Mathijs Deen brengt een bonte rivier van verhalen over de Rijn

Recensie
Opnieuw verrast Mathijs Deen (1962) met een soepel vloeiende verhalenbundel, deze keer over de Rijn.
Hilbrand Rozema
donderdag 11 november 2021 om 16:51
De Rijn is vaarweg, handelsroute, zwemwater, grensrivier, ecosysteem, vloeibare herinnering en afvalputje van Europa.
De Rijn is vaarweg, handelsroute, zwemwater, grensrivier, ecosysteem, vloeibare herinnering en afvalputje van Europa. beeld anp / Lex van Lieshout

Met historische feiten als uitgangspunt laat Mathijs Deen zijn verbeeldingskracht los op het ontstaan van deze machtige rivier, maar ook op de beleving van een zalm, een monnik, Romeinse veldheren en een hedendaagse, gelovige Noordzeevisser die prehistorische botten verzamelt uit de Noordzee. 

Deen rondt de Rijn naar boven toe af, hij werpt zijn vangnet voor verhalen het liefst ruim uit. En zo wordt het Noord-Franse dorpje Ors, waar de Maas ontspringt, het meest westelijke punt van het brede stelsel van rivieren dat samen de Rijn vormt, terwijl Bischofsgrün de oostpunt is. Tot in Friesland wordt regen afgevoerd naar de IJsseldelta, en de IJssel is ‘eigenlijk’ weer gewoon een stukje Rijn, net als Merwede, Lek, Waal en Maas. Het geeft de re..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.