Waarom de stad Amsterdam een optelsom van vergissingen is

Achtergrond
Wie denkt dat grootschalige sloop iets uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw is, wordt door het boek Amsterdam sloopt genadeloos uit de droom geholpen.
Hans Teerds
vrijdag 28 januari 2022 om 03:30
Wethouder Carolien Gehrels van Kunst en Cultuur gaf in 2006 het officiële startsein voor de sloop van de Sandbergvleugel van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Met een steen gooide zij een raam van de vleugel van het museum in.
Wethouder Carolien Gehrels van Kunst en Cultuur gaf in 2006 het officiële startsein voor de sloop van de Sandbergvleugel van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Met een steen gooide zij een raam van de vleugel van het museum in. beeld anp / Koen Suyk

‘De afbraak van Amsterdam gaat onverminderd door’, schrijven de historici Wouter van Elburg en Hanneke Ronnes verbaasd en verbouwereerd in de inleiding van het boek. Immers, op de grootschalige sloop is veel verzet gekomen. En spijt over dat wat verloren is gegaan, is er ook volop. De stad is ‘een optelsom van vergissingen’, gaf oud-wethouder Han Lammers, die medeverantwoordelijk was voor de stadsvernieuwing in de jaren zeventig, toe. 

Is het dan onwil om met de bestaande panden aan de slag te gaan? Of onhandigheid als er ‘per ongeluk’ een belangwekkend interieur wordt gesloopt? Of gaat het sluipenderwijs, en is het gewoon minder zichtbaar dan enkele decennia geleden, en roept het daarom geen verzet op? 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.