Boek van Aafke Romeijn: Toekomstig Nederland met scherp randje

Recensie
Het is het jaar 2040 en de lezer bevindt zich in de stad 7B in Groningen. Ondanks het jaartal kan de lezer zijn eigen wereld herkennen in de samenleving die in de roman wordt geschetst. De grondstoffen in de aarde worden steeds schaarser, met politieke onrust tot gevolg. Toch is de wereld in 7B duidelijk een toekomstscenario. Zo is er een grondstoffenoorlog met Turkije aan de gang, zijn er in 2025 verschillende grote socialemediaschandalen geweest en worden er, in tegenstelling tot onze realiteit, voldoende studentenwoningen gebouwd.
Lydia Fris
vrijdag 5 november 2021 om 02:31
Afbeelding
beeld nd

De personages wonen en werken in het gebouwencomplex 7B, waar de controle op de mensen die erin verblijven groot is. We lezen vanuit verschillende perspectieven: onder andere vanuit Hannah, die als contentmoderator werkt; vanuit Menno, die militair is en kampt met oorlogstrauma’s, en Anne Langeboom, die bij de Europese geheime dienst werkt. De roman kan worden beschouwd als een vervolg op Aafke Romeijns debuutroman, Concept M, maar is ook zelfstandig te lezen. 

Romeijn toont haar schrijftalent door te openen met een personificatie van de provincie Groningen die aansluit bij onze actualiteit: ‘Ik lag doodstil terwijl men als acupuncturist naalden in mij draaide. De gasbellen waren zo vertrouwd dat ze me allang niet meer dwarszaten, toch vo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie bepaalt wat 'normaal' is?

'Normaliteit' deed dankzij de uitvinding van de statistiek tweehonderd jaar geleden haar intrede in de Europese en Angelsaksische geneeskunde, fysiologie, psychologie, sociologie en criminologie. Dit had kwalijke effecten, stelt Sarah Chaney (1978).

Afbeelding

De strijd om de ruimte wordt maar geen echt gevecht

We kunnen niet zonder ruimtelijke ordening, een visie die op het niveau van de landelijke overheid wordt ontwikkeld. Dat maakt Jozef Keulartz heel duidelijk. Maar hij had wel scherper positie mogen kiezen.

Afbeelding

Ideaal vakantieboek over een mysterieuze munt

Richard Osinga schreef een toegankelijk en spannend verhaal dat tegelijk de grote vragen niet schuwt. Over drie mensen die worden verbonden door een mysterieuze munt in Congo.

Afbeelding

Staan in de schoenen van de christen-Palestijn

Munther Isaac, Palestijns christen en theoloog, hoopt dat lezers van zijn boek Aan de andere kant van de muur in de schoenen van christen-Palestijnen gaan staan.

Afbeelding

Marteling is niet middeleeuws maar modern mensenwerk

Martelkamers en martelwerktuigen. Het is niet alleen iets voor toeristisch aangeprezen, wat dubieuze musea in Amsterdam of Londen, het gebeurt hier en nu, door mensen die het als baan doen, en ondanks internationale wetgeving.

Afbeelding

Literair schaakspel in Argentinië

Wie Schaaknovelle van Stefan Zweig heeft gelezen, kent ook Mirko Czentowic, zijn fictieve schaakgrootmeester. Bekende literaire, maar ook historische personages, figureren in de nieuwste 'documentaireroman' van Ariel Magnus, die flaneert tussen de tragiek van de Joodse ballings..