Een persoonlijk en veelzijdig beeld van de jaren waarin de verloren generatie groot werd

Varia
Nederlanders die tussen 1955 en 1965 geboren zijn, ongeveer 2,5 miljoen, worden wel de verloren generatie genoemd. Zij groeiden op in een tijd van toenemende welvaart, de jaren zestig en zeventig.
vrijdag 14 januari 2022 om 02:00
Afbeelding
beeld

Maar eind jaren zeventig, toen ze bijna of net volwassen waren, brak er een economische crisis uit, die tot ver in de jaren tachtig zou duren. Groeiende spanning tussen Oost en West wakkerde de angst voor een kernoorlog aan. Jan Konst (1963), hoogleraar Nederlandse literatuur aan de Freie Universität in Berlijn, vertelt in Na de revolutie hoe hij als lid van de verloren generatie volwassen werd. Konst, opgegroeid in een traditioneel katholiek gezin, bracht zijn jeugd door in Utrecht en in Baarn. Zonder rancune of weemoed beschrijft hij de weerslag van maatschappelijke en kerkelijke ontwikkelingen op het gezin-Konst: de eerste vakantie naar Frankrijk, de pastoor die aansluiting zoekt bij de moderne tijd, het einde van Radio Veron..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ons gezicht is een marker voor onze identiteit. Hoe wil ik gezien worden? Hoe bekijk ik mezelf?

Selfies, videobellen, gezichtsherkenning: het gezicht is in het digitale tijdperk zichtbaarder dan ooit. Merlijn Schoonenboom neemt de lezer mee op een cultuurhistorische reis.

Afbeelding

Amsterdam, stad van planken en van palen, van smurrie en van stank

In middeleeuws Amsterdam stonk het enorm. Een van de maatregelen tegen de stank is nog te zien in de Olifantsgang, op de hoek met de Sint-Annenstraat.

Afbeelding

Nadenken over ernstige gevolgen van klimaatverandering, dat voelt als filosoferen op het dek van de Titanic

Filosoof Wouter Kusters beleefde zelf zijn moment van klimaatpaniek. Hij roept de lezer op het probleem niet weg te wuiven of te ontkennen, maar rustig te overdenken en daarna in actie te komen.

Afbeelding

Alles moet groter, sneller, efficiënter, maar we weten niet waarom. Frank Mulder doet er niet aan mee

Frank Mulder moedigt christenen aan niet mee te gaan in westers 'vooruitgangsdenken' dat mensen vermorzelt en de planeet uitput. Hij vertaalde een oud Frans boek dat hem inspireerde. 'Vrijheid begint met nee zeggen.'

Afbeelding

'Alkibiades' is de nieuwe roman van Ilja Leonard Pfeijffer: een grootse tragedie

Een tragische held, de decadentie van de oude Grieken, de filosofie van Sokrates en een commentaar op de huidige democratie. Ilja Leonard Pfeijffer brengt het allemaal samen in een uitzonderlijke roman: Alkibiades.

Afbeelding

Een wonder in Bretagne

'De Bretons gaan niet tegen de natuur in. Ze gehoorzamen haar. Ze hebben nog gevoel voor het heilige.' Zuster van Liefde Anne, een non uit Parijs, wordt naar Roscoff in Bretagne gestuurd met de voorspelling dat daar een verschijning van Maria ophanden is.