Mathijs Deen brengt een bonte rivier van verhalen over de Rijn

Recensie
Opnieuw verrast Mathijs Deen (1962) met een soepel vloeiende verhalenbundel, deze keer over de Rijn.
Hilbrand Rozema
donderdag 11 november 2021 om 16:51
De Rijn is vaarweg, handelsroute, zwemwater, grensrivier, ecosysteem, vloeibare herinnering en afvalputje van Europa.
De Rijn is vaarweg, handelsroute, zwemwater, grensrivier, ecosysteem, vloeibare herinnering en afvalputje van Europa. beeld anp / Lex van Lieshout

Met historische feiten als uitgangspunt laat Mathijs Deen zijn verbeeldingskracht los op het ontstaan van deze machtige rivier, maar ook op de beleving van een zalm, een monnik, Romeinse veldheren en een hedendaagse, gelovige Noordzeevisser die prehistorische botten verzamelt uit de Noordzee. 

Deen rondt de Rijn naar boven toe af, hij werpt zijn vangnet voor verhalen het liefst ruim uit. En zo wordt het Noord-Franse dorpje Ors, waar de Maas ontspringt, het meest westelijke punt van het brede stelsel van rivieren dat samen de Rijn vormt, terwijl Bischofsgrün de oostpunt is. Tot in Friesland wordt regen afgevoerd naar de IJsseldelta, en de IJssel is ‘eigenlijk’ weer gewoon een stukje Rijn, net als Merwede, Lek, Waal en Maas. Het geeft de re..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fwd: romanrecensies Het hoedenatelier

In 1830 runt de twintigjarige, vaderloze Elise Rosen samen met moeder Charlotte en oma Anna een hoedenatelier in Kassel, Westfalen. Op een goede dag maakt ze kennis met de adellijke Sybilla von Schönhoff en er ontwikkelt zich een fijne vriendschap tussen de jonge vrouwen, ondan..

Afbeelding

Fwd: romanrecensies Bidden tussen het onkruid

De slachtingen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog komen dichtbij in Bidden tussen het onkruid, de nieuwe roman van Tara Johnson. In april 1861 ontvlucht Cassandra Kendrick het dorp Howell in Michigan (VS) en daarmee haar gewelddadige vader.

Afbeelding

De Nederlandse geschiedenis bestaat bij de gratie van het buitenland. Dat bewijst dit boek

Het besef is doorgedrongen dat de Nederlandse geschiedenis nauw verweven is met gebeurtenissen en ontwikkelingen in het buitenland. Hoe kan het anders met een land dat in de delta van de grote Europese rivieren ligt?

Afbeelding

De (mis)vormende jaren van Donald Trump

Boeken over het fenomeen Trump zijn er in overvloed, maar dit is een bijzonder exemplaar. Het accent ligt op de jonge Donald en de auteur is de Witte Huis-specialist van The New York Times.

Afbeelding

Er zijn christenen die moeite hebben met het Oude Testament. Om verschillende redenen. Een van de redenen is het vinden van de rode draad, waar gaat het om in al die verhalen? En hoe pas je die oude teksten toe in het moderne leven? De schrijver doet haar best om een soort gids..

Afbeelding

Wie regelmatig preekt, zal de vraag achter dit boek herkennen: heb ik er zin in? Dit boek doet een poging om die zin te zoeken, vast te houden en vooral te stimuleren.