Midden-Europa bestaat, ‘de Balkan’ is mythe

Recensie
De wilde Balkan bestaat alleen als mythe, stelt Guido Snel in een mooi boek vol reisreportages, gesprekken en beschouwingen. Het prisma is veelkleurig, de regio is een lappendeken van culturen, politieke eenheden, godsdiensten en geschiedenissen. De Balkan staat in de ogen van veel mensen model voor een barre landstreek, ergens in het zuidoosten van Europa. Daar eet een ruig slag mensen rauwe uien en knoflook of spoelt het hompen worst weg met zelfgebrouwen vuurwater. De familie-eer wordt hoog gehouden door bloedwraak en uithuwelijken en doorlopend wordt er oorlog gevoerd.
Herman Veenhof
vrijdag 5 augustus 2022 om 04:21
Afbeelding
beeld nd

Op het eerste oog lijkt dat historisch waar. De Duitse bondskanselier Otto von Bismarck voorspelde het al eind negentiende eeuw. Een incident op de Balkan zet heel Europa in vuur en vlam. Hij leek gelijk te krijgen in de Eerste Wereldoorlog. Maar het is onzin. ‘14-18’ was vooral te wijten aan de bijstandsverdragen waarin de staten in twee blokken aan elkaar gekoppeld waren.

Ook is de Balkan geen georganiseerde, fatalistische zelfdestructie, zoals een ander cliché in het Westen luidt. Snel ontmaskert ook die Balkan als een mythe. ‘Een van de doelen van deze reis is illustreren dat de Balkan niet bestaat. Dat het een hersenspinsel is. Een soort Europese achterbuurt die we met zijn allen hebben verzonnen. Waar Europa zijn historische afval d..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Sympathiek boekje gaat soms kort door de bocht

Nee, de wetenschap kan niet alles verklaren, en John Lennox laat in zijn boek over deze vraag helder zien waarom niet.

Afbeelding

Zeven talen leren in zeven dagen, volgens ‘taaljournalist’ Gaston Dorren kan het

Zeven talen leren in zeven dagen, wie wil dat nu niet? ‘Het klinkt als een bijna hysterische belofte’, zegt Gaston Dorren droog. ‘Maar snel talen leren lezen, dat kan echt.’

Afbeelding

In 1847 trok dominee Hendrik Scholte naar een Amerikaans stadje, met 800 Nederlandse Afgescheidenen in zijn kielzog

In de roman De exodus van Hendrik Peter Scholte naar Pella schrijft Michiel van Diggelen over het bonte leven van een van de initiatiefnemers van de Afscheiding in 1834.

Afbeelding

Een crisis beheersen kan een voedingsbodem zijn voor een nieuwe crisis, stelt Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf bestudeert de omgang met crises na 1800 en ontdekte dat er na 1992 iets bijzonders gebeurde. Er ontstond een nieuw crisisbesef, waarbij de burger als gedupeerde, als eiser en klager voorop stond.

Afbeelding

Ze heeft het weer voor elkaar, Lynn Austin. In de boekwinkels ligt haar zeer lezenswaardige nieuwste geesteskind, De bron van liefde. De roman vertelt het verhaal van de Joodse Gisela en de Amerikaanse veteraan Jimmy, allebei slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog.

Afbeelding

Pas drie jaar zijn ze als de tweeling Kara en Lizzie hun vader Jack en grootouders Holbrooke verliezen door een vliegtuigongeluk. Stiefmoeder Amanda is dol op de meisjes en wil voor hen blijven zorgen. Zij zijn erfgenamen van de miljardenfirma Holbrooke.