Sympathiek boekje gaat soms kort door de bocht

Recensie
Nee, de wetenschap kan niet alles verklaren, en John Lennox laat in zijn boek over deze vraag helder zien waarom niet.
Gijsbert van den Brink
vrijdag 30 september 2022 om 04:22
Afbeelding
beeld

In het dagelijks leven sluiten persoonlijke en wetenschappelijke verklaringen elkaar niet uit. Neem de taart die Lennox’ tante ooit bakte. Je kunt precies nagaan via welke processen die tot stand kwam. Maar tegelijk is ze met een bepaald doel gebakken, en dat doel kun je alleen maar achterhalen door het aan Lennox’ tante te vragen. Haar doel kan alleszins redelijk zijn. Niet alles wat redelijk is, is dus wetenschappelijk achterhaalbaar. 

Evenzo concurreren ook God en wetenschap niet als verklaringen. Het feit dat wetenschap steeds nauwkeuriger vastgesteld heeft hoe het universum en het leven in elkaar steken, betekent niet dat er voor God geen ruimte meer overblijft (dat is de oude misvatting van God als ‘gatenvuller’). Sterker nog: wanne..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Thrillerschrijvers Faber en Pedersen: ‘Spannende boeken moeten meer bieden dan alleen misdaad’

De spannende boeken van het Deense echtpaar Faber en Pedersen draaien niet alleen om moord en doodslag, ook de privélevens van hun personages spelen een rol. Ze schrijven over hun motieven.

Afbeelding

Fwd: romanrecensies Het hoedenatelier

In 1830 runt de twintigjarige, vaderloze Elise Rosen samen met moeder Charlotte en oma Anna een hoedenatelier in Kassel, Westfalen. Op een goede dag maakt ze kennis met de adellijke Sybilla von Schönhoff en er ontwikkelt zich een fijne vriendschap tussen de jonge vrouwen, ondan..

Afbeelding

Fwd: romanrecensies Bidden tussen het onkruid

De slachtingen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog komen dichtbij in Bidden tussen het onkruid, de nieuwe roman van Tara Johnson. In april 1861 ontvlucht Cassandra Kendrick het dorp Howell in Michigan (VS) en daarmee haar gewelddadige vader.

Afbeelding

De Nederlandse geschiedenis bestaat bij de gratie van het buitenland. Dat bewijst dit boek

Het besef is doorgedrongen dat de Nederlandse geschiedenis nauw verweven is met gebeurtenissen en ontwikkelingen in het buitenland. Hoe kan het anders met een land dat in de delta van de grote Europese rivieren ligt?

Afbeelding

De (mis)vormende jaren van Donald Trump

Boeken over het fenomeen Trump zijn er in overvloed, maar dit is een bijzonder exemplaar. Het accent ligt op de jonge Donald en de auteur is de Witte Huis-specialist van The New York Times.

Afbeelding

Er zijn christenen die moeite hebben met het Oude Testament. Om verschillende redenen. Een van de redenen is het vinden van de rode draad, waar gaat het om in al die verhalen? En hoe pas je die oude teksten toe in het moderne leven? De schrijver doet haar best om een soort gids..