Hassnae Bouazza eert haar moeder: ‘Ze was liefdevol, vlijmscherp en had humor’

Interview
Journalist Hassnae Bouazza moest zichzelf overwinnen om Een koffer vol citroenen te schrijven, een eerbetoon aan haar overleden moeder. Het is een intiem, intens en soms absurdistisch portret van de moeder van een groot Marokkaans gezin dat een halve eeuw geleden in een klein dorpje neerstreek.
Remco van Mulligen
dinsdag 10 mei 2022 om 14:00
Hassanae Bouazza
Hassanae Bouazza beeld Richard van Hoek

Je moeder verliezen. Veel mensen kennen de pijn die daarbij hoort. Het proces van rouwen, proberen te bevatten wat het gemis betekent en verder gaan met je leven. Maar slechts weinigen zijn in staat hun moeder te eren zoals Hassnae Bouazza dat doet.

In Een koffer vol citroenen laat Bouazza zien wie Fatima Zahra Jellouli was, haar moeder, die op 7 februari 2016 onverwacht overleed. Het verpletterende verdriet waarmee Bouazza achterbleef, komt vanaf de eerste pagina’s op de lezer af. Ze is er niet meer, maar wat betekent dat? Bouazza maakt ons deelgenoot van haar gedachten, gevoelens en herinneringen in de zes jaar na de dood van haar moeder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie bepaalt wat 'normaal' is?

'Normaliteit' deed dankzij de uitvinding van de statistiek tweehonderd jaar geleden haar intrede in de Europese en Angelsaksische geneeskunde, fysiologie, psychologie, sociologie en criminologie. Dit had kwalijke effecten, stelt Sarah Chaney (1978).

Afbeelding

De strijd om de ruimte wordt maar geen echt gevecht

We kunnen niet zonder ruimtelijke ordening, een visie die op het niveau van de landelijke overheid wordt ontwikkeld. Dat maakt Jozef Keulartz heel duidelijk. Maar hij had wel scherper positie mogen kiezen.

Afbeelding

Ideaal vakantieboek over een mysterieuze munt

Richard Osinga schreef een toegankelijk en spannend verhaal dat tegelijk de grote vragen niet schuwt. Over drie mensen die worden verbonden door een mysterieuze munt in Congo.

Afbeelding

Staan in de schoenen van de christen-Palestijn

Munther Isaac, Palestijns christen en theoloog, hoopt dat lezers van zijn boek Aan de andere kant van de muur in de schoenen van christen-Palestijnen gaan staan.

Afbeelding

Marteling is niet middeleeuws maar modern mensenwerk

Martelkamers en martelwerktuigen. Het is niet alleen iets voor toeristisch aangeprezen, wat dubieuze musea in Amsterdam of Londen, het gebeurt hier en nu, door mensen die het als baan doen, en ondanks internationale wetgeving.

Afbeelding

Literair schaakspel in Argentinië

Wie Schaaknovelle van Stefan Zweig heeft gelezen, kent ook Mirko Czentowic, zijn fictieve schaakgrootmeester. Bekende literaire, maar ook historische personages, figureren in de nieuwste 'documentaireroman' van Ariel Magnus, die flaneert tussen de tragiek van de Joodse ballings..