Zeven talen leren in zeven dagen, volgens ‘taaljournalist’ Gaston Dorren kan het

Interview
Zeven talen leren in zeven dagen, wie wil dat nu niet? ‘Het klinkt als een bijna hysterische belofte’, zegt Gaston Dorren droog. ‘Maar snel talen leren lezen, dat kan echt. Als je eenmaal een patroon herkent, ontsluit zich een heel stuk van een andere taal.’
Hilbrand Rozema
donderdag 29 september 2022 om 10:45
Gaston Dorren
Gaston Dorren beeld Jeroen Jumelet

Bij de betiteling ‘taaljournalist’ denk je aan Gaston Dorren (57). De van oorsprong Limburgse talenkenner heeft nu zes sappige boeken op zijn naam over taal. Het is verfrissend, een schrijver die meer dan eens zegt dat je niet zijn héle boek hoeft te lezen. Leren werkt volgens hem het beste als je er plezier in hebt, al grasduinend, niet-perfectionistisch. ‘En dan zul je ontdekken dat je veel meer kunt dan je denkt. Ik vertel vaak meer dan nodig, veel taalweetjes, zodat de lezer zin heeft om verder te gaan.’

Dorren woont in Amersfoort, in een sfeervolle jarendertigstraat in het Soesterkwartier. Deze volkswijk is een kleurrijke mix van mensen en talen. De inspiratie ligt hier voor Dorren op straat. Voor ik aanbel, vis ik nog een mooi Engel..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden

Nederlands kolonialisme had niet alleen gevolgen voor landen en volken ver weg, maar veranderde ook de Nederlandse samenleving. De bloei van een havenstad als Middelburg was onlosmakelijk met slavernij verbonden, terwijl iemand als Abel Tasman, uit het Groningse Lutjegast, bij..

Afbeelding

De vitale stem van Rushdie

In zijn nieuwe roman Victoriestad keert Salman Rushdie met een sprookjesachtig verhaal terug naar zijn geboorteland India. Rushdie had het manuscript net voltooid toen hij afgelopen zomer werd neergestoken en het zicht aan één oog verloor.

Afbeelding

Eleanor Catton is terug met een ecothriller

Eleanor Catton schreef met Het woud van Birnam een spannende ecothriller, waarin de paden van een miljardair en een activistisch tuinderscollectief kruisen.

Afbeelding

De debuutroman van een vluchtelingenkind. 'Ik ben een geprivilegieerde versie van mijn moeder'

Journalist Maral Noshad Sharifi was vier jaar toen ze Iran met haar moeder ontvluchtte. In haar debuutroman Citroeninkt onderzoekt ze wat een vluchtervaring doet met een kind.

Afbeelding

Een geur van vuilnis en uitwerpselen maakte de kathedraal van Antwerpen letterlijk adembenemend

Prostituees rondom de kerk, lijklucht in de kerk, honden op het altaar: de kathedraal van Antwerpen deed denken aan de tempel die door Jezus gereinigd werd. ‘Slijk, vuilnis, bedorven water, geronnen bloed en uitwerpselen.’

Afbeelding

Keizer zonder kleren. De ambities van de Hohenzollerns waren torenhoog, maar hielpen ze Hitler in het zadel?

Tien jaar is hij nu, de achterachterachterkleinzoon van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Zijn Hohenzollern-dynastie hield tot 9 maart vast aan enorme claims. Historicus Stephan Malinowski werd ongewild partij.