‘Soms lijkt het wel of we geobsedeerd raken door wat nog niet goed gaat’, zegt deze Duitse filosoof

Interview
Moet ik weerbaarder worden, of moet de wereld om mij heen veranderen, en meer rekening met mij houden? Die vraag duikt voortdurend op in onze tijd, constateert de Duitse filosoof Svenja Flaßpöhler. ‘Hoe gelijkwaardiger een samenleving is, des te gevoeliger zijn we voor nog resterende ongerechtigheid.’
Maurice Hoogendoorn
donderdag 14 juli 2022 om 15:26
Svenja Flaßpöhler: 'De term ‘privilege’ wordt te snel in de mond genomen.'
Svenja Flaßpöhler: 'De term ‘privilege’ wordt te snel in de mond genomen.' beeld Johanna Ruebel

Het is de tijd van MeToo en Black Lives Matter. Minderheden strijden om erkenning. Tegelijk speelt er een genderdiscussie in de taal en hebben we het over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. Blijkbaar, constateert Svenja Flaßpöhler, zijn we er meer dan ooit mee bezig de grenzen van wat we kunnen hebben opnieuw te bepalen. 

Maar de discussie erover loopt steeds meer vast, ziet de hoofdredacteur van het Duitse Filosofie Magazine. In haar nieuwe boek Sensibel schrijft ze: ‘Liberale en egalitaire opvattingen, rechts en links, oud en jong, slachtoffers en niet-slachtoffers staan onverzoenlijk tegenover elkaar. Terwijl de ene groep zegt: jullie stellen je aan, jullie zijn overgevoelig, reageert de tegenpartij met: ju..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Blijf in je eigen blikveld

Plotseling ging op een stille zondag de bel. Terwijl ik naar de deur liep, zag ik een politieagent op de stoep staan. Er verliep misschien maar anderhalve seconde tussen die waarneming en het moment waarop hij zei: ‘Schrik niet meneer, we zijn bezig met een buurtonderzoek in ve..

Afbeelding

Beeldend kunstenaar Marc de Klijn woont en werkt in Israël, samen met zijn vrouw die gedichten schrijft. Wekelijks volgt hij het leesrooster van de synagoge waar een gedeelte uit de Thora, de eerste vijf boeken van Mozes, wordt gelezen.

Afbeelding

Abraham had twee zonen, Izak en Ismaël. Izak is de vader van Jakob, Israël. Ismaël is de vader van … de islamieten. Althans, zo wordt het beweerd, en volgens de schrijver van dit cahier, voorheen gemeentepredikant en studentenpastor in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, zo wo..

Afbeelding

De naam van Rochus Zuurmond (1930-2020) zal bij de wat oudere theologen en predikanten herinneren aan een hoogleraar bijbelse theologie van de Universiteit van Amsterdam.

Afbeelding

Schrijver John Irving is vader van een trans dochter: ‘Juist voor outsiders voel ik empathie’

John Irving (80) schreef al over transgender personen toen die term nog niet eens bestond in De wereld volgens Garp (1978). Toen wist hij ook nog niet dat hij vader zou worden van een trans dochter.

Afbeelding

Kan het moderne humanisme zonder zijn christelijke wortels?

Een notie als erfzonde maakt ons volgens de Nederlands-gereformeerde predikant Jan van Helden alert op het gegeven dat het kwaad altijd weer de kop zal opsteken.