Waar komt het huidige denken over markt en overheid vandaan? Dit boek legt het uit

Recensie
Bram Mellink en Merijn Oudenampsen schreven een boek over wat het neoliberalisme nou precies is, en hoe neoliberale ideeën het economisch denken in Nederland hebben beïnvloed.
Hidde Slotboom
donderdag 23 juni 2022 om 18:32
De Oostenrijkse econoom Friedrich Hayek (1899-1992) wordt gezien als een van de denkers achter het neoliberalisme. In 1974 ontving hij de Nobelprijs voor Economie.
De Oostenrijkse econoom Friedrich Hayek (1899-1992) wordt gezien als een van de denkers achter het neoliberalisme. In 1974 ontving hij de Nobelprijs voor Economie. beeld getty images

Wie zich interesseert voor politiek kan het niet zijn ontgaan: het begrip neoliberalisme is overal. Maar toch is er met die term iets vreemds aan de hand. Hoe vaker het opduikt in analyses, hoe luider de vermeende aanhangers ervan beweren dat het een vaag begrip is, niet meer dan een stok om mee te slaan. 

In Neoliberalisme. Een Nederlandse geschiedenis laten Bram Mellink en Merijn Oudenampsen zien dat het neoliberalisme veel meer is dan een etiket voor ideologische tegenstanders. Ze doen dat door vooral zich te richten op economen en ambtenaren. Zo’n benadering ligt voor de hand als je naar vooraanstaande neoliberale denkers zelf luistert. Zij dachten dat je geduldig moet werken aan het verspreiden van je ideeën om invloed te he..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Romanrecensies Rozen in de nacht

In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk.

Afbeelding

Pleidooi voor een zelfbewuste democratie

Binnenkort is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel ging deze oorlog voor Nederland niet meer om 'Rusland tegen Oekraïne', maar om 'wij tegen zij': het democratische Europa, tegen het autocratische Rusland van Poetin.

Afbeelding

Niets zo onvoorspelbaar als geschiedenis

Geschiedenis is lenig en buigbaar. En zeker als er over feiten geen eensgezindheid bestaat, ligt de weg naar de meest bizarre interpretaties van het verleden open. Regimes en dictators maken er handig gebruik van. Maar het komt ook voor in democratieën. 'Niemand is immuun.'

Afbeelding

Drie levens verbonden door migratiecrisis

In Het gouden uur volgen we het verhaal door de ogen van drie verschillende personages. Deze personages zijn met elkaar verbonden, maar juist daarom ontzettend alleen.

Afbeelding

Sterke mannen houden vooral van elkaar

Ook in een democratie kan er ruimte ontstaan voor 'de sterke man'. Die kan zichzelf doordrukken of worden gewenst door het volk dat hij zegt te vertegenwoordigen. Maar zijn macht is niet onbeperkt en het 'tijdperk van' lijkt alweer voorbij.

Afbeelding

Over Bach en het verlangen naar verlossing

Deze vrijdag valt in een bijzondere week. Van 26 januari tot 1 februari is het de week van de poëzie. Deze keer met als thema 'vriendschap' en een geschenk onder de veelbelovende titel Er staat te gebeuren.