Boomhut-boek als Kinderboekenweekgeschenk: ‘In een kinderboek heb je schurken en gevaar nodig, maar ook een veilige plek’

Interview
Andy Griffiths wilde ooit serieuze boeken voor volwassenen schrijven, maar het viel hem stukken makkelijker grappige kinderverhalen te schrijven. Inmiddels zijn er van zijn verhalen over de waanzinnige boomhut miljoenen exemplaren verkocht. ‘Als je tegen kinderen zegt: stel je voor, we leven in een boomhut met dertien verdiepingen, dan draait hun verbeelding meteen op volle toeren.’
Maurice Hoogendoorn
woensdag 5 oktober 2022 om 17:35
De Australische kinderboekenschrijver Andy Griffiths, auteur van het Kinderboekenweekgeschenk.
De Australische kinderboekenschrijver Andy Griffiths, auteur van het Kinderboekenweekgeschenk. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Voor het eerst vroeg de organisatie van de Kinderboekenweek een buitenlandse auteur om het Kinderboekenweekgeschenk te schrijven. De Australische kinderboekenschrijver Andy Griffiths (61) heeft de primeur. Dat heeft alles te maken met het enorme succes van de serie over de waanzinnige boomhut, die hij samen met illustrator Terry Denton maakte. In 2011 verscheen het eerste boek in Nederland: De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen. Inmiddels komt bijna deel 12 uit en zijn er alleen al in Nederland meer dan een miljoen exemplaren van de boomhut-boeken verkocht. 

De organisatie van de Boekenweek wist dus: een nieuw boomhut-boek als Kinderboekenweekgeschenk zal garant staan voor heel wat bezoekjes aan boekhandels.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gekmakende spanning en hemeltergende feesten

Dertien jaar heeft Bret Easton Ellis zijn lezers laten wachten op een nieuwe roman. In Scherven keert de Amerikaanse schrijver, net als in zijn debuut Less Than Zero, terug naar zijn highschool in Los Angeles.

Afbeelding

Nederland is klaar voor een nieuwe taal, gelooft Mounir Samuel

Taal is niet neutraal, maar een spiegel van de samenleving. Schrijver Mounir Samuel denkt dat Nederland klaar is voor een grondige herziening van de Nederlandse taal. ‘Dit boek gaat een sociale revolutie ontketenen'

Afbeelding

De Slag om Stalingrad geldt als een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog

Toen het Duitse leger na maanden de strijd om Stalingrad opgaf, op 2 februari 1943, stond vrijwel niets meer overeind. Behalve één gebouw: Pavlovs huis. Maar dat bleek een legende, concludeert de Britse historicus Iain MacGregor in zijn nieuwe boek.

Afbeelding

Na de watersnoodramp zag de koningin het 'beginpunt van de verbroedering der mensheid'

Misschien betaalden de slachtoffers van de watersnoodramp van 1953 met hun levens voor een snellere eenwording van Europa. Dacht een Deense hulpverlener.

Afbeelding

Romanrecensies Rozen in de nacht

In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk.

Afbeelding

Pleidooi voor een zelfbewuste democratie

Binnenkort is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel ging deze oorlog voor Nederland niet meer om 'Rusland tegen Oekraïne', maar om 'wij tegen zij': het democratische Europa, tegen het autocratische Rusland van Poetin.