Boek van Aafke Romeijn: Toekomstig Nederland met scherp randje

Recensie
Het is het jaar 2040 en de lezer bevindt zich in de stad 7B in Groningen. Ondanks het jaartal kan de lezer zijn eigen wereld herkennen in de samenleving die in de roman wordt geschetst. De grondstoffen in de aarde worden steeds schaarser, met politieke onrust tot gevolg. Toch is de wereld in 7B duidelijk een toekomstscenario. Zo is er een grondstoffenoorlog met Turkije aan de gang, zijn er in 2025 verschillende grote socialemediaschandalen geweest en worden er, in tegenstelling tot onze realiteit, voldoende studentenwoningen gebouwd.
Lydia Fris
vrijdag 5 november 2021 om 02:31
Afbeelding
beeld nd

De personages wonen en werken in het gebouwencomplex 7B, waar de controle op de mensen die erin verblijven groot is. We lezen vanuit verschillende perspectieven: onder andere vanuit Hannah, die als contentmoderator werkt; vanuit Menno, die militair is en kampt met oorlogstrauma’s, en Anne Langeboom, die bij de Europese geheime dienst werkt. De roman kan worden beschouwd als een vervolg op Aafke Romeijns debuutroman, Concept M, maar is ook zelfstandig te lezen. 

Romeijn toont haar schrijftalent door te openen met een personificatie van de provincie Groningen die aansluit bij onze actualiteit: ‘Ik lag doodstil terwijl men als acupuncturist naalden in mij draaide. De gasbellen waren zo vertrouwd dat ze me allang niet meer dwarszaten, toch vo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Boomhut-boek als Kinderboekenweekgeschenk: ‘In een kinderboek heb je schurken en gevaar nodig, maar ook een veilige plek’

Andy Griffiths wilde ooit serieuze boeken voor volwassenen schrijven, maar het viel hem stukken makkelijker grappige kinderverhalen te schrijven. Inmiddels zijn er van zijn verhalen over de waanzinnige boomhut miljoenen exemplaren verkocht.

Afbeelding

Hirsch Ballin waarschuwt voor zelfgenoegzaamheid: ‘Nederland heeft als natie vaak een hoge eigendunk’

Een oproep tot waakzaamheid en inhoud geven aan burgerschap; Ernst Hirsch Ballin blikt in ‘Waakzaam Burgerschap’ terug op meer dan veertig jaar academisch reflecteren op het recht.

Afbeelding

Sympathiek boekje gaat soms kort door de bocht

Nee, de wetenschap kan niet alles verklaren, en John Lennox laat in zijn boek over deze vraag helder zien waarom niet.

Afbeelding

Zeven talen leren in zeven dagen, volgens ‘taaljournalist’ Gaston Dorren kan het

Zeven talen leren in zeven dagen, wie wil dat nu niet? ‘Het klinkt als een bijna hysterische belofte’, zegt Gaston Dorren droog. ‘Maar snel talen leren lezen, dat kan echt.’

Afbeelding

In 1847 trok dominee Hendrik Scholte naar een Amerikaans stadje, met 800 Nederlandse Afgescheidenen in zijn kielzog

In de roman De exodus van Hendrik Peter Scholte naar Pella schrijft Michiel van Diggelen over het bonte leven van een van de initiatiefnemers van de Afscheiding in 1834.

Afbeelding

Een crisis beheersen kan een voedingsbodem zijn voor een nieuwe crisis, stelt Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf bestudeert de omgang met crises na 1800 en ontdekte dat er na 1992 iets bijzonders gebeurde. Er ontstond een nieuw crisisbesef, waarbij de burger als gedupeerde, als eiser en klager voorop stond.