Varia
Wim van der Aa
vrijdag 5 november 2021 om 02:01
Afbeelding
beeld

De titel van dit boek heeft een dichterlijke klank. De regel komt uit de 150 psalmen, vrij vertaald, door Huub Oosterhuis. Het betreft Psalm 42, een lied van verlangen, een lied voor een vleugellam geslagen ziel. In dit boek houdt geestelijk verzorger Henk Veltkamp interviews met 25 bekende Nederlanders die iets of schijnbaar niets meer met God hebben. Steevast begint het gesprek met de vraag naar wat het eerste is dat opkomt bij het woord God. Dat varieert van de Vader (Stef Bos) tot in ieder geval geen persoon die alles regelt (Riekje Boswijk-Hummel). En van ‘te veel voor woorden’ (Stevo Akkerman) tot mysterie (Paul van Vliet). Dit boek is een prettig leesboek voor af en toe een stukje. Je krijgt er een recente foto bij en bent in een ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Blijf in je eigen blikveld

Plotseling ging op een stille zondag de bel. Terwijl ik naar de deur liep, zag ik een politieagent op de stoep staan. Er verliep misschien maar anderhalve seconde tussen die waarneming en het moment waarop hij zei: ‘Schrik niet meneer, we zijn bezig met een buurtonderzoek in ve..

Afbeelding

Beeldend kunstenaar Marc de Klijn woont en werkt in Israël, samen met zijn vrouw die gedichten schrijft. Wekelijks volgt hij het leesrooster van de synagoge waar een gedeelte uit de Thora, de eerste vijf boeken van Mozes, wordt gelezen.

Afbeelding

Abraham had twee zonen, Izak en Ismaël. Izak is de vader van Jakob, Israël. Ismaël is de vader van … de islamieten. Althans, zo wordt het beweerd, en volgens de schrijver van dit cahier, voorheen gemeentepredikant en studentenpastor in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, zo wo..

Afbeelding

De naam van Rochus Zuurmond (1930-2020) zal bij de wat oudere theologen en predikanten herinneren aan een hoogleraar bijbelse theologie van de Universiteit van Amsterdam.

Afbeelding

Schrijver John Irving is vader van een trans dochter: ‘Juist voor outsiders voel ik empathie’

John Irving (80) schreef al over transgender personen toen die term nog niet eens bestond in De wereld volgens Garp (1978). Toen wist hij ook nog niet dat hij vader zou worden van een trans dochter.

Afbeelding

Kan het moderne humanisme zonder zijn christelijke wortels?

Een notie als erfzonde maakt ons volgens de Nederlands-gereformeerde predikant Jan van Helden alert op het gegeven dat het kwaad altijd weer de kop zal opsteken.