Een christen die grof geweld gebruikt om zijn doel te bereiken? Alexander Idenburg deed het

Interview
Als goed antirevolutionair was Alexander Idenburg voor vrijheid van godsdienst, maar hij onderdrukte de radicale islam. Historicus Hans van der Jagt haalt hem uit de schaduw van Abraham Kuyper.
Willem Bouwman
woensdag 15 juni 2022 om 11:05
Historicus Hans van der Jagt: 'De zedelijke roeping om Indië te verheffen ging gepaard met keihard militair optreden.'
Historicus Hans van der Jagt: 'De zedelijke roeping om Indië te verheffen ging gepaard met keihard militair optreden.' beeld Dirk Hol

Engelen uit Europa is de handelseditie van het proefschrift waarop Hans van der Jagt vorig jaar bij de hoogleraren George Harinck en Hans Renders aan de Vrije Universiteit promoveerde. Het is een fraai uitgegeven boek, met harde kaft en stofomslag en rijk geïllustreerd, zoals men weinig ziet bij historische proefschriften of handelsedities daarvan. Hoewel het boek goed leesbaar is, wekt de ondertitel niet de indruk dat het licht verteerbaar is: A.W.F. Idenburg en de moraal van het Nederlandse imperialisme.

A.W.F. Idenburg is Alexander Idenburg (1861-1935), een vriend en geestverwant van Abraham Kuyper, de leider van het gereformeerde volksdeel vanaf 1870 tot zijn dood in 1920. Kuyper was de grondlegger en de voorman van de Antirevolutiona..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Romanrecensies Rozen in de nacht

In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk.

Afbeelding

Pleidooi voor een zelfbewuste democratie

Binnenkort is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel ging deze oorlog voor Nederland niet meer om 'Rusland tegen Oekraïne', maar om 'wij tegen zij': het democratische Europa, tegen het autocratische Rusland van Poetin.

Afbeelding

Niets zo onvoorspelbaar als geschiedenis

Geschiedenis is lenig en buigbaar. En zeker als er over feiten geen eensgezindheid bestaat, ligt de weg naar de meest bizarre interpretaties van het verleden open. Regimes en dictators maken er handig gebruik van. Maar het komt ook voor in democratieën. 'Niemand is immuun.'

Afbeelding

Drie levens verbonden door migratiecrisis

In Het gouden uur volgen we het verhaal door de ogen van drie verschillende personages. Deze personages zijn met elkaar verbonden, maar juist daarom ontzettend alleen.

Afbeelding

Sterke mannen houden vooral van elkaar

Ook in een democratie kan er ruimte ontstaan voor 'de sterke man'. Die kan zichzelf doordrukken of worden gewenst door het volk dat hij zegt te vertegenwoordigen. Maar zijn macht is niet onbeperkt en het 'tijdperk van' lijkt alweer voorbij.

Afbeelding

Over Bach en het verlangen naar verlossing

Deze vrijdag valt in een bijzondere week. Van 26 januari tot 1 februari is het de week van de poëzie. Deze keer met als thema 'vriendschap' en een geschenk onder de veelbelovende titel Er staat te gebeuren.