De biologieleraar trok een touwtje door zijn neus om te laten zien dat de neus in verbinding staat met de keel

Achtergrond
Een biologieleraar op de ulo (uitgebreid lager onderwijs) in Winterswijk wilde zijn leerlingen uitleggen dat de neus- en keelholte met elkaar in verbinding staan. Hij snoof hard een touwtje door zijn neus naar binnen, friemelde daarna met zijn vingers achter in zijn keel en trok het touwtje door zijn mond weer naar buiten. Een van zijn leerlingen is het verhaal en de uitleg nooit vergeten. Het staat in het boek Mijn leraar vertelde eens van reclamemaker Jaap Toorenaar (67) uit Oude Wetering.
Sophia Geuze • redacteur
vrijdag 10 december 2021 om 17:24 aangepast 12:07
Jaap Toorenaar verzamelt verhalen en uitspraken van leerkrachten om mensen in het onderwijs te inspireren.
Jaap Toorenaar verzamelt verhalen en uitspraken van leerkrachten om mensen in het onderwijs te inspireren. beeld Keke Beukelaar

Begin 2020 startte Toorenaar zijn zoektocht naar mooie, hilarische en leerzame verhalen en uitspraken van leerkrachten. Hij kreeg ongeveer 800 inzendingen waarvan er 200 bruikbaar waren voor zijn boek. Veel verhalen waren niet geschikt. ‘Ik snap dat mensen gelachen hebben om een leraar die over de drempel struikelde, maar voor een boek is het niet komisch.’

Het boek is af, maar Toorenaar blijft verhalen verzamelen die leerkrachten van nu kunnen inspireren. Bijvoorbeeld de inzending over een brievenbus in de klas. ‘Daarin kunnen kinderen anoniem vragen aan de meester of de juffrouw stellen’. En er is een verhaal over een leerkracht die elke dag een kaarsje in de klas brandt voor iemand die de kinderen uit de klas kennen die het m..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Blijf in je eigen blikveld

Plotseling ging op een stille zondag de bel. Terwijl ik naar de deur liep, zag ik een politieagent op de stoep staan. Er verliep misschien maar anderhalve seconde tussen die waarneming en het moment waarop hij zei: ‘Schrik niet meneer, we zijn bezig met een buurtonderzoek in ve..

Afbeelding

Beeldend kunstenaar Marc de Klijn woont en werkt in Israël, samen met zijn vrouw die gedichten schrijft. Wekelijks volgt hij het leesrooster van de synagoge waar een gedeelte uit de Thora, de eerste vijf boeken van Mozes, wordt gelezen.

Afbeelding

Abraham had twee zonen, Izak en Ismaël. Izak is de vader van Jakob, Israël. Ismaël is de vader van … de islamieten. Althans, zo wordt het beweerd, en volgens de schrijver van dit cahier, voorheen gemeentepredikant en studentenpastor in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, zo wo..

Afbeelding

De naam van Rochus Zuurmond (1930-2020) zal bij de wat oudere theologen en predikanten herinneren aan een hoogleraar bijbelse theologie van de Universiteit van Amsterdam.

Afbeelding

Schrijver John Irving is vader van een trans dochter: ‘Juist voor outsiders voel ik empathie’

John Irving (80) schreef al over transgender personen toen die term nog niet eens bestond in De wereld volgens Garp (1978). Toen wist hij ook nog niet dat hij vader zou worden van een trans dochter.

Afbeelding

Kan het moderne humanisme zonder zijn christelijke wortels?

Een notie als erfzonde maakt ons volgens de Nederlands-gereformeerde predikant Jan van Helden alert op het gegeven dat het kwaad altijd weer de kop zal opsteken.