Eerherstel voor Adriaan Dijxhoorn

Recensie
Bij het ontslag van minister Adriaan Dijxhoorn speelden koningin Wilhelmina en prins Bernhard een minder fraaie rol.
Willem Bouwman
vrijdag 23 september 2022 om 04:23
Afbeelding
beeld

Niet iedereen weet wie Adriaan Dijxhoorn was en zijn staat van dienst zal niet bij iedereen tot de verbeelding spreken. Dijxhoorn was een officier van de landmacht die minister van Defensie werd en na nog geen twee jaar aftrad. Zijn privéleven was weinig geruchtmakend. Dijxhoorn was gelukkig getrouwd met Truus IJbes, ze kregen een zoon en een dochter. Hij overleed in 1953 tijdens een telefoongesprek aan een hartstilstand. Na 63 jaar was er eind gekomen aan het leven van een man die al snel vergeten werd.

Toch is Tobias van Gent erin geslaagd een boek van 464 bladzijden over Dijxhoorn te schrijven. Dat boek lijdt niet aan herhaling of overdaad en verveelt geen moment. Als Van Gent wat meer aandacht had kunnen schenken aan het persoonlijk l..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fwd: romanrecensies Het hoedenatelier

In 1830 runt de twintigjarige, vaderloze Elise Rosen samen met moeder Charlotte en oma Anna een hoedenatelier in Kassel, Westfalen. Op een goede dag maakt ze kennis met de adellijke Sybilla von Schönhoff en er ontwikkelt zich een fijne vriendschap tussen de jonge vrouwen, ondan..

Afbeelding

Fwd: romanrecensies Bidden tussen het onkruid

De slachtingen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog komen dichtbij in Bidden tussen het onkruid, de nieuwe roman van Tara Johnson. In april 1861 ontvlucht Cassandra Kendrick het dorp Howell in Michigan (VS) en daarmee haar gewelddadige vader.

Afbeelding

De Nederlandse geschiedenis bestaat bij de gratie van het buitenland. Dat bewijst dit boek

Het besef is doorgedrongen dat de Nederlandse geschiedenis nauw verweven is met gebeurtenissen en ontwikkelingen in het buitenland. Hoe kan het anders met een land dat in de delta van de grote Europese rivieren ligt?

Afbeelding

De (mis)vormende jaren van Donald Trump

Boeken over het fenomeen Trump zijn er in overvloed, maar dit is een bijzonder exemplaar. Het accent ligt op de jonge Donald en de auteur is de Witte Huis-specialist van The New York Times.

Afbeelding

Er zijn christenen die moeite hebben met het Oude Testament. Om verschillende redenen. Een van de redenen is het vinden van de rode draad, waar gaat het om in al die verhalen? En hoe pas je die oude teksten toe in het moderne leven? De schrijver doet haar best om een soort gids..

Afbeelding

Wie regelmatig preekt, zal de vraag achter dit boek herkennen: heb ik er zin in? Dit boek doet een poging om die zin te zoeken, vast te houden en vooral te stimuleren.