag 6 oktober 2022 om 13:05
Minister-president Dries van Agt luistert naar oppositieleider Joop den Uyl, juni 1978.
Minister-president Dries van Agt luistert naar oppositieleider Joop den Uyl, juni 1978. beeld anp

‘In weinige jaren zijn de bordjes in politiek Nederland totaal verhangen. De kemphanen van het rode blok kraaien koning.’ Deze zinnen lazen de lezers van het Nederlands Dagblad in het hoofdartikel van 15 mei 1973 , vier dagen nadat het kabinet-Den Uyl was aangetreden. 

Het kabinet-Den Uyl, het meest linkse kabinet van na de oorlog, was van plan de samenleving ingrijpend te hervormen. Het kabinet stond onder leiding van Joop den Uyl, de leider van de grootste regeringspartij, de PvdA. Zelden had een partij zo veel kansen om haar idealen te verwezenlijken, leek het. De PvdA was de grootste partij van het land en na vier jaar regeren werd ze nog groter: bij de Kamerverkiezingen van 1977 groeide ze van 43 naar 53 zetels.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden

Nederlands kolonialisme had niet alleen gevolgen voor landen en volken ver weg, maar veranderde ook de Nederlandse samenleving. De bloei van een havenstad als Middelburg was onlosmakelijk met slavernij verbonden, terwijl iemand als Abel Tasman, uit het Groningse Lutjegast, bij..

Afbeelding

De vitale stem van Rushdie

In zijn nieuwe roman Victoriestad keert Salman Rushdie met een sprookjesachtig verhaal terug naar zijn geboorteland India. Rushdie had het manuscript net voltooid toen hij afgelopen zomer werd neergestoken en het zicht aan één oog verloor.

Afbeelding

Eleanor Catton is terug met een ecothriller

Eleanor Catton schreef met Het woud van Birnam een spannende ecothriller, waarin de paden van een miljardair en een activistisch tuinderscollectief kruisen.

Afbeelding

De debuutroman van een vluchtelingenkind. 'Ik ben een geprivilegieerde versie van mijn moeder'

Journalist Maral Noshad Sharifi was vier jaar toen ze Iran met haar moeder ontvluchtte. In haar debuutroman Citroeninkt onderzoekt ze wat een vluchtervaring doet met een kind.

Afbeelding

Een geur van vuilnis en uitwerpselen maakte de kathedraal van Antwerpen letterlijk adembenemend

Prostituees rondom de kerk, lijklucht in de kerk, honden op het altaar: de kathedraal van Antwerpen deed denken aan de tempel die door Jezus gereinigd werd. ‘Slijk, vuilnis, bedorven water, geronnen bloed en uitwerpselen.’

Afbeelding

Keizer zonder kleren. De ambities van de Hohenzollerns waren torenhoog, maar hielpen ze Hitler in het zadel?

Tien jaar is hij nu, de achterachterachterkleinzoon van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Zijn Hohenzollern-dynastie hield tot 9 maart vast aan enorme claims. Historicus Stephan Malinowski werd ongewild partij.