Een persoonlijk en veelzijdig beeld van de jaren waarin de verloren generatie groot werd

Varia
Nederlanders die tussen 1955 en 1965 geboren zijn, ongeveer 2,5 miljoen, worden wel de verloren generatie genoemd. Zij groeiden op in een tijd van toenemende welvaart, de jaren zestig en zeventig.
vrijdag 14 januari 2022 om 02:00
Afbeelding
beeld

Maar eind jaren zeventig, toen ze bijna of net volwassen waren, brak er een economische crisis uit, die tot ver in de jaren tachtig zou duren. Groeiende spanning tussen Oost en West wakkerde de angst voor een kernoorlog aan. Jan Konst (1963), hoogleraar Nederlandse literatuur aan de Freie Universität in Berlijn, vertelt in Na de revolutie hoe hij als lid van de verloren generatie volwassen werd. Konst, opgegroeid in een traditioneel katholiek gezin, bracht zijn jeugd door in Utrecht en in Baarn. Zonder rancune of weemoed beschrijft hij de weerslag van maatschappelijke en kerkelijke ontwikkelingen op het gezin-Konst: de eerste vakantie naar Frankrijk, de pastoor die aansluiting zoekt bij de moderne tijd, het einde van Radio Veron..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederland is klaar voor een nieuwe taal, gelooft Mounir Samuel

Taal is niet neutraal, maar een spiegel van de samenleving. Schrijver Mounir Samuel denkt dat Nederland klaar is voor een grondige herziening van de Nederlandse taal. ‘Dit boek gaat een sociale revolutie ontketenen'

Afbeelding

De Slag om Stalingrad geldt als een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog

Toen het Duitse leger na maanden de strijd om Stalingrad opgaf, op 2 februari 1943, stond vrijwel niets meer overeind. Behalve één gebouw: Pavlovs huis. Maar dat bleek een legende, concludeert de Britse historicus Iain MacGregor in zijn nieuwe boek.

Afbeelding

Na de watersnoodramp zag de koningin het 'beginpunt van de verbroedering der mensheid'

Misschien betaalden de slachtoffers van de watersnoodramp van 1953 met hun levens voor een snellere eenwording van Europa. Dacht een Deense hulpverlener.

Afbeelding

Romanrecensies Rozen in de nacht

In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk.

Afbeelding

Pleidooi voor een zelfbewuste democratie

Binnenkort is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel ging deze oorlog voor Nederland niet meer om 'Rusland tegen Oekraïne', maar om 'wij tegen zij': het democratische Europa, tegen het autocratische Rusland van Poetin.

Afbeelding

Niets zo onvoorspelbaar als geschiedenis

Geschiedenis is lenig en buigbaar. En zeker als er over feiten geen eensgezindheid bestaat, ligt de weg naar de meest bizarre interpretaties van het verleden open. Regimes en dictators maken er handig gebruik van. Maar het komt ook voor in democratieën. 'Niemand is immuun.'