Indonesische onafhankelijkheidsoorlog: Misdaden in het paradijs

Recensie
Het Nederlands koloniaal gezag op Bali maakte op grote schaal gebruik van martelingen en sloot gevangenen in interneringskampen op.
Willem Bouwman
woensdag 24 november 2021 om 20:24 aangepast 11:23
Nederlandse oorlogsvrijwilligers op Bali, 1946.
Nederlandse oorlogsvrijwilligers op Bali, 1946. beeld Nationaal Archief

Anne-Lot Hoek maakte in 2011 een reis door Azië, die haar uiteindelijk op het Indonesische eiland Bali deed belanden. Tijdens haar verblijf vierden de eilandbewoners het feest van de Indonesische onafhankelijkheid, op 17 augustus. Op die dag in 1945 had de Indonesische leider Soekarno zijn land onafhankelijk van Nederland verklaard. Het was het begin van vier jaar koloniale oorlog met Nederland.

Terug in Nederland hoorde Hoek het nieuwsbericht dat acht weduwen en een overlevende van een bloedbad in het West-Javaanse dorp Rawagede recht hadden op excuses en smartengeld. In 1947 hadden Nederlandse militairen in Rawagede volgens Indonesische autoriteiten 431 mannen geëxecuteerd. Het nieuwsbericht was voor Hoek een mokerslag. Waarom had ze op..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederland is klaar voor een nieuwe taal, gelooft Mounir Samuel

Taal is niet neutraal, maar een spiegel van de samenleving. Schrijver Mounir Samuel denkt dat Nederland klaar is voor een grondige herziening van de Nederlandse taal. ‘Dit boek gaat een sociale revolutie ontketenen'

Afbeelding

De Slag om Stalingrad geldt als een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog

Toen het Duitse leger na maanden de strijd om Stalingrad opgaf, op 2 februari 1943, stond vrijwel niets meer overeind. Behalve één gebouw: Pavlovs huis. Maar dat bleek een legende, concludeert de Britse historicus Iain MacGregor in zijn nieuwe boek.

Afbeelding

Na de watersnoodramp zag de koningin het 'beginpunt van de verbroedering der mensheid'

Misschien betaalden de slachtoffers van de watersnoodramp van 1953 met hun levens voor een snellere eenwording van Europa. Dacht een Deense hulpverlener.

Afbeelding

Romanrecensies Rozen in de nacht

In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk.

Afbeelding

Pleidooi voor een zelfbewuste democratie

Binnenkort is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel ging deze oorlog voor Nederland niet meer om 'Rusland tegen Oekraïne', maar om 'wij tegen zij': het democratische Europa, tegen het autocratische Rusland van Poetin.

Afbeelding

Niets zo onvoorspelbaar als geschiedenis

Geschiedenis is lenig en buigbaar. En zeker als er over feiten geen eensgezindheid bestaat, ligt de weg naar de meest bizarre interpretaties van het verleden open. Regimes en dictators maken er handig gebruik van. Maar het komt ook voor in democratieën. 'Niemand is immuun.'