Een Amsterdamse politiecommissaris hielp de nazi’s al ver voor de oorlog met het opsporen van hun tegenstanders

Recensie
In het Nederlandse grensgebied met Duitsland begon de oorlog al in 1933. Tegenstanders van het naziregime waren er hun leven niet zeker.
Willem Bouwman
donderdag 14 juli 2022 om 14:22
Fort Honswijk, bij Schalkwijk, waar in de jaren dertig gevluchte Duitse communisten werden opgesloten.
Fort Honswijk, bij Schalkwijk, waar in de jaren dertig gevluchte Duitse communisten werden opgesloten. beeld wikimedia commons

Soms ontsnapten er belangrijke zaken aan het oog van Loe de Jong, de geschiedschrijver van de oorlog. In het eerste deel van Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog schrijft De Jong over de jaren dertig, over de werkloosheid, de opkomst van de NSB en de vlucht van Duitse Joden naar Nederland. Maar de naam van Henk Spansier komt in het hele boek niet voor, hoewel het 664 bladzijden telt.

Spansier was de hoofdpersoon in ‘de zaak-Spansier’, die de verhoudingen tussen Nederland en Duitsland jarenlang belastte. Spansier, een Nederlandse tegenstander van het Hitler-regime, was in augustus 1933 op verraderlijke wijze door de Duitsers gearresteerd en tot een lange gevangenisstraf veroordeeld. Alle Nederlandse kranten schreven ero..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Blijf in je eigen blikveld

Plotseling ging op een stille zondag de bel. Terwijl ik naar de deur liep, zag ik een politieagent op de stoep staan. Er verliep misschien maar anderhalve seconde tussen die waarneming en het moment waarop hij zei: ‘Schrik niet meneer, we zijn bezig met een buurtonderzoek in ve..

Afbeelding

Beeldend kunstenaar Marc de Klijn woont en werkt in Israël, samen met zijn vrouw die gedichten schrijft. Wekelijks volgt hij het leesrooster van de synagoge waar een gedeelte uit de Thora, de eerste vijf boeken van Mozes, wordt gelezen.

Afbeelding

Abraham had twee zonen, Izak en Ismaël. Izak is de vader van Jakob, Israël. Ismaël is de vader van … de islamieten. Althans, zo wordt het beweerd, en volgens de schrijver van dit cahier, voorheen gemeentepredikant en studentenpastor in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, zo wo..

Afbeelding

De naam van Rochus Zuurmond (1930-2020) zal bij de wat oudere theologen en predikanten herinneren aan een hoogleraar bijbelse theologie van de Universiteit van Amsterdam.

Afbeelding

Schrijver John Irving is vader van een trans dochter: ‘Juist voor outsiders voel ik empathie’

John Irving (80) schreef al over transgender personen toen die term nog niet eens bestond in De wereld volgens Garp (1978). Toen wist hij ook nog niet dat hij vader zou worden van een trans dochter.

Afbeelding

Kan het moderne humanisme zonder zijn christelijke wortels?

Een notie als erfzonde maakt ons volgens de Nederlands-gereformeerde predikant Jan van Helden alert op het gegeven dat het kwaad altijd weer de kop zal opsteken.