Sympathiek boekje gaat soms kort door de bocht

Recensie
Nee, de wetenschap kan niet alles verklaren, en John Lennox laat in zijn boek over deze vraag helder zien waarom niet.
Gijsbert van den Brink
vrijdag 30 september 2022 om 04:22
Afbeelding
beeld

In het dagelijks leven sluiten persoonlijke en wetenschappelijke verklaringen elkaar niet uit. Neem de taart die Lennox’ tante ooit bakte. Je kunt precies nagaan via welke processen die tot stand kwam. Maar tegelijk is ze met een bepaald doel gebakken, en dat doel kun je alleen maar achterhalen door het aan Lennox’ tante te vragen. Haar doel kan alleszins redelijk zijn. Niet alles wat redelijk is, is dus wetenschappelijk achterhaalbaar. 

Evenzo concurreren ook God en wetenschap niet als verklaringen. Het feit dat wetenschap steeds nauwkeuriger vastgesteld heeft hoe het universum en het leven in elkaar steken, betekent niet dat er voor God geen ruimte meer overblijft (dat is de oude misvatting van God als ‘gatenvuller’). Sterker nog: wanne..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gekmakende spanning en hemeltergende feesten

Dertien jaar heeft Bret Easton Ellis zijn lezers laten wachten op een nieuwe roman. In Scherven keert de Amerikaanse schrijver, net als in zijn debuut Less Than Zero, terug naar zijn highschool in Los Angeles.

Afbeelding

Nederland is klaar voor een nieuwe taal, gelooft Mounir Samuel

Taal is niet neutraal, maar een spiegel van de samenleving. Schrijver Mounir Samuel denkt dat Nederland klaar is voor een grondige herziening van de Nederlandse taal. ‘Dit boek gaat een sociale revolutie ontketenen'

Afbeelding

De Slag om Stalingrad geldt als een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog

Toen het Duitse leger na maanden de strijd om Stalingrad opgaf, op 2 februari 1943, stond vrijwel niets meer overeind. Behalve één gebouw: Pavlovs huis. Maar dat bleek een legende, concludeert de Britse historicus Iain MacGregor in zijn nieuwe boek.

Afbeelding

Na de watersnoodramp zag de koningin het 'beginpunt van de verbroedering der mensheid'

Misschien betaalden de slachtoffers van de watersnoodramp van 1953 met hun levens voor een snellere eenwording van Europa. Dacht een Deense hulpverlener.

Afbeelding

Romanrecensies Rozen in de nacht

In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk.

Afbeelding

Pleidooi voor een zelfbewuste democratie

Binnenkort is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel ging deze oorlog voor Nederland niet meer om 'Rusland tegen Oekraïne', maar om 'wij tegen zij': het democratische Europa, tegen het autocratische Rusland van Poetin.