Suze Zijlstra gaat in haar nieuwe boek op zoek naar haar voormoeders. ‘Elke keer emotioneerde het me weer’

Interview
Suze Zijlstra stamt af van VOC-dienaren die in slaven handelden, maar ook van Aziatische vrouwen die slachtoffer werden van Europese overheersers.
Willem Bouwman
donderdag 9 september 2021 om 16:59
Suze Zijlstra: 'Mijn verhaal moest nog vele malen herlezen en geredigeerd worden. Dat vond ik niet gemakkelijk.'
Suze Zijlstra: 'Mijn verhaal moest nog vele malen herlezen en geredigeerd worden. Dat vond ik niet gemakkelijk.' beeld Dick Vos

Toen Suze Zijlstra (1986) nog een klein meisje was en met haar ouders en twee zusjes in Bussum woonde, kwam haar oma uit Zwolle geregeld logeren. Oma sliep dan op een bank in de woonkamer. ’s Ochtends vroeg, als haar ouders nog sliepen, slopen Suze en haar zusje naar beneden, maakten oma wakker en kropen bij haar op de bank. Dan vertelde ze verhalen over het land waar ze haar jeugd had doorgebracht en tot haar 31e jaar had gewoond: Indonesië. Als oma vertelde, zag Zijlstra de tropische bossen, de berglandschappen en de rijstvelden van Indonesië aan haar oog voorbijtrekken. ‘Ze nam ons mee naar het land dat voor haar zoveel betekende en dat ze nooit achter zich heeft kunnen laten’, schrijft Zijlstra in De voormoeders, het boek da..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Boomhut-boek als Kinderboekenweekgeschenk: ‘In een kinderboek heb je schurken en gevaar nodig, maar ook een veilige plek’

Andy Griffiths wilde ooit serieuze boeken voor volwassenen schrijven, maar het viel hem stukken makkelijker grappige kinderverhalen te schrijven. Inmiddels zijn er van zijn verhalen over de waanzinnige boomhut miljoenen exemplaren verkocht.

Afbeelding

Hirsch Ballin waarschuwt voor zelfgenoegzaamheid: ‘Nederland heeft als natie vaak een hoge eigendunk’

Een oproep tot waakzaamheid en inhoud geven aan burgerschap; Ernst Hirsch Ballin blikt in ‘Waakzaam Burgerschap’ terug op meer dan veertig jaar academisch reflecteren op het recht.

Afbeelding

Sympathiek boekje gaat soms kort door de bocht

Nee, de wetenschap kan niet alles verklaren, en John Lennox laat in zijn boek over deze vraag helder zien waarom niet.

Afbeelding

Zeven talen leren in zeven dagen, volgens ‘taaljournalist’ Gaston Dorren kan het

Zeven talen leren in zeven dagen, wie wil dat nu niet? ‘Het klinkt als een bijna hysterische belofte’, zegt Gaston Dorren droog. ‘Maar snel talen leren lezen, dat kan echt.’

Afbeelding

In 1847 trok dominee Hendrik Scholte naar een Amerikaans stadje, met 800 Nederlandse Afgescheidenen in zijn kielzog

In de roman De exodus van Hendrik Peter Scholte naar Pella schrijft Michiel van Diggelen over het bonte leven van een van de initiatiefnemers van de Afscheiding in 1834.

Afbeelding

Een crisis beheersen kan een voedingsbodem zijn voor een nieuwe crisis, stelt Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf bestudeert de omgang met crises na 1800 en ontdekte dat er na 1992 iets bijzonders gebeurde. Er ontstond een nieuw crisisbesef, waarbij de burger als gedupeerde, als eiser en klager voorop stond.