Een persoonlijk en veelzijdig beeld van de jaren waarin de verloren generatie groot werd

Varia
Nederlanders die tussen 1955 en 1965 geboren zijn, ongeveer 2,5 miljoen, worden wel de verloren generatie genoemd. Zij groeiden op in een tijd van toenemende welvaart, de jaren zestig en zeventig.
Willem Bouwman
vrijdag 14 januari 2022 om 02:00
Afbeelding
beeld

Maar eind jaren zeventig, toen ze bijna of net volwassen waren, brak er een economische crisis uit, die tot ver in de jaren tachtig zou duren. Groeiende spanning tussen Oost en West wakkerde de angst voor een kernoorlog aan. Jan Konst (1963), hoogleraar Nederlandse literatuur aan de Freie Universität in Berlijn, vertelt in Na de revolutie hoe hij als lid van de verloren generatie volwassen werd. Konst, opgegroeid in een traditioneel katholiek gezin, bracht zijn jeugd door in Utrecht en in Baarn. Zonder rancune of weemoed beschrijft hij de weerslag van maatschappelijke en kerkelijke ontwikkelingen op het gezin-Konst: de eerste vakantie naar Frankrijk, de pastoor die aansluiting zoekt bij de moderne tijd, het einde van Radio Veron..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Boomhut-boek als Kinderboekenweekgeschenk: ‘In een kinderboek heb je schurken en gevaar nodig, maar ook een veilige plek’

Andy Griffiths wilde ooit serieuze boeken voor volwassenen schrijven, maar het viel hem stukken makkelijker grappige kinderverhalen te schrijven. Inmiddels zijn er van zijn verhalen over de waanzinnige boomhut miljoenen exemplaren verkocht.

Afbeelding

Hirsch Ballin waarschuwt voor zelfgenoegzaamheid: ‘Nederland heeft als natie vaak een hoge eigendunk’

Een oproep tot waakzaamheid en inhoud geven aan burgerschap; Ernst Hirsch Ballin blikt in ‘Waakzaam Burgerschap’ terug op meer dan veertig jaar academisch reflecteren op het recht.

Afbeelding

Sympathiek boekje gaat soms kort door de bocht

Nee, de wetenschap kan niet alles verklaren, en John Lennox laat in zijn boek over deze vraag helder zien waarom niet.

Afbeelding

Zeven talen leren in zeven dagen, volgens ‘taaljournalist’ Gaston Dorren kan het

Zeven talen leren in zeven dagen, wie wil dat nu niet? ‘Het klinkt als een bijna hysterische belofte’, zegt Gaston Dorren droog. ‘Maar snel talen leren lezen, dat kan echt.’

Afbeelding

In 1847 trok dominee Hendrik Scholte naar een Amerikaans stadje, met 800 Nederlandse Afgescheidenen in zijn kielzog

In de roman De exodus van Hendrik Peter Scholte naar Pella schrijft Michiel van Diggelen over het bonte leven van een van de initiatiefnemers van de Afscheiding in 1834.

Afbeelding

Een crisis beheersen kan een voedingsbodem zijn voor een nieuwe crisis, stelt Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf bestudeert de omgang met crises na 1800 en ontdekte dat er na 1992 iets bijzonders gebeurde. Er ontstond een nieuw crisisbesef, waarbij de burger als gedupeerde, als eiser en klager voorop stond.