Activist Eva Rovers: ‘Een poldercultuur werkt niet tegen klimaatverandering’

Interview
Eva Rovers wil met hulp van gewone inwoners de problemen van de klimaatverandering bestrijden. Volgens de klimaatactivist is de Nederlandse poldercultuur vastgelopen in de modder. Burgerberaden zijn effectief gebleken om wel stappen te zetten.
Piet H. de Jong
donderdag 21 april 2022 om 15:00
Eva Rovers
Eva Rovers beeld Martin Waalboer

Vanuit haar appartement in hartje Amsterdam is klimaatonderzoeker en publicist Eva Rovers nauw verbonden met het stadsgewoel. Tijdens het interview klinken voortdurend de bellen van voorbijsnellende trams. Rovers (43) schreef hier met veel passie haar pleidooi om eindelijk de burgers van het land te betrekken bij het oplossen van de klimaatcrisis. Vandaag, op
‘Earth Day’, een dag waarop in 192 landen uit respect wordt stilgestaan bij de planeet aarde, biedt ze haar geschrift aan minister Rob Jetten (Energie en Klimaat) aan.

Wat dreef u om dit boek te publiceren?
‘Al lange tijd maak ik me grote zorgen over het klimaat. In eerdere boeken schreef ik over wat je als individu kunt doen. Die persoonlijke inzet is belangrijk, ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie bepaalt wat 'normaal' is?

'Normaliteit' deed dankzij de uitvinding van de statistiek tweehonderd jaar geleden haar intrede in de Europese en Angelsaksische geneeskunde, fysiologie, psychologie, sociologie en criminologie. Dit had kwalijke effecten, stelt Sarah Chaney (1978).

Afbeelding

De strijd om de ruimte wordt maar geen echt gevecht

We kunnen niet zonder ruimtelijke ordening, een visie die op het niveau van de landelijke overheid wordt ontwikkeld. Dat maakt Jozef Keulartz heel duidelijk. Maar hij had wel scherper positie mogen kiezen.

Afbeelding

Ideaal vakantieboek over een mysterieuze munt

Richard Osinga schreef een toegankelijk en spannend verhaal dat tegelijk de grote vragen niet schuwt. Over drie mensen die worden verbonden door een mysterieuze munt in Congo.

Afbeelding

Staan in de schoenen van de christen-Palestijn

Munther Isaac, Palestijns christen en theoloog, hoopt dat lezers van zijn boek Aan de andere kant van de muur in de schoenen van christen-Palestijnen gaan staan.

Afbeelding

Marteling is niet middeleeuws maar modern mensenwerk

Martelkamers en martelwerktuigen. Het is niet alleen iets voor toeristisch aangeprezen, wat dubieuze musea in Amsterdam of Londen, het gebeurt hier en nu, door mensen die het als baan doen, en ondanks internationale wetgeving.

Afbeelding

Literair schaakspel in Argentinië

Wie Schaaknovelle van Stefan Zweig heeft gelezen, kent ook Mirko Czentowic, zijn fictieve schaakgrootmeester. Bekende literaire, maar ook historische personages, figureren in de nieuwste 'documentaireroman' van Ariel Magnus, die flaneert tussen de tragiek van de Joodse ballings..