Trefzeker geschreven ‘Hilter’s beul’ blijft boeien

Varia
De nu 72-jarige Duitse historicus Helmut Ortner schreef een fascinerend boek over de ‘rechtspraak’ onder Hitler. Het meest fascinerend deel van dit is de lange lijst van rechters en andere overheidsfunctionarissen die hoge banen hadden in het Derde Rijk, maar ook in de Bondsrepubliek na 1945 op niveau acteerden.
Herman Veenhof
woensdag 18 mei 2022 om 14:09 aangepast 14:51
Afbeelding
beeld nd

Het boek werd geschreven in 1993; In dertig jaar zijn vele genoemde niet- of licht bestraften overleden en werd de tendens sterker om nazi-misdadigers, ook al waren ze stokoud, alsnog voor het gerecht te slepen.

Desondanks blijft dit boek boeien, niet alleen vanwege de bizarre hoofdpersoon Roland Freisler, die met volstrekte minachting van ieder rechtsbeginsel honderden mensen al schreeuwend en beledigend vonniste, maar ook door het Volksgerichtshof, een speciaal door de nazi’s ingestelde rechtbank voor landverraad. Freisler, ook nog staatssecretaris van het ministerie van Justitie, kreeg na de oorlog in ieder geval geen hoge functie elders. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Blijf in je eigen blikveld

Plotseling ging op een stille zondag de bel. Terwijl ik naar de deur liep, zag ik een politieagent op de stoep staan. Er verliep misschien maar anderhalve seconde tussen die waarneming en het moment waarop hij zei: ‘Schrik niet meneer, we zijn bezig met een buurtonderzoek in ve..

Afbeelding

Beeldend kunstenaar Marc de Klijn woont en werkt in Israël, samen met zijn vrouw die gedichten schrijft. Wekelijks volgt hij het leesrooster van de synagoge waar een gedeelte uit de Thora, de eerste vijf boeken van Mozes, wordt gelezen.

Afbeelding

Abraham had twee zonen, Izak en Ismaël. Izak is de vader van Jakob, Israël. Ismaël is de vader van … de islamieten. Althans, zo wordt het beweerd, en volgens de schrijver van dit cahier, voorheen gemeentepredikant en studentenpastor in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, zo wo..

Afbeelding

De naam van Rochus Zuurmond (1930-2020) zal bij de wat oudere theologen en predikanten herinneren aan een hoogleraar bijbelse theologie van de Universiteit van Amsterdam.

Afbeelding

Schrijver John Irving is vader van een trans dochter: ‘Juist voor outsiders voel ik empathie’

John Irving (80) schreef al over transgender personen toen die term nog niet eens bestond in De wereld volgens Garp (1978). Toen wist hij ook nog niet dat hij vader zou worden van een trans dochter.

Afbeelding

Kan het moderne humanisme zonder zijn christelijke wortels?

Een notie als erfzonde maakt ons volgens de Nederlands-gereformeerde predikant Jan van Helden alert op het gegeven dat het kwaad altijd weer de kop zal opsteken.