NOS-journalist Ron Fresen stapt uit de Haagse kaasstolp: ‘Het past niet langer in de optelsom’

Recensie
Een vertrouwd gezicht verdwijnt van de buis: vanaf mei volgend jaar stopt Ron Fresen als politiek duider bij de NOS. In het boek Acht jaar Achtuur schrijft hij over de achterkant van het politiek-journalistieke handwerk – ook de smerige kanten, en waar dan precies de grens ligt. En hij wordt persoonlijk.
Auke van Eijsden
donderdag 11 november 2021 om 13:34 aangepast 15:00
NOS-verslaggever Ron Fresen naast premier Mark Rutte op het Binnenhof.
NOS-verslaggever Ron Fresen naast premier Mark Rutte op het Binnenhof. beeld anp / Phil Nijhuis

De dag van zijn boekpresentatie loopt bijna ten einde, het is exact één minuut voor middernacht, als Ron Fresen nog iets van het hart moet. De journalistiek veteraan (62) heeft net zijn literaire debuut Acht jaar Achtuur gepubliceerd, waarin hij uitgebreid en met leuke anekdotes vertelt over zijn jaren als politiek duider bij de NOS en de band tussen parlement en pers.

Maar waarover ging het de hele dag in de media? Zijn prostaatkanker.

Dat had Fresen een beetje dwarsgezeten, liet hij ‘even voor het slapen gaan’ merken in een bericht op Twitter. ‘Het boek gaat 245 pagina’s over het journaal en de politieke journalistie..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een van de bekendste feiten uit de vaderlandse geschiedenis klopt niet, zegt deze historicus

Generaties onderwijzers vertelden over het ‘bloedbad van Zutphen’ in 1572, vaak zo indringend, dat hun leerlingen het nooit meer vergaten. Het historische beeld van het bloedbad lijkt uit steen gehouwen.

Afbeelding

Thrillerschrijvers Faber en Pedersen: ‘Spannende boeken moeten meer bieden dan alleen misdaad’

De spannende boeken van het Deense echtpaar Faber en Pedersen draaien niet alleen om moord en doodslag, ook de privélevens van hun personages spelen een rol. Ze schrijven over hun motieven.

Afbeelding

Fwd: romanrecensies Het hoedenatelier

In 1830 runt de twintigjarige, vaderloze Elise Rosen samen met moeder Charlotte en oma Anna een hoedenatelier in Kassel, Westfalen. Op een goede dag maakt ze kennis met de adellijke Sybilla von Schönhoff en er ontwikkelt zich een fijne vriendschap tussen de jonge vrouwen, ondan..

Afbeelding

Fwd: romanrecensies Bidden tussen het onkruid

De slachtingen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog komen dichtbij in Bidden tussen het onkruid, de nieuwe roman van Tara Johnson. In april 1861 ontvlucht Cassandra Kendrick het dorp Howell in Michigan (VS) en daarmee haar gewelddadige vader.

Afbeelding

De Nederlandse geschiedenis bestaat bij de gratie van het buitenland. Dat bewijst dit boek

Het besef is doorgedrongen dat de Nederlandse geschiedenis nauw verweven is met gebeurtenissen en ontwikkelingen in het buitenland. Hoe kan het anders met een land dat in de delta van de grote Europese rivieren ligt?

Afbeelding

De (mis)vormende jaren van Donald Trump

Boeken over het fenomeen Trump zijn er in overvloed, maar dit is een bijzonder exemplaar. Het accent ligt op de jonge Donald en de auteur is de Witte Huis-specialist van The New York Times.