Werk maken van burgerschap: ‘Leg maar eens uit hoe de trias politica werkt en waarom dat zo’n mooi systeem is’

Interview
Net als bij de opbouw van de verzorgingsstaat moet de overheid de burger tegemoet komen bij het optuigen van de klimaatstaat.
Piet H. de Jong
donderdag 4 november 2021 om 11:22
Evelien Tonkens: 'Door het collectief aan te pakken voorkom je klimaatpolarisatie.'
Evelien Tonkens: 'Door het collectief aan te pakken voorkom je klimaatpolarisatie.' beeld Jeroen Jumelet

De Universiteit voor Humanistiek is gehuisvest in een groot, statig en verdwaalachtig herenpand in hartje Utrecht. Helemaal bovenin heeft socioloog Evelien Tonkens haar werkkamer. Met uitzicht op de nog altijd ingepakte Domtoren vertelt ze over haar boek over burgerschap dat ze samen met Menno Hurenkamp schreef. De aanleiding voor dat boek was de aanscherping, per 1 augustus, van de wet op burgerschapsvorming. 

Burgerschap moet van ‘er iets aan doen’ naar een echt inhoudelijk en weloverwogen invulling. ‘De uitgever vroeg ons een boek te schrijven dat bij die invulling kan helpen.’ Toch is het, vertelt Tonkens, geen schoolboek geworden. Het boek is eerder een algemene inleiding op burgerschap, ook geschikt voor docenten en alle burgers van..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie bepaalt wat 'normaal' is?

'Normaliteit' deed dankzij de uitvinding van de statistiek tweehonderd jaar geleden haar intrede in de Europese en Angelsaksische geneeskunde, fysiologie, psychologie, sociologie en criminologie. Dit had kwalijke effecten, stelt Sarah Chaney (1978).

Afbeelding

De strijd om de ruimte wordt maar geen echt gevecht

We kunnen niet zonder ruimtelijke ordening, een visie die op het niveau van de landelijke overheid wordt ontwikkeld. Dat maakt Jozef Keulartz heel duidelijk. Maar hij had wel scherper positie mogen kiezen.

Afbeelding

Ideaal vakantieboek over een mysterieuze munt

Richard Osinga schreef een toegankelijk en spannend verhaal dat tegelijk de grote vragen niet schuwt. Over drie mensen die worden verbonden door een mysterieuze munt in Congo.

Afbeelding

Staan in de schoenen van de christen-Palestijn

Munther Isaac, Palestijns christen en theoloog, hoopt dat lezers van zijn boek Aan de andere kant van de muur in de schoenen van christen-Palestijnen gaan staan.

Afbeelding

Marteling is niet middeleeuws maar modern mensenwerk

Martelkamers en martelwerktuigen. Het is niet alleen iets voor toeristisch aangeprezen, wat dubieuze musea in Amsterdam of Londen, het gebeurt hier en nu, door mensen die het als baan doen, en ondanks internationale wetgeving.

Afbeelding

Literair schaakspel in Argentinië

Wie Schaaknovelle van Stefan Zweig heeft gelezen, kent ook Mirko Czentowic, zijn fictieve schaakgrootmeester. Bekende literaire, maar ook historische personages, figureren in de nieuwste 'documentaireroman' van Ariel Magnus, die flaneert tussen de tragiek van de Joodse ballings..