Jennifer Egan gaat de zwaarte met humor te lijf: ‘Ik kan me de pijn en ellende van andere mensen erg aantrekken’

Interview
Haar nieuwste roman is géén waarschuwing tegen de gevaren van technologie, benadrukt de Amerikaanse sterauteur Jennifer Egan. ‘Die gevaren zijn ook allang bekend. Ik wilde vooral een leuk verhaal schrijven. Ik ben meer geïnteresseerd in kleine, menselijke interacties dan in een groot, abstract idee.’
Maurice Hoogendoorn
donderdag 19 mei 2022 om 18:37
Jennifer Egan: 'Toen de eerste mobieltjes kwamen, hoorde je overal mensen in hun telefoon schreeuwen. Dat is nu gelukkig onacceptabel.'
Jennifer Egan: 'Toen de eerste mobieltjes kwamen, hoorde je overal mensen in hun telefoon schreeuwen. Dat is nu gelukkig onacceptabel.' beeld Pieter M van Hattem

Het snoephuis, de nieuwste roman van Jennifer Egan (59), gáát wel over mensen die in steeds grotere mate worden beïnvloed door alomtegenwoordige technologie. Een van de terugkerende elementen is namelijk een uitvinding die is gedaan, waardoor mensen hun gedachten kunnen uploaden naar een collectief bewustzijn. Daardoor kunnen ze rustig grasduinen in hun eigen herinneringen, maar óók in die van anderen, met alle positieve én negatieve gevolgen van dien. 

Maar Egan heeft liever niet dat haar roman telkens als een boek over technologie wordt gepresenteerd. ‘Wat ik heb verzonnen, is ook helemaal niet nieuw. Ik wilde vooral een goed en leuk verhaal schrijven’, zegt ze. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Blijf in je eigen blikveld

Plotseling ging op een stille zondag de bel. Terwijl ik naar de deur liep, zag ik een politieagent op de stoep staan. Er verliep misschien maar anderhalve seconde tussen die waarneming en het moment waarop hij zei: ‘Schrik niet meneer, we zijn bezig met een buurtonderzoek in ve..

Afbeelding

Beeldend kunstenaar Marc de Klijn woont en werkt in Israël, samen met zijn vrouw die gedichten schrijft. Wekelijks volgt hij het leesrooster van de synagoge waar een gedeelte uit de Thora, de eerste vijf boeken van Mozes, wordt gelezen.

Afbeelding

Abraham had twee zonen, Izak en Ismaël. Izak is de vader van Jakob, Israël. Ismaël is de vader van … de islamieten. Althans, zo wordt het beweerd, en volgens de schrijver van dit cahier, voorheen gemeentepredikant en studentenpastor in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, zo wo..

Afbeelding

De naam van Rochus Zuurmond (1930-2020) zal bij de wat oudere theologen en predikanten herinneren aan een hoogleraar bijbelse theologie van de Universiteit van Amsterdam.

Afbeelding

Schrijver John Irving is vader van een trans dochter: ‘Juist voor outsiders voel ik empathie’

John Irving (80) schreef al over transgender personen toen die term nog niet eens bestond in De wereld volgens Garp (1978). Toen wist hij ook nog niet dat hij vader zou worden van een trans dochter.

Afbeelding

Kan het moderne humanisme zonder zijn christelijke wortels?

Een notie als erfzonde maakt ons volgens de Nederlands-gereformeerde predikant Jan van Helden alert op het gegeven dat het kwaad altijd weer de kop zal opsteken.