Werk maken van burgerschap: ‘Leg maar eens uit hoe de trias politica werkt en waarom dat zo’n mooi systeem is’

Interview
Net als bij de opbouw van de verzorgingsstaat moet de overheid de burger tegemoet komen bij het optuigen van de klimaatstaat.
Piet H. de Jong
donderdag 4 november 2021 om 11:22
Evelien Tonkens: 'Door het collectief aan te pakken voorkom je klimaatpolarisatie.'
Evelien Tonkens: 'Door het collectief aan te pakken voorkom je klimaatpolarisatie.' beeld Jeroen Jumelet

De Universiteit voor Humanistiek is gehuisvest in een groot, statig en verdwaalachtig herenpand in hartje Utrecht. Helemaal bovenin heeft socioloog Evelien Tonkens haar werkkamer. Met uitzicht op de nog altijd ingepakte Domtoren vertelt ze over haar boek over burgerschap dat ze samen met Menno Hurenkamp schreef. De aanleiding voor dat boek was de aanscherping, per 1 augustus, van de wet op burgerschapsvorming. 

Burgerschap moet van ‘er iets aan doen’ naar een echt inhoudelijk en weloverwogen invulling. ‘De uitgever vroeg ons een boek te schrijven dat bij die invulling kan helpen.’ Toch is het, vertelt Tonkens, geen schoolboek geworden. Het boek is eerder een algemene inleiding op burgerschap, ook geschikt voor docenten en alle burgers van..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederland is klaar voor een nieuwe taal, gelooft Mounir Samuel

Taal is niet neutraal, maar een spiegel van de samenleving. Schrijver Mounir Samuel denkt dat Nederland klaar is voor een grondige herziening van de Nederlandse taal. ‘Dit boek gaat een sociale revolutie ontketenen'

Afbeelding

De Slag om Stalingrad geldt als een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog

Toen het Duitse leger na maanden de strijd om Stalingrad opgaf, op 2 februari 1943, stond vrijwel niets meer overeind. Behalve één gebouw: Pavlovs huis. Maar dat bleek een legende, concludeert de Britse historicus Iain MacGregor in zijn nieuwe boek.

Afbeelding

Na de watersnoodramp zag de koningin het 'beginpunt van de verbroedering der mensheid'

Misschien betaalden de slachtoffers van de watersnoodramp van 1953 met hun levens voor een snellere eenwording van Europa. Dacht een Deense hulpverlener.

Afbeelding

Romanrecensies Rozen in de nacht

In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk.

Afbeelding

Pleidooi voor een zelfbewuste democratie

Binnenkort is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel ging deze oorlog voor Nederland niet meer om 'Rusland tegen Oekraïne', maar om 'wij tegen zij': het democratische Europa, tegen het autocratische Rusland van Poetin.

Afbeelding

Niets zo onvoorspelbaar als geschiedenis

Geschiedenis is lenig en buigbaar. En zeker als er over feiten geen eensgezindheid bestaat, ligt de weg naar de meest bizarre interpretaties van het verleden open. Regimes en dictators maken er handig gebruik van. Maar het komt ook voor in democratieën. 'Niemand is immuun.'