Boomhut-boek als Kinderboekenweekgeschenk: ‘In een kinderboek heb je schurken en gevaar nodig, maar ook een veilige plek’

Interview
Andy Griffiths wilde ooit serieuze boeken voor volwassenen schrijven, maar het viel hem stukken makkelijker grappige kinderverhalen te schrijven. Inmiddels zijn er van zijn verhalen over de waanzinnige boomhut miljoenen exemplaren verkocht. ‘Als je tegen kinderen zegt: stel je voor, we leven in een boomhut met dertien verdiepingen, dan draait hun verbeelding meteen op volle toeren.’
Maurice Hoogendoorn
woensdag 5 oktober 2022 om 17:35
De Australische kinderboekenschrijver Andy Griffiths, auteur van het Kinderboekenweekgeschenk.
De Australische kinderboekenschrijver Andy Griffiths, auteur van het Kinderboekenweekgeschenk. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Voor het eerst vroeg de organisatie van de Kinderboekenweek een buitenlandse auteur om het Kinderboekenweekgeschenk te schrijven. De Australische kinderboekenschrijver Andy Griffiths (61) heeft de primeur. Dat heeft alles te maken met het enorme succes van de serie over de waanzinnige boomhut, die hij samen met illustrator Terry Denton maakte. In 2011 verscheen het eerste boek in Nederland: De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen. Inmiddels komt bijna deel 12 uit en zijn er alleen al in Nederland meer dan een miljoen exemplaren van de boomhut-boeken verkocht. 

De organisatie van de Boekenweek wist dus: een nieuw boomhut-boek als Kinderboekenweekgeschenk zal garant staan voor heel wat bezoekjes aan boekhandels.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Thrillerschrijvers Faber en Pedersen: ‘Spannende boeken moeten meer bieden dan alleen misdaad’

De spannende boeken van het Deense echtpaar Faber en Pedersen draaien niet alleen om moord en doodslag, ook de privélevens van hun personages spelen een rol. Ze schrijven over hun motieven.

Afbeelding

Fwd: romanrecensies Het hoedenatelier

In 1830 runt de twintigjarige, vaderloze Elise Rosen samen met moeder Charlotte en oma Anna een hoedenatelier in Kassel, Westfalen. Op een goede dag maakt ze kennis met de adellijke Sybilla von Schönhoff en er ontwikkelt zich een fijne vriendschap tussen de jonge vrouwen, ondan..

Afbeelding

Fwd: romanrecensies Bidden tussen het onkruid

De slachtingen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog komen dichtbij in Bidden tussen het onkruid, de nieuwe roman van Tara Johnson. In april 1861 ontvlucht Cassandra Kendrick het dorp Howell in Michigan (VS) en daarmee haar gewelddadige vader.

Afbeelding

De Nederlandse geschiedenis bestaat bij de gratie van het buitenland. Dat bewijst dit boek

Het besef is doorgedrongen dat de Nederlandse geschiedenis nauw verweven is met gebeurtenissen en ontwikkelingen in het buitenland. Hoe kan het anders met een land dat in de delta van de grote Europese rivieren ligt?

Afbeelding

De (mis)vormende jaren van Donald Trump

Boeken over het fenomeen Trump zijn er in overvloed, maar dit is een bijzonder exemplaar. Het accent ligt op de jonge Donald en de auteur is de Witte Huis-specialist van The New York Times.

Afbeelding

Er zijn christenen die moeite hebben met het Oude Testament. Om verschillende redenen. Een van de redenen is het vinden van de rode draad, waar gaat het om in al die verhalen? En hoe pas je die oude teksten toe in het moderne leven? De schrijver doet haar best om een soort gids..