Suze Zijlstra gaat in haar nieuwe boek op zoek naar haar voormoeders. ‘Elke keer emotioneerde het me weer’

Interview
Suze Zijlstra stamt af van VOC-dienaren die in slaven handelden, maar ook van Aziatische vrouwen die slachtoffer werden van Europese overheersers.
Willem Bouwman
donderdag 9 september 2021 om 16:59
Suze Zijlstra: 'Mijn verhaal moest nog vele malen herlezen en geredigeerd worden. Dat vond ik niet gemakkelijk.'
Suze Zijlstra: 'Mijn verhaal moest nog vele malen herlezen en geredigeerd worden. Dat vond ik niet gemakkelijk.' beeld Dick Vos

Toen Suze Zijlstra (1986) nog een klein meisje was en met haar ouders en twee zusjes in Bussum woonde, kwam haar oma uit Zwolle geregeld logeren. Oma sliep dan op een bank in de woonkamer. ’s Ochtends vroeg, als haar ouders nog sliepen, slopen Suze en haar zusje naar beneden, maakten oma wakker en kropen bij haar op de bank. Dan vertelde ze verhalen over het land waar ze haar jeugd had doorgebracht en tot haar 31e jaar had gewoond: Indonesië. Als oma vertelde, zag Zijlstra de tropische bossen, de berglandschappen en de rijstvelden van Indonesië aan haar oog voorbijtrekken. ‘Ze nam ons mee naar het land dat voor haar zoveel betekende en dat ze nooit achter zich heeft kunnen laten’, schrijft Zijlstra in De voormoeders, het boek da..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Romanrecensies Rozen in de nacht

In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk.

Afbeelding

Pleidooi voor een zelfbewuste democratie

Binnenkort is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel ging deze oorlog voor Nederland niet meer om 'Rusland tegen Oekraïne', maar om 'wij tegen zij': het democratische Europa, tegen het autocratische Rusland van Poetin.

Afbeelding

Niets zo onvoorspelbaar als geschiedenis

Geschiedenis is lenig en buigbaar. En zeker als er over feiten geen eensgezindheid bestaat, ligt de weg naar de meest bizarre interpretaties van het verleden open. Regimes en dictators maken er handig gebruik van. Maar het komt ook voor in democratieën. 'Niemand is immuun.'

Afbeelding

Drie levens verbonden door migratiecrisis

In Het gouden uur volgen we het verhaal door de ogen van drie verschillende personages. Deze personages zijn met elkaar verbonden, maar juist daarom ontzettend alleen.

Afbeelding

Sterke mannen houden vooral van elkaar

Ook in een democratie kan er ruimte ontstaan voor 'de sterke man'. Die kan zichzelf doordrukken of worden gewenst door het volk dat hij zegt te vertegenwoordigen. Maar zijn macht is niet onbeperkt en het 'tijdperk van' lijkt alweer voorbij.

Afbeelding

Over Bach en het verlangen naar verlossing

Deze vrijdag valt in een bijzondere week. Van 26 januari tot 1 februari is het de week van de poëzie. Deze keer met als thema 'vriendschap' en een geschenk onder de veelbelovende titel Er staat te gebeuren.