Jesús Carrasco is terug met een roman: ‘De liefde zit vooral in kleine gebaren’

Interview
Jesús Carrasco, die ook in Nederland bekendheid verwierf met zijn debuutroman De vlucht (2013), schreef met Terug naar huis een prachtige, psychologische familieroman. ‘Ik zie het als mijn taak om over de wereld dichtbij me te schrijven. Over het kleine. Een familie is een wereld op zich.’
Maurice Hoogendoorn Maurice Hoogendoorn
donderdag 23 september 2021 om 09:01
Jesús Carrasco
Jesús Carrasco beeld meulenhoff

De roman Terug naar huis handelt over een broer en een zus, Juan en Isabel, dertigers. Hun vader overlijdt. Juan begeeft zich voor de begrafenis naar het ouderlijk huis, met de bedoeling zo snel mogelijk terug te keren naar Schotland. Maar een confrontatie met zijn zus en het feit dat hun moeder ziek blijkt, verandert de hele situatie. Stukje bij beetje ontrafelt de Spaanse schrijver Jesús Carrasco (49) de karakters en drijfveren van Juan en Isabel, en toont hij het conflict tussen twee generaties. 

Een van de dingen die Carrasco gemeen heeft met zijn hoofdpersonage Juan, is dat hij ook een tijd in Edinburgh heeft gewoond. De eerste keer was direct na zijn studie, vertelt hij via Zoom vanuit zijn huis in Sevilla. ‘Ik had een break nodig. ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'In de wandelgangen van de Amsterdamse Stadsschouwburg was meteen sprake van paniek.'

Grote onrust onder schrijvers over mogelijke fusie boekenuitgevers

Auteurs uitgeverij De Bezige Bij zijn zeer bezorgd over plannen voor een fusie tussen uitgeefconcern WPG, waar De Bezige Bij onderdeel van is, en VBK Uitgevers, eigenaar van onder meer de literaire uitgeverijen Atlas Contact en Ambo Anthos.

Angela Saini: ‘Ik geloof niet dat een samenleving automatisch beter is als vrouwen de macht hebben.’

Mannen aan de macht, het is níét natuurlijk, volgens schrijver Angela Saini

‘Wat is van alle tijden?’, vroeg een journalist tijdens een interview aan popster Taylor Swift. ‘Het patriarchaat’, antwoordde ze zonder aarzelen. Maar niets is minder waar, ontdekte wetenschapsjournalist Angela Saini.

Afbeelding

Vechten voor je bestaansrecht in negentig pagina's

Het actieboek voor de Week van het Christelijke Boek is dit jaar geschreven door een Amerikaanse schrijfster. Tamera Alexander - winnaar van vier Christy Awards - komt met de novelle De kans van haar leven en laat de lezer kennismaken met het leven van een vrouwelijke journalis..

'Toch is er nog steeds die associatie van vleesconsumptie met kracht, macht en seksuele potentie.'

Van offercultuur met kilo's vlees naar vegetarisch avondmaal. Hoe onze relatie met dieren is veranderd

'Machtige personen werden volgepropt met vlees totdat ze niet meer kónden.' In het boekessay Waarom we dieren eten verkent cultuurfilosoof Thomas Macho de ingewikkelde relatie tussen mens en dier, vanaf de oertijd tot heden.

Militaire begraafplaats bij Verdun, waar de Europese catastrofe zich in 1916 voltrok.

Europa verkeert in een geestelijke crisis. De schrijver van dit fascinerende boek wijst de oorzaak aan

Als gevolg van het verlichtingsdenken heeft het christendom zijn wervingskracht verloren. Scepsis en twijfel kwamen ervoor in de plaats en baanden de weg voor het huidige complotdenken.

De kathedraal Notre-Dame van Reims vóór de restauratie van Lassus en Viollet-le-Duc; twaalfde en dertiende eeuw. Negentiende-eeuwse gravure door Veuillot, 1881.

Wie dit boek gelezen heeft, begrijpt de middeleeuwen en loopt nooit meer een kathedraal voorbij

De Notre-Dame in Parijs weerspiegelt het denken, voelen en geloven van haar bouwers. In een prachtige heruitgave van een beroemd boek vertelt Georges Duby wat de bouwers van de Notre-Dame bezielde.