Dit boek maakte het meeste indruk op Stine Jensen: ‘Het is een liefdesverklaring aan Afrika’

Recensie
Er zijn van die boeken die je nooit meer vergeet. Deens-Nederlands filosoof, schrijver, recensent en programmamaker Stine Jensen (50) over Een lied van Afrika (1937) van de Deense barones Karen Blixen. ‘Ze blikt melancholisch terug op haar leven waardoor een liefdevolle toon voor mens, dier en natuur ontstaat.’
Sophia Geuze • redacteur
woensdag 13 juli 2022 om 13:38
Stine Jensen
Stine Jensen beeld Martin Waalboer

Stine Jensen is een echte lezer. ‘Ik ben er jong mee begonnen. Mijn overbuurvrouw nam me mee naar de bibliotheek en ik kocht boeken van mijn zakgeld. Ik las De Vijf, De dolle tweeling, Pitty gaat naar kostschool en de Deense Donald Duck

Eén bibliotheekboek heb ik nooit teruggebracht, Het Zimmerman Telegram van Barbara Tuchman, omdat ik het veel langer nodig had dan drie weken. Het moeilijkste vond ik dat ik besloot vierhonderd boeken weg te doen bij mijn verhuizing.’

Welk boek heeft het meest indruk op u gemaakt?

Een lied van Afrika uit 1937 van Karen Blixen, een autobiografische, antropologische, literaire en poëtische roman. Het boek werd bekend door de verfilming, Out of Africa. Blixen - in de film gespeeld door Mery..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dit boek gaat over de vraag in hoeverre je schuldig bent aan iets en hoe je omgaat met schuldgevoel

John Boyne had nog wat recht te zetten. Zijn bestseller De jongen in de gestreepte pyjama kreeg de nodige kritiek van historici. Nu is er een vervolg.

Afbeelding

De mens, ook als hij gelovig is, maakt een ontwikkeling door. Net als de vier jaargetijden

Naakte spiritualiteit is een boek dat aansluit bij mensen die een christelijke opvoeding hebben gehad, niet onwelwillend staan tegenover geloof, maar niet goed weten hoe daar verder vorm aan te geven.

Afbeelding

Als het aan de Gelderlanders gelegen had, was de provincie nu Duits geweest. Maar iemand besliste anders

Weinig provincies hebben zo weinig identiteit als Gelderland. Maar het Gelderse verleden blijkt kleurrijk en gevarieerd. Die indruk dringt zich op bij het lezen van een nieuw overzichtswerk.

Afbeelding

Blijf in je eigen blikveld

Plotseling ging op een stille zondag de bel. Terwijl ik naar de deur liep, zag ik een politieagent op de stoep staan. Er verliep misschien maar anderhalve seconde tussen die waarneming en het moment waarop hij zei: ‘Schrik niet meneer, we zijn bezig met een buurtonderzoek in ve..

Afbeelding

Beeldend kunstenaar Marc de Klijn woont en werkt in Israël, samen met zijn vrouw die gedichten schrijft. Wekelijks volgt hij het leesrooster van de synagoge waar een gedeelte uit de Thora, de eerste vijf boeken van Mozes, wordt gelezen.

Afbeelding

Abraham had twee zonen, Izak en Ismaël. Izak is de vader van Jakob, Israël. Ismaël is de vader van … de islamieten. Althans, zo wordt het beweerd, en volgens de schrijver van dit cahier, voorheen gemeentepredikant en studentenpastor in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, zo wo..