De roman De hooier imponeert door de bijna schilderachtige landelijke sfeer

Recensie
De nieuwste roman, De hooier, van Ricus van de Coevering staat in het teken van een dreigende sfeer. Wat moet de negentienjarige Timo na zijn eindexamen gaan doen? Hij wordt gekweld door de tragische dood van zijn verstandelijk gehandicapte broer Ruben.
Hans van der Ploeg
donderdag 14 oktober 2021 om 17:58
Veel indruk maakt het gesprek van Timo met boer Horssen, bij wie hij vijf jaar geleden een dag werkte met zijn broer Ruben. Zowel Timo als de boer kampt met schuldgevoelens.
Veel indruk maakt het gesprek van Timo met boer Horssen, bij wie hij vijf jaar geleden een dag werkte met zijn broer Ruben. Zowel Timo als de boer kampt met schuldgevoelens. beeld anp

Het omineus klinkende motto van Goethe uit Faust – ‘Alles was entsteht, ist wert, dass es zugrunde geht’ – zet meteen de toon. Het past in het wereldbeeld van Timo Vinck die onder de indruk is van de onheilspellende Sonnenaufgang van Richard Strauss uit de film 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick. Hij dweept graag met zwartgallige Duitse teksten, van Nietzsche tot Rammstein. Hij kent citaten van Also sprach Zarathustra uit zijn hoofd, bijvoorbeeld over de dood van God. Nietzsche vult voor hem de leegte sinds hij op zijn negende tijdens het bidden in de kerk merkte dat hij niet meer geloofde. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een van de bekendste feiten uit de vaderlandse geschiedenis klopt niet, zegt deze historicus

Generaties onderwijzers vertelden over het ‘bloedbad van Zutphen’ in 1572, vaak zo indringend, dat hun leerlingen het nooit meer vergaten. Het historische beeld van het bloedbad lijkt uit steen gehouwen.

Afbeelding

Thrillerschrijvers Faber en Pedersen: ‘Spannende boeken moeten meer bieden dan alleen misdaad’

De spannende boeken van het Deense echtpaar Faber en Pedersen draaien niet alleen om moord en doodslag, ook de privélevens van hun personages spelen een rol. Ze schrijven over hun motieven.

Afbeelding

Fwd: romanrecensies Het hoedenatelier

In 1830 runt de twintigjarige, vaderloze Elise Rosen samen met moeder Charlotte en oma Anna een hoedenatelier in Kassel, Westfalen. Op een goede dag maakt ze kennis met de adellijke Sybilla von Schönhoff en er ontwikkelt zich een fijne vriendschap tussen de jonge vrouwen, ondan..

Afbeelding

Fwd: romanrecensies Bidden tussen het onkruid

De slachtingen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog komen dichtbij in Bidden tussen het onkruid, de nieuwe roman van Tara Johnson. In april 1861 ontvlucht Cassandra Kendrick het dorp Howell in Michigan (VS) en daarmee haar gewelddadige vader.

Afbeelding

De Nederlandse geschiedenis bestaat bij de gratie van het buitenland. Dat bewijst dit boek

Het besef is doorgedrongen dat de Nederlandse geschiedenis nauw verweven is met gebeurtenissen en ontwikkelingen in het buitenland. Hoe kan het anders met een land dat in de delta van de grote Europese rivieren ligt?

Afbeelding

De (mis)vormende jaren van Donald Trump

Boeken over het fenomeen Trump zijn er in overvloed, maar dit is een bijzonder exemplaar. Het accent ligt op de jonge Donald en de auteur is de Witte Huis-specialist van The New York Times.