Hirsch Ballin waarschuwt voor zelfgenoegzaamheid: ‘Nederland heeft als natie vaak een hoge eigendunk’

Recensie
Er gaan in onze democratie veel dingen mis en dat is niet maar een toevalligheid, blijkt uit het boek van Ernst Hirsch Ballin.
Piet H. de Jong
woensdag 5 oktober 2022 om 13:01 aangepast 6 oktober 2022 12:26
Ernst Hirsch Ballin
Ernst Hirsch Ballin beeld Dick Vos

Ernst Hirsch Ballin (71) nam dit voorjaar afscheid als universiteitshoogleraar in Tilburg. Velen zullen hem kennen als prominent CDA-politicus. Hij was minister van Justitie in kabinet-Lubbers III (1989-1994) en van 2006-2010 in de kabinetten-Balkenende III en IV. In de tussenliggende jaren was hij lid van de Tweede en Eerste Kamer.

‘Er gaan in onze democratie veel dingen mis en dat is niet maar een toevalligheid.’

Toch is het aannemelijk dat Ernst Hirsch Ballin zichzelf in de eerste plaats als rechtsgeleerde ziet. In dit boek blikt hij terug op meer dan veertig jaar academisch reflecteren op het recht. Steeds was hij verbonden aan de Tilburgse universiteit. Hirsch Ballins reflecties over de stand van het recht in Nederland zijn niet simpe..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Thrillerschrijvers Faber en Pedersen: ‘Spannende boeken moeten meer bieden dan alleen misdaad’

De spannende boeken van het Deense echtpaar Faber en Pedersen draaien niet alleen om moord en doodslag, ook de privélevens van hun personages spelen een rol. Ze schrijven over hun motieven.

Afbeelding

Fwd: romanrecensies Het hoedenatelier

In 1830 runt de twintigjarige, vaderloze Elise Rosen samen met moeder Charlotte en oma Anna een hoedenatelier in Kassel, Westfalen. Op een goede dag maakt ze kennis met de adellijke Sybilla von Schönhoff en er ontwikkelt zich een fijne vriendschap tussen de jonge vrouwen, ondan..

Afbeelding

Fwd: romanrecensies Bidden tussen het onkruid

De slachtingen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog komen dichtbij in Bidden tussen het onkruid, de nieuwe roman van Tara Johnson. In april 1861 ontvlucht Cassandra Kendrick het dorp Howell in Michigan (VS) en daarmee haar gewelddadige vader.

Afbeelding

De Nederlandse geschiedenis bestaat bij de gratie van het buitenland. Dat bewijst dit boek

Het besef is doorgedrongen dat de Nederlandse geschiedenis nauw verweven is met gebeurtenissen en ontwikkelingen in het buitenland. Hoe kan het anders met een land dat in de delta van de grote Europese rivieren ligt?

Afbeelding

De (mis)vormende jaren van Donald Trump

Boeken over het fenomeen Trump zijn er in overvloed, maar dit is een bijzonder exemplaar. Het accent ligt op de jonge Donald en de auteur is de Witte Huis-specialist van The New York Times.

Afbeelding

Er zijn christenen die moeite hebben met het Oude Testament. Om verschillende redenen. Een van de redenen is het vinden van de rode draad, waar gaat het om in al die verhalen? En hoe pas je die oude teksten toe in het moderne leven? De schrijver doet haar best om een soort gids..