Het zijn de minder vertrouwde namen die het boek De moderne theologen zo interessant maken

Recensie
Negentig moderne theologen in achthonderd pagina’s. Dat is de eindstand van De moderne theologen, een prachtige bundel waar Marcel Poorthuis en Wilken Veen jaren aan hebben gewerkt.
Remco van Mulligen
vrijdag 29 juli 2022 om 02:00
Marcella Althaus-Reid
Marcella Althaus-Reid beeld wikipedia

In recensies van dit type bundels zie je altijd een paar voorspelbare kritiekpunten: mensen missen een bepaalde theoloog, zijn het niet eens met hoe een van hun helden wordt geanalyseerd, of maken bezwaar tegen de gebruikte categorieën. Dus dat is precies wat ook ik hier zal doen.

Maar eerst lof. De moderne theologen kent een opbouw in twee delen. Het eerste deel werkt met de vertrouwde kerkelijke grenzen: katholieke, protestantse, anglicaanse en orthodoxe theologen. Maar daar houdt het niet op. Ook islamitische en Joodse denkers krijgen hun eigen hoofdstuk. Ook in die religies bedrijft men immers theologie – een besef waar de christelijk-elitaire Nacht van de Theologie nog niet van doordrongen lijkt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voorbereid op de komst van een kleintje

Soms verschijnen er van die prentenboeken waarbij alleen het bekijken van de kaft je al vrolijk maakt. Ukkie en kleine Pukkie is er zo eentje.

Afbeelding

Geen goed nieuws voor pooldieren

Leonard Boekee won in 2021 met Saga, zijn mooi vormgegeven boek over orka's, de prijs van de christelijke kinderjury. De wonderlijke onderwaterwereld van deze bijzondere dieren in het koude Noordpoolgebied raakte een gevoelige snaar bij veel kinderen.

Afbeelding

Levensecht verhaal van de Watersnoodramp

Het is inmiddels zeventig jaar geleden, maar voelt voor veel getroffenen nog als de dag van gisteren: de Watersnoodramp van 1953. Willemijn de Weerd sprak een aantal mensen die de ramp overleefden en verwerkte de indrukwekkende verhalen in het jeugdboek Alleen maar zee.

Afbeelding

Het occulte erfgoed van SS'er Himmler: 'Deze waarschuwing uit het verleden kan niet vaak genoeg herhaald worden'

Het occulte erfgoed van de SS van Heinrich Himmler blijft helaas een trekpleister, constateert Evertjan Van Roekel. Hij merkt dat bij bezoeken aan de plek waar Himmler ‘het Vaticaan van de SS’ wilde bouwen.

Afbeelding

Hoe een gekrenkte dichter met een tomeloze fantasie een krankzinnig verhaal schrijft

De Roemeense schrijver Mircea Cartarescu (66) schreef met Solenoïde een turbulente roman. Op bijna elke bladzijde staat de waanzin om een hoekje te grijnzen. Cartarescu wordt al jaren getipt voor de Nobelprijs.

Afbeelding

Waarom jongeren niet meer kunnen lezen en wat we daaraan moeten doen

Nederlandse jongeren behoren tot de slechtste en minst gemotiveerde lezers ter wereld. In andere landen lukt het wél om jongeren leesvaardig te maken. Wat gaat er bij ons verkeerd?