Mostar was het mengvat bij uitstek

Recensie
Onlangs kwam een gevluchte Oekraïense hockeyploeg terecht in Rotterdam. In Oosterblokker en Hoorn hadden ze dat al meegemaakt: dertig jaar geleden kwamen daar 26 Bosnische handbalsters aan. Twaalf bleven er.
Herman Veenhof
vrijdag 5 augustus 2022 om 04:21
Afbeelding
beeld nd

In mei 1992 spraken 26 tieners uit de Bosnische stad Mostar af op de Rondo, een rotonde net buiten het centrum, over de Carinski-brug die de rivier Neretva overspant. Alle meisjes waren actief bij Galeb (’Zeemeeuw’), een handbalclub. Ze zouden een toernooi spelen in Nederland en worden ondergebracht in gastgezinnen.

De ouders van de meisjes, buschauffeur Safet Turajlic en trainer Josko Stanic, weten dat de tieners niet na drie weken terugkeren, maar vluchteling in Nederland zijn.

Dertig jaar later is een derde nog in Noord-Holland, een derde terug naar Bosnië en de rest de wereld in gezworven. Ouders, broers, ze zijn nu vaak overleden of kwamen om in een driedubbele oorlog: die van Joegoslavië en die in Bosnië, tussen Serviërs en Kroaten e..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Sympathiek boekje gaat soms kort door de bocht

Nee, de wetenschap kan niet alles verklaren, en John Lennox laat in zijn boek over deze vraag helder zien waarom niet.

Afbeelding

Zeven talen leren in zeven dagen, volgens ‘taaljournalist’ Gaston Dorren kan het

Zeven talen leren in zeven dagen, wie wil dat nu niet? ‘Het klinkt als een bijna hysterische belofte’, zegt Gaston Dorren droog. ‘Maar snel talen leren lezen, dat kan echt.’

Afbeelding

In 1847 trok dominee Hendrik Scholte naar een Amerikaans stadje, met 800 Nederlandse Afgescheidenen in zijn kielzog

In de roman De exodus van Hendrik Peter Scholte naar Pella schrijft Michiel van Diggelen over het bonte leven van een van de initiatiefnemers van de Afscheiding in 1834.

Afbeelding

Een crisis beheersen kan een voedingsbodem zijn voor een nieuwe crisis, stelt Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf bestudeert de omgang met crises na 1800 en ontdekte dat er na 1992 iets bijzonders gebeurde. Er ontstond een nieuw crisisbesef, waarbij de burger als gedupeerde, als eiser en klager voorop stond.

Afbeelding

Ze heeft het weer voor elkaar, Lynn Austin. In de boekwinkels ligt haar zeer lezenswaardige nieuwste geesteskind, De bron van liefde. De roman vertelt het verhaal van de Joodse Gisela en de Amerikaanse veteraan Jimmy, allebei slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog.

Afbeelding

Pas drie jaar zijn ze als de tweeling Kara en Lizzie hun vader Jack en grootouders Holbrooke verliezen door een vliegtuigongeluk. Stiefmoeder Amanda is dol op de meisjes en wil voor hen blijven zorgen. Zij zijn erfgenamen van de miljardenfirma Holbrooke.