Rust en ruimte op het platteland, of toch niet?

Recensie
De Haarlemse Nina Polak onderzoekt in haar nieuwe boek het leven op het noordelijke platteland voor twee vrouwen die er verschillend gedijen.
Lydia Fris
donderdag 18 augustus 2022 om 11:49
Nina Polak
Nina Polak beeld Nina Schollaard

Twee geliefden verhuizen naar het noorden van Nederland, waar het uitzicht ver reikt en de vogelgeluiden het autoverkeer overstemmen. Rivka en Esse zijn toe aan deze nieuwe stap, die zowel financieel als persoonlijk gemotiveerd lijkt: buiten de drukte van de Randstad waar iedereen op elkaar gepropt zit, kunnen ze op het platteland veel ruimer gaan wonen voor minder geld, én kunnen ze zichzelf op een nieuwe manier ontplooien. Want wat zijn daar betere ingrediënten voor dan rust, natuur en ruimte?

Met dit gegeven, dat in eerste instantie ietwat clichématig aandoet, raakt het verhaal in Buitenleven al direct aan een maatschappelijk knelpunt: de over de kop geslagen huizenmarkt. De hoofdpersonages in dit verhaal, Rivka en Esse, geven..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Sympathiek boekje gaat soms kort door de bocht

Nee, de wetenschap kan niet alles verklaren, en John Lennox laat in zijn boek over deze vraag helder zien waarom niet.

Afbeelding

Zeven talen leren in zeven dagen, volgens ‘taaljournalist’ Gaston Dorren kan het

Zeven talen leren in zeven dagen, wie wil dat nu niet? ‘Het klinkt als een bijna hysterische belofte’, zegt Gaston Dorren droog. ‘Maar snel talen leren lezen, dat kan echt.’

Afbeelding

In 1847 trok dominee Hendrik Scholte naar een Amerikaans stadje, met 800 Nederlandse Afgescheidenen in zijn kielzog

In de roman De exodus van Hendrik Peter Scholte naar Pella schrijft Michiel van Diggelen over het bonte leven van een van de initiatiefnemers van de Afscheiding in 1834.

Afbeelding

Een crisis beheersen kan een voedingsbodem zijn voor een nieuwe crisis, stelt Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf bestudeert de omgang met crises na 1800 en ontdekte dat er na 1992 iets bijzonders gebeurde. Er ontstond een nieuw crisisbesef, waarbij de burger als gedupeerde, als eiser en klager voorop stond.

Afbeelding

Ze heeft het weer voor elkaar, Lynn Austin. In de boekwinkels ligt haar zeer lezenswaardige nieuwste geesteskind, De bron van liefde. De roman vertelt het verhaal van de Joodse Gisela en de Amerikaanse veteraan Jimmy, allebei slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog.

Afbeelding

Pas drie jaar zijn ze als de tweeling Kara en Lizzie hun vader Jack en grootouders Holbrooke verliezen door een vliegtuigongeluk. Stiefmoeder Amanda is dol op de meisjes en wil voor hen blijven zorgen. Zij zijn erfgenamen van de miljardenfirma Holbrooke.