Bijbellezen in de storm

Recensie
Lydia Millet schreef een spannende klimaatroman met verwijzingen naar verhalen uit een kinderbijbel. Een roman van Amerikaanse snit, prachtig gestileerd, maar die mank gaat aan een stapeling van genres, aan een auteur die te veel hooi op haar vork neemt.
Leendert Torn
vrijdag 25 maart 2022 om 03:21
Afbeelding
beeld

In een niet al te verre toekomst brengt een groep ouderparen met hun gezamenlijke kinderschaar een lange zomervakantie door aan de oostkust van de VS. De tien ouders hebben een groot huis gehuurd met een enorme tuin. Die grenst aan een meer met een bos. Een riviertje stroomt naar zee. In het bos vinden de kinderen boomhutten die stammen uit vorige zomers.

De twaalf kinderen (in de leeftijd van 8 tot 17) hebben de tijd van hun leven. Ze trekken met elkaar op en beleven kleine avonturen in de natuur. Ze varen, zwemmen, klimmen en voeren wereldwijze dialogen met de bravoure die pubers eigen is. Als groep zetten de kinderen zich af tegen hun ouders. Die worden met de grootst mogelijke afstand en zelfs weerzin bejegend.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Sympathiek boekje gaat soms kort door de bocht

Nee, de wetenschap kan niet alles verklaren, en John Lennox laat in zijn boek over deze vraag helder zien waarom niet.

Afbeelding

Zeven talen leren in zeven dagen, volgens ‘taaljournalist’ Gaston Dorren kan het

Zeven talen leren in zeven dagen, wie wil dat nu niet? ‘Het klinkt als een bijna hysterische belofte’, zegt Gaston Dorren droog. ‘Maar snel talen leren lezen, dat kan echt.’

Afbeelding

In 1847 trok dominee Hendrik Scholte naar een Amerikaans stadje, met 800 Nederlandse Afgescheidenen in zijn kielzog

In de roman De exodus van Hendrik Peter Scholte naar Pella schrijft Michiel van Diggelen over het bonte leven van een van de initiatiefnemers van de Afscheiding in 1834.

Afbeelding

Een crisis beheersen kan een voedingsbodem zijn voor een nieuwe crisis, stelt Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf bestudeert de omgang met crises na 1800 en ontdekte dat er na 1992 iets bijzonders gebeurde. Er ontstond een nieuw crisisbesef, waarbij de burger als gedupeerde, als eiser en klager voorop stond.

Afbeelding

Ze heeft het weer voor elkaar, Lynn Austin. In de boekwinkels ligt haar zeer lezenswaardige nieuwste geesteskind, De bron van liefde. De roman vertelt het verhaal van de Joodse Gisela en de Amerikaanse veteraan Jimmy, allebei slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog.

Afbeelding

Pas drie jaar zijn ze als de tweeling Kara en Lizzie hun vader Jack en grootouders Holbrooke verliezen door een vliegtuigongeluk. Stiefmoeder Amanda is dol op de meisjes en wil voor hen blijven zorgen. Zij zijn erfgenamen van de miljardenfirma Holbrooke.