Het vreemde concept familie. Als familie houd je van elkaar, maar mag je elkaar ook?

Recensie
Familie is een fantastisch, maar ook vreemd concept: je krijgt de mensen uit je gezin cadeau en moet het er de rest van je leven mee doen. Je plek in het gezin, de dingen die je overkomen, de keuzes die je ouders maken: alles maakt je tot de persoon die je bent. En altijd in relatie tot de rest van de familie.
Tineke Goedhart
vrijdag 22 april 2022 om 02:37
Afbeelding
beeld

Als familie houd je van elkaar, maar mag je elkaar ook? Die vraagt werpt de Amerikaanse auteur Anne Tyler (80) op. 

In het geval van de familie Garretts is dat maar zeer de vraag. Er broeit en speelt van alles. De roman Franse vlecht begint met een ogenschijnlijk gewoon bezoekje van Serena aan de familie van haar vriendje James. Daar wordt haar duidelijk dat haar eigen familie vreemd in elkaar zit.

Vervolgens komt er een enorme sprong terug in de tijd, wel zo’n twintig, dertig jaar. Uitgebreid wordt verteld hoe de familie Garretts op vakantie gaat. Het is de eerste en direct ook de laatste keer dat vader Robin, moeder Mercy, dochters Alice en Lily en zoon David een huisje huren vlak bij het meer. Vader Robin kon zich eindelijk losmaken van..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Pleidooi voor een zelfbewuste democratie

Binnenkort is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel ging deze oorlog voor Nederland niet meer om 'Rusland tegen Oekraïne', maar om 'wij tegen zij': het democratische Europa, tegen het autocratische Rusland van Poetin.

Afbeelding

Niets zo onvoorspelbaar als geschiedenis

Geschiedenis is lenig en buigbaar. En zeker als er over feiten geen eensgezindheid bestaat, ligt de weg naar de meest bizarre interpretaties van het verleden open. Regimes en dictators maken er handig gebruik van. Maar het komt ook voor in democratieën. 'Niemand is immuun.'

Afbeelding

Drie levens verbonden door migratiecrisis

In Het gouden uur volgen we het verhaal door de ogen van drie verschillende personages. Deze personages zijn met elkaar verbonden, maar juist daarom ontzettend alleen.

Afbeelding

Sterke mannen houden vooral van elkaar

Ook in een democratie kan er ruimte ontstaan voor 'de sterke man'. Die kan zichzelf doordrukken of worden gewenst door het volk dat hij zegt te vertegenwoordigen. Maar zijn macht is niet onbeperkt en het 'tijdperk van' lijkt alweer voorbij.

Afbeelding

Over Bach en het verlangen naar verlossing

Deze vrijdag valt in een bijzondere week. Van 26 januari tot 1 februari is het de week van de poëzie. Deze keer met als thema 'vriendschap' en een geschenk onder de veelbelovende titel Er staat te gebeuren.

Afbeelding

Een landkaart van het verdwijnen. Terug naar Srebrenica

Emit Suljagic is directeur van het Srebrenica Memorial Center bij de plaats waar hij ook woonde tijdens de oorlog in ex-Joegoslavië. Hij schreef in 2006 Briefkaarten uit het graf, een eerste ooggetuigenverslag, een getuigenis en herdenking van al zijn omgekomen familielede..