Zeven talen leren in zeven dagen, volgens ‘taaljournalist’ Gaston Dorren kan het

Interview
Zeven talen leren in zeven dagen, wie wil dat nu niet? ‘Het klinkt als een bijna hysterische belofte’, zegt Gaston Dorren droog. ‘Maar snel talen leren lezen, dat kan echt. Als je eenmaal een patroon herkent, ontsluit zich een heel stuk van een andere taal.’
Hilbrand Rozema
donderdag 29 september 2022 om 10:45
Gaston Dorren
Gaston Dorren beeld Jeroen Jumelet

Bij de betiteling ‘taaljournalist’ denk je aan Gaston Dorren (57). De van oorsprong Limburgse talenkenner heeft nu zes sappige boeken op zijn naam over taal. Het is verfrissend, een schrijver die meer dan eens zegt dat je niet zijn héle boek hoeft te lezen. Leren werkt volgens hem het beste als je er plezier in hebt, al grasduinend, niet-perfectionistisch. ‘En dan zul je ontdekken dat je veel meer kunt dan je denkt. Ik vertel vaak meer dan nodig, veel taalweetjes, zodat de lezer zin heeft om verder te gaan.’

Dorren woont in Amersfoort, in een sfeervolle jarendertigstraat in het Soesterkwartier. Deze volkswijk is een kleurrijke mix van mensen en talen. De inspiratie ligt hier voor Dorren op straat. Voor ik aanbel, vis ik nog een mooi Engel..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Thrillerschrijvers Faber en Pedersen: ‘Spannende boeken moeten meer bieden dan alleen misdaad’

De spannende boeken van het Deense echtpaar Faber en Pedersen draaien niet alleen om moord en doodslag, ook de privélevens van hun personages spelen een rol. Ze schrijven over hun motieven.

Afbeelding

Fwd: romanrecensies Het hoedenatelier

In 1830 runt de twintigjarige, vaderloze Elise Rosen samen met moeder Charlotte en oma Anna een hoedenatelier in Kassel, Westfalen. Op een goede dag maakt ze kennis met de adellijke Sybilla von Schönhoff en er ontwikkelt zich een fijne vriendschap tussen de jonge vrouwen, ondan..

Afbeelding

Fwd: romanrecensies Bidden tussen het onkruid

De slachtingen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog komen dichtbij in Bidden tussen het onkruid, de nieuwe roman van Tara Johnson. In april 1861 ontvlucht Cassandra Kendrick het dorp Howell in Michigan (VS) en daarmee haar gewelddadige vader.

Afbeelding

De Nederlandse geschiedenis bestaat bij de gratie van het buitenland. Dat bewijst dit boek

Het besef is doorgedrongen dat de Nederlandse geschiedenis nauw verweven is met gebeurtenissen en ontwikkelingen in het buitenland. Hoe kan het anders met een land dat in de delta van de grote Europese rivieren ligt?

Afbeelding

De (mis)vormende jaren van Donald Trump

Boeken over het fenomeen Trump zijn er in overvloed, maar dit is een bijzonder exemplaar. Het accent ligt op de jonge Donald en de auteur is de Witte Huis-specialist van The New York Times.

Afbeelding

Er zijn christenen die moeite hebben met het Oude Testament. Om verschillende redenen. Een van de redenen is het vinden van de rode draad, waar gaat het om in al die verhalen? En hoe pas je die oude teksten toe in het moderne leven? De schrijver doet haar best om een soort gids..