Peter Sierksma is gefascineerd door het oorlogsverleden waarover zijn grootvader zo zwijgzaam was

Interview
‘Mijnheer, dat weiger ik’, zei de Kamper agent Pieter Kapenga tegen zijn chef, toen die hem opdracht gaf om Joden te arresteren. Zijn kleinzoon zocht uit wat hem dreef.
Willem Bouwman
donderdag 9 december 2021 om 11:56 aangepast 17:51
Peter Sierksma: ‘Opa hield zijn emoties binnenboord. Hij zweeg liever dan dat hij vertelde.’
Peter Sierksma: ‘Opa hield zijn emoties binnenboord. Hij zweeg liever dan dat hij vertelde.’ beeld Leonard Walpot

Journalist en historicus Peter Sierksma (1958) is genoemd naar zijn grootvader Pieter Kapenga (1898-1982), die van 1934 tot 1958 politieagent in Kampen was. Met Sierksma’s grootvader is iets bijzonders aan de hand. Hij is een van de weinige politieagenten die met ere worden genoemd in het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog van dr. Loe de Jong. 

In deel 6 is te lezen waarom: Kapenga behoorde tot het handjevol politiemensen dat weigerde mee te werken aan het arresteren van Joden. ‘Al deze politiemensen werden gestraft met ontslag.’ En met deportatie naar de concentratiekampen Vught en Dachau, had De Jong er in het geval van Kapenga aan kunnen toevoegen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Blijf in je eigen blikveld

Plotseling ging op een stille zondag de bel. Terwijl ik naar de deur liep, zag ik een politieagent op de stoep staan. Er verliep misschien maar anderhalve seconde tussen die waarneming en het moment waarop hij zei: ‘Schrik niet meneer, we zijn bezig met een buurtonderzoek in ve..

Afbeelding

Beeldend kunstenaar Marc de Klijn woont en werkt in Israël, samen met zijn vrouw die gedichten schrijft. Wekelijks volgt hij het leesrooster van de synagoge waar een gedeelte uit de Thora, de eerste vijf boeken van Mozes, wordt gelezen.

Afbeelding

Abraham had twee zonen, Izak en Ismaël. Izak is de vader van Jakob, Israël. Ismaël is de vader van … de islamieten. Althans, zo wordt het beweerd, en volgens de schrijver van dit cahier, voorheen gemeentepredikant en studentenpastor in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, zo wo..

Afbeelding

De naam van Rochus Zuurmond (1930-2020) zal bij de wat oudere theologen en predikanten herinneren aan een hoogleraar bijbelse theologie van de Universiteit van Amsterdam.

Afbeelding

Schrijver John Irving is vader van een trans dochter: ‘Juist voor outsiders voel ik empathie’

John Irving (80) schreef al over transgender personen toen die term nog niet eens bestond in De wereld volgens Garp (1978). Toen wist hij ook nog niet dat hij vader zou worden van een trans dochter.

Afbeelding

Kan het moderne humanisme zonder zijn christelijke wortels?

Een notie als erfzonde maakt ons volgens de Nederlands-gereformeerde predikant Jan van Helden alert op het gegeven dat het kwaad altijd weer de kop zal opsteken.