Suze Zijlstra gaat in haar nieuwe boek op zoek naar haar voormoeders. ‘Elke keer emotioneerde het me weer’

Interview
Suze Zijlstra stamt af van VOC-dienaren die in slaven handelden, maar ook van Aziatische vrouwen die slachtoffer werden van Europese overheersers.
Willem Bouwman
donderdag 9 september 2021 om 16:59
Suze Zijlstra: 'Mijn verhaal moest nog vele malen herlezen en geredigeerd worden. Dat vond ik niet gemakkelijk.'
Suze Zijlstra: 'Mijn verhaal moest nog vele malen herlezen en geredigeerd worden. Dat vond ik niet gemakkelijk.' beeld Dick Vos

Toen Suze Zijlstra (1986) nog een klein meisje was en met haar ouders en twee zusjes in Bussum woonde, kwam haar oma uit Zwolle geregeld logeren. Oma sliep dan op een bank in de woonkamer. ’s Ochtends vroeg, als haar ouders nog sliepen, slopen Suze en haar zusje naar beneden, maakten oma wakker en kropen bij haar op de bank. Dan vertelde ze verhalen over het land waar ze haar jeugd had doorgebracht en tot haar 31e jaar had gewoond: Indonesië. Als oma vertelde, zag Zijlstra de tropische bossen, de berglandschappen en de rijstvelden van Indonesië aan haar oog voorbijtrekken. ‘Ze nam ons mee naar het land dat voor haar zoveel betekende en dat ze nooit achter zich heeft kunnen laten’, schrijft Zijlstra in De voormoeders, het boek da..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie bepaalt wat 'normaal' is?

'Normaliteit' deed dankzij de uitvinding van de statistiek tweehonderd jaar geleden haar intrede in de Europese en Angelsaksische geneeskunde, fysiologie, psychologie, sociologie en criminologie. Dit had kwalijke effecten, stelt Sarah Chaney (1978).

Afbeelding

De strijd om de ruimte wordt maar geen echt gevecht

We kunnen niet zonder ruimtelijke ordening, een visie die op het niveau van de landelijke overheid wordt ontwikkeld. Dat maakt Jozef Keulartz heel duidelijk. Maar hij had wel scherper positie mogen kiezen.

Afbeelding

Ideaal vakantieboek over een mysterieuze munt

Richard Osinga schreef een toegankelijk en spannend verhaal dat tegelijk de grote vragen niet schuwt. Over drie mensen die worden verbonden door een mysterieuze munt in Congo.

Afbeelding

Staan in de schoenen van de christen-Palestijn

Munther Isaac, Palestijns christen en theoloog, hoopt dat lezers van zijn boek Aan de andere kant van de muur in de schoenen van christen-Palestijnen gaan staan.

Afbeelding

Marteling is niet middeleeuws maar modern mensenwerk

Martelkamers en martelwerktuigen. Het is niet alleen iets voor toeristisch aangeprezen, wat dubieuze musea in Amsterdam of Londen, het gebeurt hier en nu, door mensen die het als baan doen, en ondanks internationale wetgeving.

Afbeelding

Literair schaakspel in Argentinië

Wie Schaaknovelle van Stefan Zweig heeft gelezen, kent ook Mirko Czentowic, zijn fictieve schaakgrootmeester. Bekende literaire, maar ook historische personages, figureren in de nieuwste 'documentaireroman' van Ariel Magnus, die flaneert tussen de tragiek van de Joodse ballings..