Het verhaal van Sam en Henny Eisenmann

Recensie
Het nieuwste boek van Bart Wallet, hoogleraar Joodse studies aan de Universiteit van Amsterdam, gaat over het orthodox-joodse gezin van Sam en Henny Eisenmann. Het bijzondere van het gezin was dat iedereen de oorlog overleefde: vader Sam, moeder Henny en de kinderen Gershon, Ruth, David en Ephraim. Tijdens de oorlog werd het gezin zelfs uitgebreid: Ephraim kwam op 1 mei 1944 ter wereld in de vroedvrouwenschool in Heerlen. Zijn naam verwees naar de zoon die de bijbelse Jozef in het land Egypte had gekregen. Bij het geboortebericht dat de ouders Sam en Henny na de oorlog deden uitgaan, plaatsten zij de tekst: ‘Want God deed mij groeien in het land mijner onderdrukking.’ Die woorden had Jozef gesproken na de geboorte van zíjn zoon Ephraim.
Willem Bouwman
vrijdag 12 november 2021 om 02:01
Afbeelding
beeld

De bijzondere onderduikgeschiedenis van de familie Eisenmann en hun orthodox-joodse geloof bieden al genoeg ingrediënten voor een boeiende familiegeschiedenis. Bart Wallet voegt er iets wezenlijks aan toe. Hij vertelt over de vorige generaties Eisenmann, de keuzes die ze maakten, en hoe het gezin van Sam en Henny daardoor beïnvloed werd. Hij vertelt ook over de keuzes die Sam en Henny maakten, en hoe die het leven van hun kinderen bepaalden.

Die keuzes, zo laat Wallet zien, hingen nauw samen met enkele grote thema’s uit de twintigste eeuw: het antisemitisme in Europa, uitlopend op de Holocaust, en de opkomst van het zionisme, uitlopend op de stichting van de staat Israël. Beide thema’s zijn beschreven vanuit het perspectief van de familie..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie bepaalt wat 'normaal' is?

'Normaliteit' deed dankzij de uitvinding van de statistiek tweehonderd jaar geleden haar intrede in de Europese en Angelsaksische geneeskunde, fysiologie, psychologie, sociologie en criminologie. Dit had kwalijke effecten, stelt Sarah Chaney (1978).

Afbeelding

De strijd om de ruimte wordt maar geen echt gevecht

We kunnen niet zonder ruimtelijke ordening, een visie die op het niveau van de landelijke overheid wordt ontwikkeld. Dat maakt Jozef Keulartz heel duidelijk. Maar hij had wel scherper positie mogen kiezen.

Afbeelding

Ideaal vakantieboek over een mysterieuze munt

Richard Osinga schreef een toegankelijk en spannend verhaal dat tegelijk de grote vragen niet schuwt. Over drie mensen die worden verbonden door een mysterieuze munt in Congo.

Afbeelding

Staan in de schoenen van de christen-Palestijn

Munther Isaac, Palestijns christen en theoloog, hoopt dat lezers van zijn boek Aan de andere kant van de muur in de schoenen van christen-Palestijnen gaan staan.

Afbeelding

Marteling is niet middeleeuws maar modern mensenwerk

Martelkamers en martelwerktuigen. Het is niet alleen iets voor toeristisch aangeprezen, wat dubieuze musea in Amsterdam of Londen, het gebeurt hier en nu, door mensen die het als baan doen, en ondanks internationale wetgeving.

Afbeelding

Literair schaakspel in Argentinië

Wie Schaaknovelle van Stefan Zweig heeft gelezen, kent ook Mirko Czentowic, zijn fictieve schaakgrootmeester. Bekende literaire, maar ook historische personages, figureren in de nieuwste 'documentaireroman' van Ariel Magnus, die flaneert tussen de tragiek van de Joodse ballings..