Kaarten- en prentenboek brengt Nederland anno 1750 verrassend dichtbij

Recensie
Het kaarten- en prentenboek Nederland op z’n mooist laat zien hoe Nederland er in 1750 uitzag. De prenten hadden een bedoeling.
Willem Bouwman
donderdag 19 mei 2022 om 15:12
Het stadhuis, de Nieuwe Kerk en de Grote Markt te Delft, 1743.
Het stadhuis, de Nieuwe Kerk en de Grote Markt te Delft, 1743. beeld uit besproken boek

Iedereen vraagt zich weleens af: hoe zag de omgeving van mijn huis er vroeger uit? Het antwoord is vaak eenvoudig. Nog niet zo lang geleden bestond het grootste deel van Nederland uit woeste grond. Er werd geen graan verbouwd en geen vee geweid. Nederland was nog niet zo dichtbevolkt als nu. In 1500 telde het naar schatting een miljoen inwoners, in 1700 nog geen twee miljoen. De meeste mensen woonden in het westen van het land.

Hoe het bewoonde deel van Nederland er rond 1750 uitzag, is te zien in Nederland op z’n mooist. De achttiende-eeuwse Republiek in kaart en beeld. Het boek is een verzameling van bijna duizend prenten en kaarten van dorpen, steden, kastelen, kerken en andere bezienswaardigheden uit de achttiende eeuw. Veel ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Blijf in je eigen blikveld

Plotseling ging op een stille zondag de bel. Terwijl ik naar de deur liep, zag ik een politieagent op de stoep staan. Er verliep misschien maar anderhalve seconde tussen die waarneming en het moment waarop hij zei: ‘Schrik niet meneer, we zijn bezig met een buurtonderzoek in ve..

Afbeelding

Beeldend kunstenaar Marc de Klijn woont en werkt in Israël, samen met zijn vrouw die gedichten schrijft. Wekelijks volgt hij het leesrooster van de synagoge waar een gedeelte uit de Thora, de eerste vijf boeken van Mozes, wordt gelezen.

Afbeelding

Abraham had twee zonen, Izak en Ismaël. Izak is de vader van Jakob, Israël. Ismaël is de vader van … de islamieten. Althans, zo wordt het beweerd, en volgens de schrijver van dit cahier, voorheen gemeentepredikant en studentenpastor in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, zo wo..

Afbeelding

De naam van Rochus Zuurmond (1930-2020) zal bij de wat oudere theologen en predikanten herinneren aan een hoogleraar bijbelse theologie van de Universiteit van Amsterdam.

Afbeelding

Schrijver John Irving is vader van een trans dochter: ‘Juist voor outsiders voel ik empathie’

John Irving (80) schreef al over transgender personen toen die term nog niet eens bestond in De wereld volgens Garp (1978). Toen wist hij ook nog niet dat hij vader zou worden van een trans dochter.

Afbeelding

Kan het moderne humanisme zonder zijn christelijke wortels?

Een notie als erfzonde maakt ons volgens de Nederlands-gereformeerde predikant Jan van Helden alert op het gegeven dat het kwaad altijd weer de kop zal opsteken.