In 1847 trok dominee Hendrik Scholte naar een Amerikaans stadje, met 800 Nederlandse Afgescheidenen in zijn kielzog

Recensie
In de roman De exodus van Hendrik Peter Scholte naar Pella schrijft Michiel van Diggelen over het bonte leven van een van de initiatiefnemers van de Afscheiding in 1834. Scholte was niet alleen dominee, maar ook zakelijk leider, koopman, financier, journalist, politicus, projectmanager.
Hans Werkman
donderdag 29 september 2022 om 10:35
Hein Scholte met een dochtertje. Tekening Willem Dupont in P.J. Risseeuw, Landverhuizers deel 3, Ik worstel en ontkom.
Hein Scholte met een dochtertje. Tekening Willem Dupont in P.J. Risseeuw, Landverhuizers deel 3, Ik worstel en ontkom. beeld nd

Dominee Peter Scholte was te autoritair om soepel om te gaan met zijn kerkenraad en zijn gemeente. Maar hij heeft wel veel stevig op poten gezet. Michiel van Diggelen vertelt het in de kerkhistorische roman De exodus van Hendrik Peter Scholte naar Pella, over de dominee die midden negentiende eeuw de eigenzinnige leidsman was van 800 Nederlandse Afgescheidenen op weg naar het vrije Amerika. Eerder schreef Van Diggelen een roman over Scholte in Nederland.

De kerkhistorische roman is niet meer in de mode. In de twintigste eeuw nog wel.
Vestdijk schreef Het vijfde zegel, De vuuraanbidders en Het proces van meester Eckhart. De Kamper theoloog J. Kamphuis vond dat de nietgelovige Vestdijk deze romans schreef ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Thrillerschrijvers Faber en Pedersen: ‘Spannende boeken moeten meer bieden dan alleen misdaad’

De spannende boeken van het Deense echtpaar Faber en Pedersen draaien niet alleen om moord en doodslag, ook de privélevens van hun personages spelen een rol. Ze schrijven over hun motieven.

Afbeelding

Fwd: romanrecensies Het hoedenatelier

In 1830 runt de twintigjarige, vaderloze Elise Rosen samen met moeder Charlotte en oma Anna een hoedenatelier in Kassel, Westfalen. Op een goede dag maakt ze kennis met de adellijke Sybilla von Schönhoff en er ontwikkelt zich een fijne vriendschap tussen de jonge vrouwen, ondan..

Afbeelding

Fwd: romanrecensies Bidden tussen het onkruid

De slachtingen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog komen dichtbij in Bidden tussen het onkruid, de nieuwe roman van Tara Johnson. In april 1861 ontvlucht Cassandra Kendrick het dorp Howell in Michigan (VS) en daarmee haar gewelddadige vader.

Afbeelding

De Nederlandse geschiedenis bestaat bij de gratie van het buitenland. Dat bewijst dit boek

Het besef is doorgedrongen dat de Nederlandse geschiedenis nauw verweven is met gebeurtenissen en ontwikkelingen in het buitenland. Hoe kan het anders met een land dat in de delta van de grote Europese rivieren ligt?

Afbeelding

De (mis)vormende jaren van Donald Trump

Boeken over het fenomeen Trump zijn er in overvloed, maar dit is een bijzonder exemplaar. Het accent ligt op de jonge Donald en de auteur is de Witte Huis-specialist van The New York Times.

Afbeelding

Er zijn christenen die moeite hebben met het Oude Testament. Om verschillende redenen. Een van de redenen is het vinden van de rode draad, waar gaat het om in al die verhalen? En hoe pas je die oude teksten toe in het moderne leven? De schrijver doet haar best om een soort gids..