Hassnae Bouazza eert haar moeder: ‘Ze was liefdevol, vlijmscherp en had humor’

Interview
Journalist Hassnae Bouazza moest zichzelf overwinnen om Een koffer vol citroenen te schrijven, een eerbetoon aan haar overleden moeder. Het is een intiem, intens en soms absurdistisch portret van de moeder van een groot Marokkaans gezin dat een halve eeuw geleden in een klein dorpje neerstreek.
Remco van Mulligen
dinsdag 10 mei 2022 om 14:00
Hassanae Bouazza
Hassanae Bouazza beeld Richard van Hoek

Je moeder verliezen. Veel mensen kennen de pijn die daarbij hoort. Het proces van rouwen, proberen te bevatten wat het gemis betekent en verder gaan met je leven. Maar slechts weinigen zijn in staat hun moeder te eren zoals Hassnae Bouazza dat doet.

In Een koffer vol citroenen laat Bouazza zien wie Fatima Zahra Jellouli was, haar moeder, die op 7 februari 2016 onverwacht overleed. Het verpletterende verdriet waarmee Bouazza achterbleef, komt vanaf de eerste pagina’s op de lezer af. Ze is er niet meer, maar wat betekent dat? Bouazza maakt ons deelgenoot van haar gedachten, gevoelens en herinneringen in de zes jaar na de dood van haar moeder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Romanrecensies Rozen in de nacht

In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk.

Afbeelding

Pleidooi voor een zelfbewuste democratie

Binnenkort is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel ging deze oorlog voor Nederland niet meer om 'Rusland tegen Oekraïne', maar om 'wij tegen zij': het democratische Europa, tegen het autocratische Rusland van Poetin.

Afbeelding

Niets zo onvoorspelbaar als geschiedenis

Geschiedenis is lenig en buigbaar. En zeker als er over feiten geen eensgezindheid bestaat, ligt de weg naar de meest bizarre interpretaties van het verleden open. Regimes en dictators maken er handig gebruik van. Maar het komt ook voor in democratieën. 'Niemand is immuun.'

Afbeelding

Drie levens verbonden door migratiecrisis

In Het gouden uur volgen we het verhaal door de ogen van drie verschillende personages. Deze personages zijn met elkaar verbonden, maar juist daarom ontzettend alleen.

Afbeelding

Sterke mannen houden vooral van elkaar

Ook in een democratie kan er ruimte ontstaan voor 'de sterke man'. Die kan zichzelf doordrukken of worden gewenst door het volk dat hij zegt te vertegenwoordigen. Maar zijn macht is niet onbeperkt en het 'tijdperk van' lijkt alweer voorbij.

Afbeelding

Over Bach en het verlangen naar verlossing

Deze vrijdag valt in een bijzondere week. Van 26 januari tot 1 februari is het de week van de poëzie. Deze keer met als thema 'vriendschap' en een geschenk onder de veelbelovende titel Er staat te gebeuren.