Hirsch Ballin waarschuwt voor zelfgenoegzaamheid: ‘Nederland heeft als natie vaak een hoge eigendunk’

Recensie
Er gaan in onze democratie veel dingen mis en dat is niet maar een toevalligheid, blijkt uit het boek van Ernst Hirsch Ballin.
Piet H. de Jong
woensdag 5 oktober 2022 om 13:01 aangepast 12:26
Ernst Hirsch Ballin
Ernst Hirsch Ballin beeld Dick Vos

Ernst Hirsch Ballin (71) nam dit voorjaar afscheid als universiteitshoogleraar in Tilburg. Velen zullen hem kennen als prominent CDA-politicus. Hij was minister van Justitie in kabinet-Lubbers III (1989-1994) en van 2006-2010 in de kabinetten-Balkenende III en IV. In de tussenliggende jaren was hij lid van de Tweede en Eerste Kamer.

‘Er gaan in onze democratie veel dingen mis en dat is niet maar een toevalligheid.’

Toch is het aannemelijk dat Ernst Hirsch Ballin zichzelf in de eerste plaats als rechtsgeleerde ziet. In dit boek blikt hij terug op meer dan veertig jaar academisch reflecteren op het recht. Steeds was hij verbonden aan de Tilburgse universiteit. Hirsch Ballins reflecties over de stand van het recht in Nederland zijn niet simpe..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gekmakende spanning en hemeltergende feesten

Dertien jaar heeft Bret Easton Ellis zijn lezers laten wachten op een nieuwe roman. In Scherven keert de Amerikaanse schrijver, net als in zijn debuut Less Than Zero, terug naar zijn highschool in Los Angeles.

Afbeelding

Nederland is klaar voor een nieuwe taal, gelooft Mounir Samuel

Taal is niet neutraal, maar een spiegel van de samenleving. Schrijver Mounir Samuel denkt dat Nederland klaar is voor een grondige herziening van de Nederlandse taal. ‘Dit boek gaat een sociale revolutie ontketenen'

Afbeelding

De Slag om Stalingrad geldt als een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog

Toen het Duitse leger na maanden de strijd om Stalingrad opgaf, op 2 februari 1943, stond vrijwel niets meer overeind. Behalve één gebouw: Pavlovs huis. Maar dat bleek een legende, concludeert de Britse historicus Iain MacGregor in zijn nieuwe boek.

Afbeelding

Na de watersnoodramp zag de koningin het 'beginpunt van de verbroedering der mensheid'

Misschien betaalden de slachtoffers van de watersnoodramp van 1953 met hun levens voor een snellere eenwording van Europa. Dacht een Deense hulpverlener.

Afbeelding

Romanrecensies Rozen in de nacht

In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk.

Afbeelding

Pleidooi voor een zelfbewuste democratie

Binnenkort is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel ging deze oorlog voor Nederland niet meer om 'Rusland tegen Oekraïne', maar om 'wij tegen zij': het democratische Europa, tegen het autocratische Rusland van Poetin.