Waar komt het huidige denken over markt en overheid vandaan? Dit boek legt het uit

Recensie
Bram Mellink en Merijn Oudenampsen schreven een boek over wat het neoliberalisme nou precies is, en hoe neoliberale ideeën het economisch denken in Nederland hebben beïnvloed.
Hidde Slotboom
donderdag 23 juni 2022 om 18:32
De Oostenrijkse econoom Friedrich Hayek (1899-1992) wordt gezien als een van de denkers achter het neoliberalisme. In 1974 ontving hij de Nobelprijs voor Economie.
De Oostenrijkse econoom Friedrich Hayek (1899-1992) wordt gezien als een van de denkers achter het neoliberalisme. In 1974 ontving hij de Nobelprijs voor Economie. beeld getty images

Wie zich interesseert voor politiek kan het niet zijn ontgaan: het begrip neoliberalisme is overal. Maar toch is er met die term iets vreemds aan de hand. Hoe vaker het opduikt in analyses, hoe luider de vermeende aanhangers ervan beweren dat het een vaag begrip is, niet meer dan een stok om mee te slaan. 

In Neoliberalisme. Een Nederlandse geschiedenis laten Bram Mellink en Merijn Oudenampsen zien dat het neoliberalisme veel meer is dan een etiket voor ideologische tegenstanders. Ze doen dat door vooral zich te richten op economen en ambtenaren. Zo’n benadering ligt voor de hand als je naar vooraanstaande neoliberale denkers zelf luistert. Zij dachten dat je geduldig moet werken aan het verspreiden van je ideeën om invloed te he..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie bepaalt wat 'normaal' is?

'Normaliteit' deed dankzij de uitvinding van de statistiek tweehonderd jaar geleden haar intrede in de Europese en Angelsaksische geneeskunde, fysiologie, psychologie, sociologie en criminologie. Dit had kwalijke effecten, stelt Sarah Chaney (1978).

Afbeelding

De strijd om de ruimte wordt maar geen echt gevecht

We kunnen niet zonder ruimtelijke ordening, een visie die op het niveau van de landelijke overheid wordt ontwikkeld. Dat maakt Jozef Keulartz heel duidelijk. Maar hij had wel scherper positie mogen kiezen.

Afbeelding

Ideaal vakantieboek over een mysterieuze munt

Richard Osinga schreef een toegankelijk en spannend verhaal dat tegelijk de grote vragen niet schuwt. Over drie mensen die worden verbonden door een mysterieuze munt in Congo.

Afbeelding

Staan in de schoenen van de christen-Palestijn

Munther Isaac, Palestijns christen en theoloog, hoopt dat lezers van zijn boek Aan de andere kant van de muur in de schoenen van christen-Palestijnen gaan staan.

Afbeelding

Marteling is niet middeleeuws maar modern mensenwerk

Martelkamers en martelwerktuigen. Het is niet alleen iets voor toeristisch aangeprezen, wat dubieuze musea in Amsterdam of Londen, het gebeurt hier en nu, door mensen die het als baan doen, en ondanks internationale wetgeving.

Afbeelding

Literair schaakspel in Argentinië

Wie Schaaknovelle van Stefan Zweig heeft gelezen, kent ook Mirko Czentowic, zijn fictieve schaakgrootmeester. Bekende literaire, maar ook historische personages, figureren in de nieuwste 'documentaireroman' van Ariel Magnus, die flaneert tussen de tragiek van de Joodse ballings..