Watergate als symbool voor smerige trucjes

Recensie
Garrett Graff ontvouwt in het waarschijnlijk meest volledige boek over Watergate wat zich rond dit drama afspeelde. Terwijl Nixon zich bezig moest houden met tal van crises, was hij urenlang druk met tapes.
Aad Kamsteeg
vrijdag 25 maart 2022 om 03:20
Afbeelding
beeld

Stel dat de Verenigde Staten terechtkomen in een acute buitenlandse crisis, zoiets als oorlog in Oekraïne. Maar op dat moment blijkt de president zo geobsedeerd door eigen problemen dat hij nauwelijks aan regeren toekomt. Bedenk daarbij dat het Amerikaanse staatshoofd wat buitenlandse politiek betreft grondwettelijk veel bevoegdheden heeft gekregen. Als opperbevelhebber van de strijdkrachten kan hij besluiten tot militaire actie, risicovolle spionage en al dan niet geheime diplomatieke actie. En dan toch beheerst worden door een affaire die in feite persoonlijk is?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De auteur geeft het ronduit toe; hij werd geïnspireerd door Bill Bryson, die in boeken als Een heel kleine geschiedenis van bijna alles geschiedenis, reisverhalen, anekdotes en grappige plaatsen of feiten mengde tot prettig ironisch lezende wederwaardigheden.

Afbeelding

Marías’ laatste roman flonkert niet

Wat is de morele verhouding tussen terroristen en hun bestrijders? Is het gerechtvaardigd om iemand vele jaren na een misdaad nog te straffen? In Tomas Nevinson, het laatste werk van de onlangs overleden Javier Marías, worden deze vragen behandeld.

Afbeelding

Opgelegde stilte, ontembare passie

In zijn nieuwe roman schetst Arthur Japin een levenslustige vrouw die ernaar verlangt zich te bevrijden van het keurslijf van de dwingende burgermoraal.

Afbeelding

‘De geboren opportunist Orbán gebruikt de gelaagdheid van Hongarije’

Slechts een klein deel van zijn boek Boedapest gaat over Orbán, zegt Victor Sebestyen. De ondertitel is belangrijker: Tussen Oost en West. Tweeduizend jaar complexe geschiedenis en geografie omvatten ‘wel iets meer dan een behendig politicus’.

Afbeelding

De koppen in het zand

Als poëzie een creatieve reflectie op de werkelijkheid is dan ziet het er in de debuutbundel van Jan-Paul Rosenberg niet hoopvol voor ons uit.

Afbeelding

Joop den Uyl en Dries van Agt zijn legendarisch. Dit boek onthult de feiten achter de legende

In Grote idealen, smalle marges komen alle grote thema’s van de politiek in de jaren zeventig voorbij. De jaren zeventig, de jaren van Joop den Uyl, Dries van Agt en Hans Wiegel, waren vaak net iets anders dan de herinnering wil.