Activist Eva Rovers: ‘Een poldercultuur werkt niet tegen klimaatverandering’

Interview
Eva Rovers wil met hulp van gewone inwoners de problemen van de klimaatverandering bestrijden. Volgens de klimaatactivist is de Nederlandse poldercultuur vastgelopen in de modder. Burgerberaden zijn effectief gebleken om wel stappen te zetten.
Piet H. de Jong
donderdag 21 april 2022 om 15:00
Eva Rovers
Eva Rovers beeld Martin Waalboer

Vanuit haar appartement in hartje Amsterdam is klimaatonderzoeker en publicist Eva Rovers nauw verbonden met het stadsgewoel. Tijdens het interview klinken voortdurend de bellen van voorbijsnellende trams. Rovers (43) schreef hier met veel passie haar pleidooi om eindelijk de burgers van het land te betrekken bij het oplossen van de klimaatcrisis. Vandaag, op
‘Earth Day’, een dag waarop in 192 landen uit respect wordt stilgestaan bij de planeet aarde, biedt ze haar geschrift aan minister Rob Jetten (Energie en Klimaat) aan.

Wat dreef u om dit boek te publiceren?
‘Al lange tijd maak ik me grote zorgen over het klimaat. In eerdere boeken schreef ik over wat je als individu kunt doen. Die persoonlijke inzet is belangrijk, ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Romanrecensies Rozen in de nacht

In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk.

Afbeelding

Pleidooi voor een zelfbewuste democratie

Binnenkort is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel ging deze oorlog voor Nederland niet meer om 'Rusland tegen Oekraïne', maar om 'wij tegen zij': het democratische Europa, tegen het autocratische Rusland van Poetin.

Afbeelding

Niets zo onvoorspelbaar als geschiedenis

Geschiedenis is lenig en buigbaar. En zeker als er over feiten geen eensgezindheid bestaat, ligt de weg naar de meest bizarre interpretaties van het verleden open. Regimes en dictators maken er handig gebruik van. Maar het komt ook voor in democratieën. 'Niemand is immuun.'

Afbeelding

Drie levens verbonden door migratiecrisis

In Het gouden uur volgen we het verhaal door de ogen van drie verschillende personages. Deze personages zijn met elkaar verbonden, maar juist daarom ontzettend alleen.

Afbeelding

Sterke mannen houden vooral van elkaar

Ook in een democratie kan er ruimte ontstaan voor 'de sterke man'. Die kan zichzelf doordrukken of worden gewenst door het volk dat hij zegt te vertegenwoordigen. Maar zijn macht is niet onbeperkt en het 'tijdperk van' lijkt alweer voorbij.

Afbeelding

Over Bach en het verlangen naar verlossing

Deze vrijdag valt in een bijzondere week. Van 26 januari tot 1 februari is het de week van de poëzie. Deze keer met als thema 'vriendschap' en een geschenk onder de veelbelovende titel Er staat te gebeuren.