In 1847 trok dominee Hendrik Scholte naar een Amerikaans stadje, met 800 Nederlandse Afgescheidenen in zijn kielzog

Recensie
In de roman De exodus van Hendrik Peter Scholte naar Pella schrijft Michiel van Diggelen over het bonte leven van een van de initiatiefnemers van de Afscheiding in 1834. Scholte was niet alleen dominee, maar ook zakelijk leider, koopman, financier, journalist, politicus, projectmanager.
Hans Werkman
donderdag 29 september 2022 om 10:35
Hein Scholte met een dochtertje. Tekening Willem Dupont in P.J. Risseeuw, Landverhuizers deel 3, Ik worstel en ontkom.
Hein Scholte met een dochtertje. Tekening Willem Dupont in P.J. Risseeuw, Landverhuizers deel 3, Ik worstel en ontkom. beeld nd

Dominee Peter Scholte was te autoritair om soepel om te gaan met zijn kerkenraad en zijn gemeente. Maar hij heeft wel veel stevig op poten gezet. Michiel van Diggelen vertelt het in de kerkhistorische roman De exodus van Hendrik Peter Scholte naar Pella, over de dominee die midden negentiende eeuw de eigenzinnige leidsman was van 800 Nederlandse Afgescheidenen op weg naar het vrije Amerika. Eerder schreef Van Diggelen een roman over Scholte in Nederland.

De kerkhistorische roman is niet meer in de mode. In de twintigste eeuw nog wel.
Vestdijk schreef Het vijfde zegel, De vuuraanbidders en Het proces van meester Eckhart. De Kamper theoloog J. Kamphuis vond dat de nietgelovige Vestdijk deze romans schreef ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gekmakende spanning en hemeltergende feesten

Dertien jaar heeft Bret Easton Ellis zijn lezers laten wachten op een nieuwe roman. In Scherven keert de Amerikaanse schrijver, net als in zijn debuut Less Than Zero, terug naar zijn highschool in Los Angeles.

Afbeelding

Nederland is klaar voor een nieuwe taal, gelooft Mounir Samuel

Taal is niet neutraal, maar een spiegel van de samenleving. Schrijver Mounir Samuel denkt dat Nederland klaar is voor een grondige herziening van de Nederlandse taal. ‘Dit boek gaat een sociale revolutie ontketenen'

Afbeelding

De Slag om Stalingrad geldt als een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog

Toen het Duitse leger na maanden de strijd om Stalingrad opgaf, op 2 februari 1943, stond vrijwel niets meer overeind. Behalve één gebouw: Pavlovs huis. Maar dat bleek een legende, concludeert de Britse historicus Iain MacGregor in zijn nieuwe boek.

Afbeelding

Na de watersnoodramp zag de koningin het 'beginpunt van de verbroedering der mensheid'

Misschien betaalden de slachtoffers van de watersnoodramp van 1953 met hun levens voor een snellere eenwording van Europa. Dacht een Deense hulpverlener.

Afbeelding

Romanrecensies Rozen in de nacht

In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk.

Afbeelding

Pleidooi voor een zelfbewuste democratie

Binnenkort is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel ging deze oorlog voor Nederland niet meer om 'Rusland tegen Oekraïne', maar om 'wij tegen zij': het democratische Europa, tegen het autocratische Rusland van Poetin.