Bij de stembus is klasse nu minder belangrijk

Recensie
Drie onderzoekers bekeken mondiaal alle naoorlogse stembussen en trokken lijnen vanaf 1948 naar nu. Klassenverschillen gaven steeds minder de doorslag; etnische, raciale, religieuze en nieuwe ideologische scheidslijnen blijken niet minder grimmig.
Herman Veenhof
vrijdag 24 juni 2022 om 04:22
Afbeelding
beeld nd

Thomas Piketty oogstte als onderzoeker bij de Franse École d’Économie roem met twee meer dan vuistdikke boeken: Kapitaal in de 21ste eeuw (2014) en Kapitaal en ideologie (2020). Nu onderzoekt hij met twee collega’s wat we kunnen leren van het stemgedrag sinds 1948 tot nu, op mondiaal niveau.

Ongelijkheid en ons stemgedrag onderzoekt het verband tussen politieke voorkeuren en factoren zoals inkomen, opleiding, vermogen, beroep, religie, etniciteit, leeftijd en sekse. De hamvraag is: wie stemt voor wie en waarom? De groeiende ongelijkheid heeft niet geleid tot hernieuwde conflicten tussen klassen, maar tot verdeeldheid op basis van identiteit en integratie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De auteur geeft het ronduit toe; hij werd geïnspireerd door Bill Bryson, die in boeken als Een heel kleine geschiedenis van bijna alles geschiedenis, reisverhalen, anekdotes en grappige plaatsen of feiten mengde tot prettig ironisch lezende wederwaardigheden.

Afbeelding

Marías’ laatste roman flonkert niet

Wat is de morele verhouding tussen terroristen en hun bestrijders? Is het gerechtvaardigd om iemand vele jaren na een misdaad nog te straffen? In Tomas Nevinson, het laatste werk van de onlangs overleden Javier Marías, worden deze vragen behandeld.

Afbeelding

Opgelegde stilte, ontembare passie

In zijn nieuwe roman schetst Arthur Japin een levenslustige vrouw die ernaar verlangt zich te bevrijden van het keurslijf van de dwingende burgermoraal.

Afbeelding

‘De geboren opportunist Orbán gebruikt de gelaagdheid van Hongarije’

Slechts een klein deel van zijn boek Boedapest gaat over Orbán, zegt Victor Sebestyen. De ondertitel is belangrijker: Tussen Oost en West. Tweeduizend jaar complexe geschiedenis en geografie omvatten ‘wel iets meer dan een behendig politicus’.

Afbeelding

De koppen in het zand

Als poëzie een creatieve reflectie op de werkelijkheid is dan ziet het er in de debuutbundel van Jan-Paul Rosenberg niet hoopvol voor ons uit.

Afbeelding

Joop den Uyl en Dries van Agt zijn legendarisch. Dit boek onthult de feiten achter de legende

In Grote idealen, smalle marges komen alle grote thema’s van de politiek in de jaren zeventig voorbij. De jaren zeventig, de jaren van Joop den Uyl, Dries van Agt en Hans Wiegel, waren vaak net iets anders dan de herinnering wil.