Een crisis beheersen kan een voedingsbodem zijn voor een nieuwe crisis, stelt Beatrice de Graaf

Recensie
Beatrice de Graaf bestudeert de omgang met crises na 1800 en ontdekte dat er na 1992 iets bijzonders gebeurde.
Willem Bouwman
woensdag 28 september 2022 om 13:23 aangepast 29 september 2022 10:14
canva
canva beeld crisis

Nederland heeft te kampen met een stikstofcrisis, een woningcrisis, een asielcrisis en een energiecrisis. Door de wereldwijde klimaatcrisis leed het land deze zomer onder de droogte en stonden meren en rivieren droog. De Oekraïnecrisis heeft geleid tot een stroom van vluchtelingen, waardoor de asielcrisis nog groter werd.

Als we de kranten mogen geloven, leven we in een voortdurende crisissituatie, schrijft terrorismedeskundige en hoogleraar geschiedenis Beatrice de Graaf in een essay, Crisis!. Het boekje verschijnt ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis. Onder het motto ‘Wat een ramp!’ zullen in oktober allerlei rampen uit de geschiedenis voor het voetlicht komen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Thrillerschrijvers Faber en Pedersen: ‘Spannende boeken moeten meer bieden dan alleen misdaad’

De spannende boeken van het Deense echtpaar Faber en Pedersen draaien niet alleen om moord en doodslag, ook de privélevens van hun personages spelen een rol. Ze schrijven over hun motieven.

Afbeelding

Fwd: romanrecensies Het hoedenatelier

In 1830 runt de twintigjarige, vaderloze Elise Rosen samen met moeder Charlotte en oma Anna een hoedenatelier in Kassel, Westfalen. Op een goede dag maakt ze kennis met de adellijke Sybilla von Schönhoff en er ontwikkelt zich een fijne vriendschap tussen de jonge vrouwen, ondan..

Afbeelding

Fwd: romanrecensies Bidden tussen het onkruid

De slachtingen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog komen dichtbij in Bidden tussen het onkruid, de nieuwe roman van Tara Johnson. In april 1861 ontvlucht Cassandra Kendrick het dorp Howell in Michigan (VS) en daarmee haar gewelddadige vader.

Afbeelding

De Nederlandse geschiedenis bestaat bij de gratie van het buitenland. Dat bewijst dit boek

Het besef is doorgedrongen dat de Nederlandse geschiedenis nauw verweven is met gebeurtenissen en ontwikkelingen in het buitenland. Hoe kan het anders met een land dat in de delta van de grote Europese rivieren ligt?

Afbeelding

De (mis)vormende jaren van Donald Trump

Boeken over het fenomeen Trump zijn er in overvloed, maar dit is een bijzonder exemplaar. Het accent ligt op de jonge Donald en de auteur is de Witte Huis-specialist van The New York Times.

Afbeelding

Er zijn christenen die moeite hebben met het Oude Testament. Om verschillende redenen. Een van de redenen is het vinden van de rode draad, waar gaat het om in al die verhalen? En hoe pas je die oude teksten toe in het moderne leven? De schrijver doet haar best om een soort gids..