Afdwalen is geen optie bij de Liedjesbijbel

Recensie
Luisteren naar Gods Woord is in 2022 meer dan stilletjes aanhoren. Het tweede deel van de Liedjesbijbel laat kinderen Egyptische paarden nadoen en geeft tussen de regels door een les mee over seksueel grensoverschrijdend gedrag. De Liedjesbijbel is niet het zoveelste boek dat verhalen over Noach, Mozes en Jezus vertaalt in voor kinderen begrijpelijke woorden; het pakt de vertolking van de Bijbel anders aan. Bovendien is aan elk verhaal een lied gekoppeld. Die versjes zijn speciaal voor de kinderbijbel geschreven, door onder meer zangeres Lydia van Maurik. De teksten staan afgedrukt in het boek. De bijbehorende cd is los verkrijgbaar, maar ook te beluisteren via Spotify en YouTube. Elke maand komt een nieuw liedje online.
Eymeke Verhoeven
vrijdag 5 augustus 2022 om 04:21
Afbeelding
beeld nd

Dat de schrijvers de samenhang van de Bijbel in het oog houden, resulteert bijvoorbeeld in een lied over Jozef met deze regel: ‘Als een voetbalveld, leeg en zonder doel: een leven zonder liefde is een dooie boel.’ Met die knipoog naar 1 Korintiërs 13 wordt Jozef op zijn plek gezet na het pronken met zijn kleurrijke jas en het delen van zijn heerszuchtige dromen. Of het hem werkelijk aan liefde voor zijn broers ontbrak, weten we niet. De makers van de Liedjesbijbel zijn niet huiverig de verhalen wat in te kleuren. Dat Jochebed korsten op haar handen heeft van het slavenbestaan in Egypte, stimuleert het inlevingsvermogen van kinderen. Mozes stottert en de broers van Jozef vragen: ‘Majesteit … Mogen we please-please-please een beet..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Sympathiek boekje gaat soms kort door de bocht

Nee, de wetenschap kan niet alles verklaren, en John Lennox laat in zijn boek over deze vraag helder zien waarom niet.

Afbeelding

Zeven talen leren in zeven dagen, volgens ‘taaljournalist’ Gaston Dorren kan het

Zeven talen leren in zeven dagen, wie wil dat nu niet? ‘Het klinkt als een bijna hysterische belofte’, zegt Gaston Dorren droog. ‘Maar snel talen leren lezen, dat kan echt.’

Afbeelding

In 1847 trok dominee Hendrik Scholte naar een Amerikaans stadje, met 800 Nederlandse Afgescheidenen in zijn kielzog

In de roman De exodus van Hendrik Peter Scholte naar Pella schrijft Michiel van Diggelen over het bonte leven van een van de initiatiefnemers van de Afscheiding in 1834.

Afbeelding

Een crisis beheersen kan een voedingsbodem zijn voor een nieuwe crisis, stelt Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf bestudeert de omgang met crises na 1800 en ontdekte dat er na 1992 iets bijzonders gebeurde. Er ontstond een nieuw crisisbesef, waarbij de burger als gedupeerde, als eiser en klager voorop stond.

Afbeelding

Ze heeft het weer voor elkaar, Lynn Austin. In de boekwinkels ligt haar zeer lezenswaardige nieuwste geesteskind, De bron van liefde. De roman vertelt het verhaal van de Joodse Gisela en de Amerikaanse veteraan Jimmy, allebei slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog.

Afbeelding

Pas drie jaar zijn ze als de tweeling Kara en Lizzie hun vader Jack en grootouders Holbrooke verliezen door een vliegtuigongeluk. Stiefmoeder Amanda is dol op de meisjes en wil voor hen blijven zorgen. Zij zijn erfgenamen van de miljardenfirma Holbrooke.