Wielrenner (en filosoof) Guillaume Martin: ‘Balanceren tussen overmoed en onvermogen’

Recensie
Op grond van Socrates’ stelling ‘Het enige wat ik weet, is dat ik niets weet’ gaat de Franse wielrenner en filosoof Guillaume Martin in op de paradox tussen het weten en niet-weten.
Peter Sierksma
dinsdag 19 juli 2022 om 10:35 aangepast 17:12
Guillaume Martin
Guillaume Martin beeld afp / Luca Bettini

Zondagochtend 10 juli jongstleden stapte de Franse wielrenner Guillaume Martin uit de Tour de France. Een klein persoonlijk drama, omdat hij met zijn veertiende plaats goed in het klassement stond en zich, afgezien van wat lichte keelpijn, niet eens echt beroerd voelde. Sterker, Martin had er nog wel zin in en was vastbesloten zijn achtste plek van vorig jaar te evenaren. Maar helaas werd hij in Lausanne positief getest op corona en was het einde verhaal.   

Normaal gesproken is het vertrek van een renner uit een ronde bepaald geen feit om in een boekenkatern breed uit te meten. Maar in het geval van Martin ligt dat anders. Hij is niet alleen wielrenner maar ook filosoof en schreef vorig jaar een zeer interessant boek dat nu in het Nederl..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Blijf in je eigen blikveld

Plotseling ging op een stille zondag de bel. Terwijl ik naar de deur liep, zag ik een politieagent op de stoep staan. Er verliep misschien maar anderhalve seconde tussen die waarneming en het moment waarop hij zei: ‘Schrik niet meneer, we zijn bezig met een buurtonderzoek in ve..

Afbeelding

Beeldend kunstenaar Marc de Klijn woont en werkt in Israël, samen met zijn vrouw die gedichten schrijft. Wekelijks volgt hij het leesrooster van de synagoge waar een gedeelte uit de Thora, de eerste vijf boeken van Mozes, wordt gelezen.

Afbeelding

Abraham had twee zonen, Izak en Ismaël. Izak is de vader van Jakob, Israël. Ismaël is de vader van … de islamieten. Althans, zo wordt het beweerd, en volgens de schrijver van dit cahier, voorheen gemeentepredikant en studentenpastor in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, zo wo..

Afbeelding

De naam van Rochus Zuurmond (1930-2020) zal bij de wat oudere theologen en predikanten herinneren aan een hoogleraar bijbelse theologie van de Universiteit van Amsterdam.

Afbeelding

Schrijver John Irving is vader van een trans dochter: ‘Juist voor outsiders voel ik empathie’

John Irving (80) schreef al over transgender personen toen die term nog niet eens bestond in De wereld volgens Garp (1978). Toen wist hij ook nog niet dat hij vader zou worden van een trans dochter.

Afbeelding

Kan het moderne humanisme zonder zijn christelijke wortels?

Een notie als erfzonde maakt ons volgens de Nederlands-gereformeerde predikant Jan van Helden alert op het gegeven dat het kwaad altijd weer de kop zal opsteken.